kompleks kah wanita?

Bismillahirrahmanirrahim..
Entry untuk yang da berkawin..yg xkawin lagi pun bley praktiskan bile da kawin nanti..  ^^

Tetibe lak rase rajin nak mengupdate blog..selalunye da berkurun baru nak update..nak blogwalking pun da malas sekarang..asal on9 je,tibe2 cam xde mood nak tengok blog bile memikirkan esaimen yang bertimbun n exam yang makin dekat..grrr~

So,tengah2 blogwalking,tibe2 tercetus idea lepas terbaca kat blog sorang blogger ni..dia cakap tentang masalah kawan dia n boyfriend kawan dia..ntah apasal macam tertarik nak baca..hua3..layan jela~

Masalah kat sini timbul bile mana boyfriend dia tu jenis xlayan dia sangat..ntah ape pasal..sha pun tarak tau..xde plak dia mention pape kan..lagipun,xde la plak sha berminat nak tau..cume yang wat sha terpikir adalah sikap sesetengah lelaki ni..so,sedikit sebanyak sha da tau camne spesies adam ni..bukan ape,sha hidup pun da dikelilingi ngan lelaki..adik-beradik sume lelaki..pastu plak,sedara-mara ramai lelaki..kalau pompuan,bley dibilang ngan jari..sha pun xtau la nape family besar kitorang ramai lelaki..sebab tu,bile kate lelaki ni da makin pupus,sha akan menolak dakwaan tu..sebab sha rase,lelaki zaman sekarang masih lagi ramai..tapi xtau kat mane diorang invisible kan..huk3

Kalau lelaki,selalu je merungut pompuan ni sukar untuk difahami..or bahasa tepatnye terlalu kompleks..susah nak ramal keadaannye..kejap ok..pastu beberapa saat kemudian,mood da terus berubah..sifat sensitivity pompuan ni sangatla tinggi + ade ati yang lembut..so,kalau korang da berkasar skit terus dia akan berjauh ati..pastu,yang adam ni bukan nak pujuk..tapi biarkan je bile yang pompuan ni majuk..diorang pikir,lame2 nanti,ok la tu..mesti dia da xmajuk..senang je kan bagi diorang?percaya atau x,dengan perkataan ‘maaf’ tu sendiri,ati pompuan ni terus cair walau marah camne pun tadi..huhu

Xpon,korang rase pompuan ni sangat la leceh..nak kuar pun,amik mase lebih setengah jam untuk bersiap..yela..korang ley la cakap,korang xpakai tudung..pakai baju pun bley sambil jalan je..xkan yang pompuan pun nak wat camtu kot..sepatotnye anda memahami keadaan perempuan..karang xpakai tudung,korang gak yang tanggung dosa..tapi kalau bab bermekap tu nak lame2,memang patotla yang si laki marah kan..but for me,kalau da tau kite tu siap lambat,korang get ready la awal2..jangan bagi mood orang spoil gara2 kite plak..

Lazly,sediakan la menadah telinga korang untuk mendengar cite atau bebelan dari isteri..bile korang bagi respon untuk setiap benda yang kuar dari mulut dia tu,kompem dia akan rase seronok dan dihargai..senang cite,cube korang letak diri korang dalam situasi dia..bile korang bercerita,dia cume balas “owh”..”mm”..xke sakit ati?punye la penat bercerita,balas nye camtu je..at least,cube dengar dengan teliti n wat2 berminat nak tau walaupun xnak tau.. =.=’

Kalau nak kekal dalam perhubungan,korang kena rajinkan diri search kat internet camne nak pikat suami/isteri..itupun kalau rase,cam xtau camne la nak wat..sekarang ni banyak kot..xpon,kalau susah2 sangat,gi baca artikel pasal camne nak pikat awek/pakwe..bley gak diaplikasikan..bukannye xley..tau nak praktis kat awek/pakwe je..pas kawin,terus xnak amik kisah..

Arap2la entry ni bagi manfaat..walaupun sha xkawin lagi..tapi sha xnak bile sha da jadi peguam syariah nanti,berlambak kes cerai yang nak kena bicara..sedey rasenye tau..huk3(feeling lak tetibe)..niat wat entry ni sebab xmo lagi tengok orang cerai2..kebanyakannye cakap xde persefahaman la..ape la..padahal tym cintan-cintun tu,xde la plak komplen sane-sini..(sigh~)

Bagi seorang wanita, harta yang paling berharga di dalam hidup ini adalah seorang suami yang soleh. Kepadanyalah, seorang isteri akan merasakan kebahagian di dalam hidupnya dan di Akhirat kelak. Keberuntungan yang akan diterima seorang isteri, jika dia menyakini hidupnya, memberikan segala cinta, perhatian, dan kasih sayangnya kepada suami yang soleh. Kerana pada diri si suamilah, seorang isteri akan mendapatkan apa yang didambanya; Ketenangan, keteduhan, kedamaian, perlindungan dan cinta serta sayang.

Titah Tuan Puteri : pening bace kes untuk subjek law ni..sampai terbawak2 buat entry regarding cases.. =.=’

x_96f4529

Allah menanti kita..

Bismillahirrahmanirrahim..
Kesibukan untuk akhir2 sem ni memang ketara giler sampaikan da xde mase lagi untuk borak2 ngan kawan..berkongsi cite n sebagainya..asyik terfikir assignment yang makin bertimbun..arghhh~

Bile duk dalam kelas,akan terfikir la tym tu,balik ni nak makan ape la..nak wat pe pastu..bile nak wat assignment..bila nak bukak facebook (perlu ke?)..macam2 benda duk pikir..siyesly,zaman tamhidi(asasi) dulu xseteruk ni..kitorang lebih banyak rilex n men2..bile masuk degree,sume benda da makin complicated..yela..xkan makin mudah kan..

Alhamdulillah...dalam sibuk2 camtu pun,Allah permudahkan urusan sha..xmacam dulu lagi..banyak membazir masa tunggu bas n sebagainya..parenz sha bagi kereta untuk kemudahan berulang-alik ke kampus..so,bile abah da bagi kereta ni,xde alasan lagi nak men2 tym study..rase macam lagi bertambah berat tanggungjawab..nak buktikan walaupun dapat nikmat camtu,kite jangan sia2 kan..

Kadang2 terfikir gak,dalam sibuk2 tu,kite hanya terfikir tentang urusan duniawi je..jarang kite pikir pasal masa kita peruntukkan untuk bertemu Rabb..dalam masa 24 jam,berapa lama la sangat kita betol2 rindu nak bertemu denganNya?menghadap dengan penuh tawaduk n rase rendah diri?itupun tym solat,kite tergopoh-gapah nak cepat siap sebab takot xsempat nak masuk kelas n sebagainya..khusyuk pun ntah ke mane..

Sebenarnye,bile kite luangkan mase untuk Allah,Allah akan gantikan mase tu dengan yang lebih baik..kite xkan rase xsempat untuk wat macam2 keje..padahal kite da banyak habiskan mase untuk Allah..xsia2 pun ibadah kite kalau kite lakukan dengan ikhlas..jangan disebabkan kite sibok wat keje,sampaikan kite lupe untuk bertemu denganNya..mesti Allah rindu untuk mendengar rintihan kite setiap ari..cume kite je yang xterasa camtu..

Moga2 kite sentiase ingat Allah dalam setiap keadaan..xkire tym susah atau senang..bizi atau xbizi.. (^_^)v

Titah Tuan Puteri : hidup ni hanya sementara..beribadahlah selagi termampu.. ^^

x_96f4529

tak perlu kata apa2 #6

Bismillahirrahmanirrahim..
titah Tuan Puteri : cube teka kat mane ni?kalau terror geografi,kompem ley jawab.. =p
x_96f4529

facebook adalah ........

Bismillahirrahmanirrahim
Mostly,I think sumorang de facebook..dari sekecik-kecik manusia yang belum aqil baligh lagi sampailah sebesar-besar manusia..sume duk sibok men facebook..kalau dulu,atok nenek kite xtau pun benda ape facebook tu..binatang ke?tumbuhan ke?tapi sekarang,atok nenek dia plak yang overdose..ni lah namenye dunia globalisasi..

For certain people yang xminat facebook macam parenz sha,they said facebook ni banyak sangat keburukan..lebey terdedah kepada ancaman n idup da xde privacy lagi..mungkin korang xperasan..dalam korang syok2 duk update status dengan harapan orang komen,sebenarnye korang sangat terdedah kepada bahaya..contohnye : currently at kampong..bla..bla..bla.. so,indirectly perompak,penyamun,perogol bersiri n so on dengan senangnye dapat trace alamat tempat tinggal n sebagainye..yang lagi gempak,bile korang sendiri dengan suke atinye,letak segala maklumat peribadi kat profile dengan jujur..nak jujur bley..tapi biarlah bertempat..

Tang ni paling annoying gler..xtau la bagi orang len kan..tapi bagi sha,sangat annoying kot..bile pompuan tag gambar personal kat lelaki..xtau la pe niat kan..tapi xperlu kot buat camtu..macam nak jaja diri plak..*sori to say* nak tag bley,tapi biarlah kawan pompuan je..xperlu rasenye lelaki ade gambar personal kite..bahaya kalau dia wat macam2..yela..da nama pun manusia..xsume berperangai macam malaikat..ade gak perangai syayatin nye..kalau nak letak gak gambar personal sebab takot orang xkenal sape,letak la sekeping dua..xperlu banyak2 walaupun anda comel/cantik/hensem bergaya..sebab sume tu hanyalah pinjaman sementara..

Kalau yang jenis suke sangat update status tu,agak2 la ye..takkan tiap saat nak update status..penuh dekat news feed tu ngan nama dia je..kadang2 nak stalk member len pun susah (kantoi..HAHA)..rase berbulu je mata duk tengok..mungkin dia kebosanan..sebab tu everytime keje nye nak update status je..(agaknye…..)
Sha xdelah nak kate gler ber’fb’ je..kadang2 berhari2 xbukak pun..walaupun nampak je on9..hakikatnye minda dan roh duk ber’blogwalking’ kat blog orang len..hua3..tu pun untuk menambahkan ilmu pengetahuan..berbanding duk kat fb,xde benda pun nak wat..duk komen2 je kejenye xsudah2..bosan arh camtu!

Tapi sha amat menyokong bagi mereka yang share ilmu agama..at least terisi gak fb tu dengan perkara manfaat..but sometimes better be careful with the hadis2 kalau korang nak share..ade yang hadis palsu..nak share pun biarlah korang berilmu..jangan men share je benda tu kalau xpasti..better gi wat research skit..karang xpasal2 sebarkan benda yang xbetol..

Ape2 pun,its depends how u take it..as a positive..or negative.. =)

Titah Tuan Puteri : makin banyak jenayah berpunca dari laman sosial.. =.=’

x_96f4529

tak perlu kata apa2 #5

Bismillahirahmanirrahim..
Titah Tuan Puteri : untung la gigi sikit~ =.='
x_96f4529

came on..kite bukan kanak2 lagi..

Bismillahirrahmanirrahim
baru je lepas stalk satu group ni dekat fb..
ni lah keje sha sebenarnye bile boring..hehe
woahh..bley plak diorang ni bergaduh..siap kuar dalil la bagai..
masing2 dengan ego n nak mempertahankan diri..
geleng kepala sha tengok orang yang masih berpikiran kanak2 ni..hakikatnye umo masing2 da mencecah 20-an..
yang paling bez,bile masing2 penuh ilmu di dada,sibok mengeluarkan hujah dengan dalil..
mm..hebat..ley jadi peguam syari’e..xpayah dilatih untuk menjadi peguam,da ade talent semulajadi.. =)

ape yang sha nak kate kan kat sini..
xperlu la kot gaduh2 dalam group..
kalau rase xpuas ati,gi jela anta PM (private message) kat dia..xdelah satu dunia tau yang korang tengah perang dingin..
pastu plak,ade ‘hantu2’ yang sibok meng’api2’kan korang..lagi la makin hot..
lagi pun,kan xmanis kalau korang gaduh2 dalam group tu,pastu orang len baca..then,tym korang gaduh2 tu ade plak kuar perkataan bukan2..
tak ke menambah dosa orang yang membacanye sebab korang cakap benda yang bukan2?
Came on la..sume da besar..sume da ley pikir sendiri..
Jangan sebab perkara kecik,korang nak bagi satu dunia tau..
Da bley dikatakan jadi trend kat fb ni,orang nak bergaduh,tulis kat status ngan ayat makan dalam n so on..
Why not korang face to face sendiri orang tu?kan lebih gentle..masalah pun selesai..
Xde pun orang nak jadi syayatin (syaitan2) menghasut korang untuk menimbulkan amarah..
Nape fb disalahguna?

Sebab pergaduhan ni pun kerana tegur-menegur dalam keadaan tidak berhemah..
Ade orang terasa ati..n menyebabkan misunderstanding n miscommunication..
Keadaan makin berlarutan bila anasir2 jahat menggoda ati n perasaaan supaya bermusuh-musuhan..
Siyesly,cam nak tendang je makhluk macam ni..bukan nak mendamaikan..tapi wat orang makin bergaduh.. =(
Ape yang sha nak tekan kan kat sini,nak menegur biarlah kena dengan cara..
Means tegurlah secara berhikmah..walaupun niat kite baik nak menegur seseorang tu,tegurlah dengan kasih sayang..
Bukannye dengan perlian,menengking,meninggi suara atau sebagainye..
Percayalah..teguran dengan penuh berhikmah n lemah-lembut lebih menyentuh hati untuk berubah..compared than,kite tegur orang dalam marah..n lagi kesian,bile kite menegur orang di khalayak ramai..menyebabkan orang tu malu n menjatuhkan air muka..
Especially pompuan..perasaannye lebih sensitive berbanding lelaki..so,kalau korang(lelaki) nak menegur pompuan ni,korang berlembut lah..kompem diorang akan berubah..

Sha tau,seganas-ganas or sejahat-jahat lelaki tu,ade jugak baiknye..bile tang moodnye nak menegur pompuan tu ke arah yang lebih baik,dia men bantai je tegur depan public..
Sudahnye,pompuan tu terasa ati..niat dia nak suh pompuan tu berubah pun xkesempaian..
Kan da rugi tu..mana la tau,kalau dia cakap elok2,pompuan tu ley dengar ke kan?
Cube kita amik contoh cara Rasulullah s.a.w dalam berdakwah..baginda sangat menjaga ati orang sekeliling..dan baginda menegur orang dalam keadaan yang sangat baik n lemah-lembut..
Lagipun,cara kita bercakap n len2 sume melambangkan peribadi diri kite sebenarnye..
So,kalau dia suke cakap benda yang xelok tu,agak2 orangnye tu positif x?
Sebenarnye,sha nak menegur lelaki2 di luar sane,nape mostly lelaki suke mencarut ye..xpon cakap lucah..
Memang sha xpaham..ape kepuasannye bile cakap macam tu..
Sha tau,ade je pompuan yang macam tu..tapi jarang la ade..
Xtau la sebab sha dari kecik idup dalam biah islamik jarang nak dengar benda2 camtu..mungkin kat luar sebaliknye..
Ape2 pun,persoalannye,nape kena melucah or mencarut bile marah?

Titah Tuan Puteri : mau’izah(peringatan) biarlah lemah-lembut..tu melambangkan identiti mu’min sejati..moga redha Allah mengiringi selalu.. (^_^)

x_96f4529

laksanakan lah!

Bismillahirrahmanirrahim..
kenapa kite masih menolak hukum Allah dengan pelbagai alasan?
sedangkan setiap ape yang ditetapkan olehNya telah tertulis dengan hikmah yang tersendiri..
sha sedey bile pendakwah agama sendiri memperlekeh hukum hudud ni..
sedey bile agama dicampur-adukkan dengan hal politik..
adakah nanti di akhirat kelak kite akan dikelaskan mengikut politik?

hati2 bile mengeluarkan kenyataan..
jangan berbicara tanpa berfikir kesan dan akibat..
mungkin sebelum ni Malaysia xpernah kena musibah yang besar..
ketahuilah..sebenarnye Allah sedang menguji kite..
menguji tanpa sedar sampaikan kite leka dengan nikmat yang telah diberikan..
bukan mendoakan..tetapi sekadar memberi peringatan..

Daripada Abu Ruqaiyyah Tamim ibn Aus al-Daarie r.a. bahawa Nabi SAW telah bersabda: “Agama itu adalah nasihat.” Kami berkata: “Untuk siapa?” Baginda bersabda: “Untuk Allah, untuk kitabNya, untuk RasulNya, untuk para lmam kaum muslimin dan untuk umat lslam seluruhnya.”
Hadis riwayat al-lmam Muslim.
titah Tuan Puteri : bekalkan diri dengan ilmu agama yang mantap..kemudian,nilailah dengan mata hati..bukan dengan hawa nafsu.. (^_^) 
x_96f4529

annoying!!!

Bismillahirahmanirrahim..
Since sha form 1 lagi,sha da di anta ke sekolah asrama penuh..
Walaupun dalam ati memberontak xnak..tapi akhirnye akur jugak dengan keputusan kedua ibu bapa sha..
Ade sebab sha xnak duk kat asrama ni..banyak benda yang sha rase annoying gler ngan persekitaran n especially makhluk yang tinggal kat sekeliling sha..
Sampailah zaman u ni,benda annoying tu still ade..da name pun duk kolej,xkan terlepas dari menghadapi sume tu..

Antara benda2 yang sha rase annoying :
-sidai baju kat ampaian macam ampaian tu dia punye..suka ati dia je nak alihkan baju orang len semata2 nak bagi ‘keselesaan’ kat baju dia..heh
-pinjam harta orang len,pastu wat harta sendiri plak..xpulangkan balik kat tuan punye barang..heh
-lambat dalam segala hal..heh
-basuh baju kat tempat shower..(nak basuh baju gi kat tempat basuh baju)..heh
-suke wat mesyuarat xlangsung kat kaki lima or tangga..saje bikin jammed..heh
-suke letak barang kat tempat orang len..padahal tempat dia suci murni dari sebarang barang kepunyaan sendiri..heh
-pinjam broadband lame2 atas alasan nak wat keje..tapi sebenarnye nak berfacebook..heh
-pinjam barang pastu letak merata-rata..heh
-potong queue tym nak anta borang or daftar something..pastu wat muka xbersalah bile kena perli..heh
-suke mandi lame2 dalam shower..sedangkan orang kat luar da queue sampai ke luar tandas..heh
-guna barang tanpa mintak kebenaran..contoh,syampu..tau2 je da abis..heh
-pakai ape2 tanpa pengetahuan owner..bile owner nak guna,mule terkial2 cari berpuluh2 minit lamenye..heh
-yang PALING annoying,bile beli ampaian nak sidai baju sendiri,tibe2 ade orang pun join sekaki wat ampaian tu macam harta dia beli pakai duit PTPTN..heh

Harap2 la sensitive tentang perasaan orang len..
Jangan anggap sumorang suke dengan perangai kite yang xtau malu tu..
Try to put yourself in their shoes..
Ape perasaaan kite bile kite kena camtu?
Sakit ati x?
Marah x?
Kalau ikutkan ati,cam nak lempang2 je sumorang yang ade kat situ..lagi2 pem’buat’ masalah..
Please watch ur manner..
Kate orang MELAYU beradap sopan??

Titah Tuan Puteri : letih ngan sikap manusia yang xmemahami perasaan orang len..tau nak senang diri-sendiri je..

x_96f4529

tak sama taraf

Bismillahirahmanirrahim..
Menjawab persoalan komen untuk laz entry..
Macam mane nak wat kalau parenz lebih mementingkan education untuk dijodohkan dengan anak pompuannye?
Mostly parenz mementingkan education pasangan anak dia..
N yang boys,mesti rase tergugat bile kebanyakan pompuan sekarang ni lebih taqaddum(maju) compared with them..
Tengok jela kat u..majoritinye pompuan yang menguasai tempat kat u..
N sha teringat tym sha sekolah rendah dulu2,sha duk kat kelas depan,bilangan lelaki n pompuannye seimbang..but bile kelas makin ke belakang,makin ramai plak budak lelaki n pompuan makin skit..
Ni membuktikan spesies lelaki ni belom lagi pupus..cume xtau la ilang ke mane..tapi xdinafikan kalau kat institut kemahiran or teknikal,memang ramai lelaki..
Maybe lelaki bukan jenis orang yang suke membaca..diorang lebih suke kepada benda yang praktikal..pihak lelaki,sila jawab??hehe

Tipu lah kalau sha katekan,yang education ni xpenting pada mase sekarang ni..
That’s why ade parenz yang sangat mementingkan hal2 camni..
Tapi xdela kot sampai dia mintak sijil spm la..certificate LCCI la..sijil SMA/STAM la..paling tidak pun,dia mesti tanye ape kelulusan korang..
Itupun juz nak tau background keluarga n korang camne..
Xdenye dia nak reject terus..
Yang penting sekali,bukan education tapi perangai or sikap korang tu yang perlu dibimbangkan..
Xguna gak kalau tym SPM dulu straight A’s or dapat dekan tiap sem tapi perangai xserupa manusia..
Sha percaya yang parenz korang mesti xnak amik jadi menantu walaupun education tinggi melanggit..
Compared dengan orang yang xde high education but akhlak dia memang the bez..

Juz positive thinking..future parenz-in-law tanye education sebab dia nak tau setakat mane kemampuan korang..itu je..
Sume parenz nak yang terbaik untuk anak diorang..xde parenz nak serahkan anak diorang kat orang yang bukan2..
Mungkin bile korang ade high education especially dalam bidang agama,anak diorang lebih terjamin..
But for me,ape2 pun yang paling penting akhlak..
jaga akhlak dulu..perbaiki diri..sebab lelaki adalah ketua kelurga @ khalifah @ imam untuk memimpin makmum2 nye di belakang..
kalau imam sendiri xberperanan sebagai seorang imam,apatah lagi orang yang di belakang..
bekalkan diri dengan ilmu agama..at least,basic agama kena kukuh..itu da mencukupi..

if still future parenz-in-law korang mementingkan education..katenye nak anak pompuan dia setaraf dengan lelaki yang same level jugak,korang berbincang la baik2..
banyak cara len untuk pikat ati bakal mertua ni..
xkan la diorang langsung xley nak consider..
n I believe,parenz sekarang xmacam dulu..lebih memilih or tentukan jodoh untuk anak diorang..
sebab sekarang macam2 bley berlaku kalau halang cinta anak2 diorang..
anak lari dengan teman lelaki bile cinta xdirestui or so on..
so,mesti diorang akan pikir jugak tentang tindakan korang yang melulu tu..
before anything bad happened,lazly mesti dia akan restui jugak..
tapi satu je nasihat sha,kalau parenz xsuke dengan pasangan kite tu,better xyah la kawin..
ade sebab kenapa diorang berperasaan macam tu..cume diorang xnak gitau kite je..
percayalah~

titah Tuan Puteri : jangan mencari yang soleh/solehah,tapi kite yang kena menjadi soleh/solehah.. (^_^)

x_96f4529

the best way

Bismillahirahmanirrahim..
“sha..camne nak wat kalau ati kite da berpaut kepada si dia?”
Sha bukannye doktor cinta tapi sha memang selalu dihujani persoalan2 cinta macam ni la..
Sha pun manusia bese gak..macam korang..
Ade perasaan..ingin disayangi n menyayangi..
Ingin dicintai dan mencintai..
TAPI biarlah sume tu dalam keadaan terkawal n ade batasannye..
Honestly,sha xsuke lelaki yang same u or same tempat ngan sha untuk dijadikan pasangan idup..
Apatah lagi sedara sepapat or orang2 yang rapat..ini adalah prinsip sha..
Xtau lah nape..mungkin kalau kite duk dekat dengan orang yang kite suke or sayang lebih dari kawan,means mempunyai perasaan isitimewa yang dinamakan cinta tu,syaitan lagi mudah untuk menghasut kite wat perkara yang xelok..di samping menimbulkan fitnah di kalangan manusia sejagat di situ..
Tipu lah kalau katekan kite bekerja sekali or belajar satu tempat ngan si dia,kite xpenah teringin nak berjumpa kerap kali or makan same2 or kuar same2..
Walaupun alasan yang selalu budak u gunakan “kami cume nak belajar same2” ..itu sume plastik!
Hakikatnye,tujuan or hadaf bukan untuk belajar tapi lebih kepada jelling-menjeling..pandang-memandang antara satu same len..
Tidakkah itu menimbulkan perasaan jelik kepada orang yang lalu-lalang duk tengok korang wat perangai camtu?

Kalau da rase xsabar sangat nak bercinta,better wat lah pilihan yang tepat..
Iaitu dengan solat hajat n istikharah supaya Allah tunjukkan jalan adakah benar si dia ni milik korang atau x..sha yakin dan percaya yang Allah memang akan memberikan petunjuk dengan jelas dan nyata..
Tym tu,pikir lah sehabis masak bahawa nak teruskan atau x..
Sebaiknye,jika berkenan dengan seseorang tu,bagi lelaki,jumpe jelah dengan keluarga pihak perempuan..
Nyatakan yang korang suke ngan anak pompuan dia..walaupun nampak cam hardcore,tapi sha rase ni adalah jalan terbaik..
Mesti korang rase cuakkan?tapi kalau dah nak anak orang tu,berani2 kan lah diri tu ek?
At least,bile parents si dia tu tau,xdelah dia bimbang sangat..at the same tym,korang akan rase bertanggungjawab untuk menjaga perempuan tu jugak..
If anything bad happens to their daughter,korang gak yang susah kan?
So,indirectly ia melatih korang supaya lebih bertanggungjawab untuk jaga anak diorang..
Kalau korang jaga anak dia baik2,opkoz parents dia xkan teragak2 nak jadikan korang menantu.. ^^

Bile da propose si dia melalui keluarga..korang belom cukup bebas lagi untuk kuar bersama2 selalu..
Tapi realitinye,masyarakat kite menjadikan waktu khitbah tu adalah lesen untuk bawa kuar ntah ke mana2..wat sume benda bersama..n macam2 lagi..
Khitbah menurut islam adalah tym taaruf antara bakal pengantin..
Tym tu la kite baru nak berkenalan dengan si dia..latar belakang kuarga n so on..
bile berjumpa,bukan korang berdua je..sebaliknye ditemani dengan parents..
So,bile ade parents korang yang memerhatikan,xdelah korang nak wat bukan2 kan?
Kalau still memang wat perkara xelok,maknenye memang korang muka xmalu..xtau lah kalau parents korang pun jenis open-minded terlebih..xkisah kalau anak nak wat pape yang maksiat kat depan mata diorang sendiri..
No komen..

Saranan sha satu je,kawin..lepas khitbah,korang berkenal-kenalan la macam cite ayat2 cinta tu..
Tapi jangan khitbah lame2..xelok gak..
Benda yang baik,elok dicepatkan..wat pe nak tunggu lame2 kalau da sampai masenye n ready untuk berumah-tangga..
Usah risau soal rezeki lepas kawin..pastinye ade..sebab benda yang disyariatkan Allah,mesti Dia da tentukan sumenye dalam keadaan yang terbaik..
Tapi kalau rasenye belom bersedia,xyah la paksa diri wat sedia2 plak..nanti menyusahkan orang len pikirkan masalah umah tangga korang tu..
Perkahwinan itu satu tanggungjawab..bukannye suke2 macam orang sekarang pikirkan..
Jangan plak nanti korang jumpe sha sebab failkan kes penceraian..sha memang xnak tolong jadi lawyer korang.. :lari

titah Tuan Puteri : xlame lagi nak amik kursus kawin..sape nak join? (^_^)

x_96f4529

nikmat Allah

Bismillahirahmanirrahim..
manusia xpenah berpuas ati ngan ape yang dia miliki..
manusia selalu mengeluh bile ape yang dihajati xdapat dilunasi..
manusia selalu alpa bile nikmat terlalu banyak dikecapi..
HANYA segelintir hamba je yang sentiase mensyukuri nikmat ilahi....

bersyukurlah bile kite mendapat satu2 nikmat tu even xdelah banyak mane..
kite rase xbanyak but actually ia terlalu berharga untuk mereka yang sangat memerlukan..
nikmat kesihatan..
nikmat makan n minum..
nikmat tido n sebagainye..
cube hargai ape yang telah kite miliki n jangan mengharap lebih dari sepatotnye..

manusia kalau terlalu memanjakan diri,mesti akan berasa xpenah cukup dengan ape yang dia ade..
sentiase nak lebih n lama-kelamaan,mendatangkan sifat tamak dalam diri..
ni la bahaya nye tidak bersyukur..

titah Tuan Puteri : mengingatkan diri-sendiri n orang len jugak.. (^_^)
x_96f4529

tak perlu kata apa2 #4

Bismillahirrahmanirrahim..

titah Tuan Puteri : apakah maksudnye..kui3~ (^_^)
x_96f4529

selangkah lagi

Bismillahirahmanirrahim..

bulan ni sha xdapat nak selalu on9 memandangkan keadaan n emosi yang xstabil setelah melangkah ke USIM tercinta..
try untuk adapt ngan suasana n persekitaran baru..yang paling penting,kawan2 baru jugak..
sumenye mencabar minda n kesabaran sha untuk menempuh onak dan duri..huhu
paham2 jela dengan kondisi usim sebagai u yang baru..fasiliti belom cukup lengkap and terlalu banyak kekurangan..lagi2 kitorang yang kena duk asrama ni..
asyik xde air je..kalau lambat mandi,memang alamatnye kena tunggu lame skit nak dapatkan air semula..
tapi itu lah CABARAN!
nak gi kampus n balik kampus pun sentiase bersesak2 ngan orang ramai..tahun ni,pelajar yang baru masuk berlipat kali ganda bertambah..
kalau dulu kitorang yang asasi cume 300 lebih je..sekarang da mencecah 2000 orang..n mencatat sejarah pertama Usim menerima pelajar seramai tu..
sha xdapat nak bayangkan keadaan fakulti nanti camne..ooohhhh~

tapi yang paling bez,bile dapat jumpe rakan blogger..kenal kat BCR..
then,xsangka diorang pun dapat masuk usim gak..
setakat ni sha baru jumpe reynn..yg len xberkesempatan lagi nak berjumpe..
memandangkan sha pun nak kate bz,xdelah bz..
cume xde rezeki lagi nak berjumpe dengan diorang..insyaallah akan datang jumpe la nanti tu..
kalau rase ternampak sha tu tegur jela..nampak je muka sha garang,tapi xdelah garang..
cume pemalu skit je..wawawa

tibe2 terasa rindu gler kat umah..especially kat anakku..adam yang comel.. ="(
duk ngan atok elok2 tau..



tibe2 air mata menitis bile tengok gambar adam..uwaaa~

titah Tuan Puteri : kesabaran tu kunci kejayaan.. (^_^)
x_96f4529

feeling

Bismillahirrahmanirrahim..
da berhabuk blog sebab da seminggu lebey xon9..
bercuti kat kampung memang seronok..
lagi plak,ni la saat2 akhir bersama family before sambung belajar semula..
so,sha xkan lepaskan mase dengan sia2..
tibe2 macam terasa berharga plak tym dengan family..

rase berat kat ati ni nak berjauhan semula dengan diorang..(padahal xjauh mane pun..haha)
sebenarnye lebih kepada berat sebab nak berpisah dengan adam..
selama ni xterasa pun nak feeling lebey2 dengan budak kecik..tibe2 dengan adam bley terjatuh ati..huhu
maybe sebab da berbulan jaga dia..men same2..bagi makan minum..mandikan..n macam2 lagi umpama anak sendiri,so,jadi sayang sangat ngan dia..sob3

xsangka plak arini kuar paper yang sedara sha meninggal dunia sebab langgar lembu..
bunyi cam lawak..tapi tu la hakikatnye..
tepat jam 10 malam  ari sabtu,Allahyarham menghembuskan nafas yang terakhir dalam usia yang muda..
sebaya dengan sha..
sepanjang beberapa ari sebelum dia meninggal,perangai dia pelik sangat..
asyik marah2 je..n malam sebelum meninggal tu,dia xbagi kawan dia naik moto sekali..
rupe2 nye dia da dapat rasekan dia nak meninggal..
lepas dikebumikan,sha lalu kat tempat dia accident tu..
lembu yang kena langgar tu,still ade kat tepi jalan ngan perut terburai..
sebenarnye Allahyarham tu mangsa keberapa ntah accident di tempat yang same,keadaan yang same n mati langgar lembu..
cume seorang je yang terselamat tapi mengalami cacat yang kekal..
xtau la sebab ape,sape yang naik moto tym malam2 kat situ mesti akan ade yang accident kena langgar lembu..
wallahualam..

pesanan Tuan Puteri : jangan keluar malam2..
  x_96f4529

pengalaman pertama

Bismillahirahmanirrahim..

tengok kat luar umah,ujan rintik2 menimpa bumi..huhu
jap lagi,nak xnak memang kena kuar umah jugak gi pejabat pos..settle kan borang ptptn..
ati ni rase xsedap je..n terbayang macam2 perkara buruk yang akan berlaku..tapi sedapkan ati,yang sume tu hanya mainan dari syaitan je..

after balik dari umah kawan..sha pun reverse keta dengan lajunye..n yakin kat belakang keta tu xde pape..
lagipun ujan tengah lebat..memang xnampak sangat ape benda yang ade kat belakang..
duk syok reverse keta kat belakang..tibe2 je......"dum!!!"
ya Allah..sha nampak spoiler keta wira aeroback mama da melekat kat cermin keta belakang..
terus berkejar kat belakang keta..tengok2 memang bengkok bahagian belakang keta tu..
sha asyik terpikir je yang sume ni mimpi je!
sha xdapat nak time kenyataan yang sha da rosakkan keta mama..
panik Tuhan je tau..
dalam renyai2 ujan tu+keseorangan lagi,sha xtau nak mintak tolong sape..
nak call abang,takot dia xtau sha duk kat mane..lagipun rasenye keta ni still lagi bley gerak..
tym tu,dalam ujan,duk pikir camne nak wat..spoiler xley nak cabut sebab wayar lampu belakang ade kat situ..
so,amik keputusan,sha bawak keta tu slow2 supaya spoiler tu xjatuh ke bawah..

sampai kat umah,diorang sume terkejut tengok bahagian keta tu da kemek camtu sekali..
sha rase takot jugakla sebab terpaksa wat abah kuarkan duit tym nak raye ni n takot dia marah langgar tiang..
balik tu,pas gitau mama n dapat lecture skit,sha terus masuk bilik..
satu ari sha xbercakap ngan diorang sebab rase bersalah sangat2..
laz2 abah kate dia xkisah pun..normal la bawak keta mesti penah accident..bile kite accident,barulah kite belajar dari kesilapan..
lega sangat2 bile abah cakap camtu..terharu pun ade sebab abah sangat2 memahami..
pagi raye nanti nak mintak maaf la sambil nangis2 dekat abah..sob3.. (T_T)

sebenarnye sha terpikir yang accident ni ade hikmahnye..
kalau sha xlanggar tiang elektrik tu,rasenye sha akan masuk parit plak..sebab lepas tiang tu ade parit..
kalau keta terbalik dalam parit,rasenye lagi haru kot..
silap2 sha beraya kat hospital n mesti trauma nak bawak keta pastu..
ni pun,sha xley nak lelap sebab asyik teringat je camne accident tu bley jadi..macam mimpi!
ape2 pun,sha panjatkan kesyukuran ke hadrat ilahi sebab beri kesempatan,panjangkan umo sha untuk terus bernafas kat muka bumi ni..alhamdulillah..
lepas ni sha akan lebih ati2 lagi n yang paling penting,xmo reverse keta laju2 lagi dah..
serik rasenye~

pesanan Tuan Puteri : bile kite lalai sesaat,nyawa di ambang bahaya!
x_96f4529

SEGMEN DIMANA ANDA BERAYA PADA TAHUN INI BERSAMA PHAT CORNER

Bismillahirahmanirrahim..

selepas da belasah kak beauty lover sebab tag sha semalam,arini sha mencurik sedikit mase sha untuk join segmen ni..lagipun tengah xde keje sekarang ni..hoho

tahun ni as usual,sha memang akan beraya kat kampung belah abah dulu kat tangkak,johor..sha rase ramai yang tau tempat ni..tempat yang menjual kain2 yang murah kan..xdinafikan..bagi gurlz especially mak2 memang menggila la kot tengok harga2 kain kat sini..tapi bagi sha,bese je la kan..da memang selalu balik situ..n sha bukan beli kain or baju kurung kat situ..jauh sangat nak balik semata2 nak beli benda tu je..hehe

2nd raya,baru balik kampung belah mama kat endau,johor..dekat2 ngan jeti Tanjung Gemok(tempat untuk ke Pulau Tioman) n Hutan Lipur Endau-Rompin..tapi jangan tanye sha ape yang ade kat sane..sebab sha xpernah pegi pun..xberkesempatan lagi nak menjengah haiwan2 di sane..hehe..
tapi sha lagi seronok duk kat kampung mama sha sebab umah pusaka atok dekat ngan pantai..so,bile bosan2 n nak gi release tension,memang bez sangat la idup udara segar kat situ..rase tenang sangat2..
so,kalau korang rase nak mandi-manda kat laut or saje nak holiday,kat sini ade pantai Penyabong n Pantai Pasir Lanun..ganas kan name tu?al-kisahnye dulu kat situ tempat lanun2 berlabuh..sebab tu name pantai dia Pantai Pasir Lanun..setakat ni sha gi situ,xdelah jumpe harta karun lagi..xtau la akan datang kan..hek3

VVIP yang kena tag :
penganjur segmen :
nak join..klik je banner ni k.. (^_^)

pesanan Tuan Puteri : ati2 bawak keta bile pulang ke kampung ye.. (^_^)

x_96f4529

apakah sume ni??

Bismillahirahmanirrahim..
hampir seminggu sha xonline..
disebabkan ke'bz'an yang melampau..hoho
tu pun xabis lagi settle kan hal nak masuk u..
hal raye lagi la xprepare pape..juz ade baju raye je..
yang len2 xbeli lagi..selalunye malam raye baru la sibok cari sume benda..
tym tu,memang xde orang n jalan xsesak..barang2 yang tinggal pun sume da xbez..sebab yang bez2 sume orang da kebas awal2..sob3 (T_T)
ni pun gara-gara abah bz sangat keje..nak bayar bonus pekerja la..luluskan cuti diorang la..so,kitorang da sisihkan seketika..huhu

tym sha bukak fb,tibe2 je ade orang tegur..
macam kena virus tu la..
yang sha pelik tu,siap cakap'sory2..dis is virus'
erk?ade ke sape2 yang kena virus dia cakap camtu?
sepanjang sha kena yang sebenar2 'virus' tegur,xde plak cakap camtu..
tu yang sha nak tergelak..
bijak gak virus ni..
ntahla..sha pun xreti sangat pasal hal ni..
arap2 janganlah laptop sha kena virus..
menangis meraung sha nanti..lagi2 nak raye n start kuliah balik ni..huhu

macamana 10 malam terakhir ni?
korang sibok x kejar malam lailatulqadar?
jangan biarkan ari2 yang berlalu kosong tanpa beribadah tau..rugi sangat2..
sha tengok kat masjid pun da makin kurang orang..sekarang tinggal satu saf je untuk perempuan..
tu pun xpenuh..ade la dalam 16 orang je tiap malam..
tu pun da tua2..yang muda sebaya ngan sha pun da xnampak..
yang ade pun,budak2 yang xaqil baligh ni wat 20 rakaat..
respect betol sha tengok diorang..
walaupun cara solat xberapa betol pun,sha nampak keazaman diorang yang nak ikut maknye wat 20 rakaat jugak..
standard budak2 la kan solat pun macam xsolat..pandang sane sini..garu sane sini..tapi ikut je imam..
xpela..kalau dari kecik da bese camtu,bile besar nanti xde masalah nak wat ibadah banyak2..
keep it up,dik! =)

pesanan Tuan Puteri : mudah-mudahan tahun ni dapat bertemu malam Lailatulqadar.. (^_^)
x_96f4529

adab lambang diri

Bismillahirahmanirrahim..
special dedication :
selamat pulang untuk seketika ke malaysia kepada sahabat sha,Aliyah Ahmad Bahari..
dan selamat berangkat ke United States (kalau xsilap sha) kepada sahabat sha jugak,Iffah Munirah a.k.a orang yang rajin komen n silent reader blog sha.. =)
hopefully,ifa balik bawak kejayaan nanti k..jangan pulak bawak balik mat salleh..hehe
sha mintak maaf sebab xdapat anta ke airport..maybe next tym sha akan usahakan jugak jumpe ifa..
time kasih sebab selalu ade dengan sha bile susah n senang..dan banyak bagi nasihat if sha tersalah dalam perbuatan..sha bertuah dapat kawan macam korang.. (^_^)

tadi petang..dalam satu jam before berbuka pose..
sha,abah n mama kuar jap jalan2..mencari umah baru..
da rase bosan sangat2 duk dalam komuniti cina..
so,tibe2 rase teringin plak nak ade jiran melayu..
abah sha sebenarnye xberapa nak setuju duk dalam komuniti melayu..
sebabnye dia takot mama wat mesyuarat tingkap plak ngan jiran2..walaupun mama sebenarnye,xde la camtu orangnye..huhu
out of blue,sha ternampak sepasang couple cina ni kat bus stop..
tau x ape awek dia wat tym tengah cakap ngan pakwe dia tu?
ce teka..
ce teka..
haaa
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
awek dia tengah korek idung tym cakap ngan pakwe dia..*sori terkasar bahasa..xtau nak ganti perkataan korek dengan ape.. =.='
sha terkejut gak la..ntah ape2 je wat benda xberadab tu depan orang..
kaver2 la skit kalau bukan depan pakwe pun..
bagi sha,macam kurang ajar pun ade gak..agaknye kalau la ade orang wat macam tu depan sha,sha plak terasa segan..bukan orang yang wat tu patot segan..huhu
nasib baik cina..kalau melayu+islam,sila la beradab skit ye..malu kat orang len yang tengok..
dahla bus stop tu tepi jalan..orang lalu-lalang ade gak yang terpandang..
ape reaksi orang bile tengok camtu?
opkoz orang akan pandang negatif kat kite kan..
so,adab sopan sangatla kena jaga lagi2 bile depan orang ramai..
jangan men 'belasah' je wat benda bukan2..

sha agak sensitif skit bile sentuh part adab n akhlak ni..sha rase,bukan sha je..tapi ramai lagi yang amik kisah pasal hal ni..especially orang tua2 kan..
kalau nak cari menantu,first tym jumpe tu dia da bley tengok perangai kite..
that's y la orang memang agak menggelabah bile jumpe bakal mertua masing2..
bajet ayu n gentleman je bile depan diorang..bak kate orang,pijak gajah pun xmati..hoho

adab ni dididik dari kite kecik lagi..mak ayah duk berbuih mulut pesan tu..pesan ni..
sha ingat lagi tym kitorang adik-beradik kecik2 lagi..mama selalu pesan kalau gi umah orang,duk diam2..jangan masuk bilik orang sesuka ati..pastu,jangan pegang2 barang2 orang..tengok je..
so,sampai ke besar ni pun,xwat benda camtu..
alhamdulillah..
kalau dari kecik xpernah dipesan dan ditegur,sampai ke besar,memang xkenal erti adab sopan..

justeru itu,(ayat skema..ceyhh)hidup kena lah ade adab..barulah penganut agama len memandang tinggi kepada islam..
jangan kite cemarkan islam dengan sifat2 buruk dan negatif..
lagipun kite ni orang melayu..orang melayu memang terkenal dengan budi bahasa nye..
bak kata pepatah,"budi bahasa budaya kita"

pesanan Tuan Puteri : adab dijaga,peribadi mulia.. (^_^)
x_96f4529

tak perlu kata apa2 #3

Bismillahirahmanirrahim..



pesanan Tuan Puteri : bakal mengadap benda ni sume xlame lagi..rindu~ (^_^)v
x_96f4529

blogging

Bismillahirahmanirrahim..
1st tym sha wat blog sebenarnye suke2 je..
xdelah nak siyes2..macam cari duit via blogging..
n sha xreti sangat pun pasal benda2 ni sume..
tau pasal blog pun bile adik sha start blogging tym umo dia 15..
so,selalu la gak nampak dia duk mengadap komputer sampai rabun mata..
sha xpaham pun pasal code html la..gadget la..n macam2 lagi la..
bagi sha,sume tu merepek je..
start tahun lepas,bile masuk u,sha tengok bley dikatakan ramai jugak coursemates yang ade blog..
skit2 update blog..ade mase je update blog..
eh..macam bez plak..HAHA
yela..sesuai la nak isi mase lapang..kot2 tibe tym tu terboring plak kan..
xtau nak watpe..ade la gak keje nak wat..huhu
nak layan cite korea macam diorang,sha xde fanatik mane..
sha cepat bosan dengan cite korea..sebab ending dia lebih kurang..da ley predict..(marah plak fans korea nanti..hehe)
lagi satu,sha xminat sebab name diorang pelik2 n susah nak sebut..mau tergeliat lidah sha ni..panjang2 plak tu..
cube letak name samad ke..bedah ke..senah ke..mungkin bley wat sha jatuh hati kot..sebab name pendek..senang nak ingat..MUNGKIN la.. =p
satu ari tu,terbuka la pintu ati nak belajar pasal blog..
search google n try wat skit2 sampai sekarang..
pasal hias2 n tips sume sha cedok ilmu dari blogger2 otai..
time kasih la ye sebab sudi share ilmu tym sha blogwalking..
bagi sha,niat sha berblogging sebab nak jadikan blog ni salah satu wadah untuk berdakwah..
mungkin secara realiti sha xmampu untuk bersuara di hadapan orang..jadi,blog ni la salah satu cara untuk share ilmu..menegur ape yang salah..n mengingatkan diri kite..
tapi sha pelik,mostly blog yang berunsur islamic..cite pasal hadis..pasal Al-quran..kurang followers..tapi kalau blog merepek-meraban,banyak plak followers..*xde kaitan ngan yang hidup atau mati
ok..terpulang la masing2 kan..nak follow sape pun..husnuzzhon jela..maybe ade silent reader untuk tempat2 islamic camtu..who knows,right?

secara jujurnye,sha xkan follow blog yang dalam blog dia asyik cite pasal boyfriend(ramai je buat kan..selalunye girl..boy xpenah plak tengok..=p)..pasal aktiviti2 terlarang yang diorang wat..such as clubbing la..(ade ke?)..n xmemberi manfaat..
sha hanya berminat nak follow blog2 yang memberi kesedaran secara xlangsung(dengan niat supaya diri ni xlupe)..bagi info..fakta2 menarik..pelik2..n dirasakan bez..
janji isi blog korang tu menarik n ade ilmu..insyaallah sha akan follow ye..
sha amat menghargai followers sha sebab sudi follow blog picisan ni yang hanya layak dipandang sebelah mata je..(terharu..sob3)
sha dalam usaha untuk memperbaiki lagi..
sebenarnye,sha xreti sangat nak share pape melalui penulisan..sha seorang yang sangat peramah malas nak taip panjang2..jadi,cakap secara face-to-face tu lagi puas kalau nak mintak nasihat ke..tanye2 soalan ke ape..
sha ley bagi ceramah free sape yang nak..hehe
karang membebel kat sini panjang2 orang xlarat nak bace..
insyaallah sedikit sebanyak ilmu yang sha ade,sha akan share..
same2 kite kutip ilmu yang xseberapa ni ye..

kalau ade salah n silap,sha dengan berbesar ati menerima teguran..
dun wori..
sha xkan kecik ati kalau komen tu membina..
malah sha menghargai sangat2.. =')
thanx ya kat sume yang support sha selama ni..
nanti sha kawin,sha bagi tempat duduk VVIP untuk korang sebagai tanda menghargai..HAHA*merepek xsudah.. =.='

pesanan Tuan Puteri : kite idup saling memerlukan..saling melengkapi..lianna al-muslimin ikhwah(kerana umat islam itu bersaudara)..jadi bantu la ape yang patot ye.. (^_^)v
x_96f4529

dengki kat ain!!!

Bismillahirrahmanirrahim..
erk?tibe2 je sha nak dengki..
xde kaitan ngan tajuk ni..bukan sha nak cite pasal sha dengki kat sape2 pun ek..
juz nak cite skit..ramai yang xtau..ape tu ain?
ain?
name orang ke?kembar ekin ke?
no..no..no..ape kes plak sha nak cite pasal dia..huhu

meh sha nak gitau ape maksud ain tu..
ramai orang xtau n memiliki penyakit ni..tapi xperasan..
ain tu bermaksud penyakit yang disebabkan oleh pengaruh buruk pandangan mata..iaitu pandangan mata yang disertai perasaan takjub atau iri hati dan dengki terhadap apa yang dilihatnye..
bese x kite wat?yeke xbese buat...hehe
contohnye..kawan kite beli henpon yang lebih canggih dari kite..kite pun tengok benda tu ngan pandangan ain..sambil dalam ati berdetik,'eleyh..berlagak je..xlama lagi rosak la tu..henpon mahal2 sekarang bukan tahan..kejap je rosak..'
xpon,kite tengok kawan kite dapat result lebih baik dari kite..ati jahat mula berdetik yang kite akan wat benda2 yang xbaik kat dia..supaya result dia jatuh..
see..kadang2 kite xperasan pun benda2 yang kite rase simple camtu,bley menyebabkan orang len menderita atas sikap ain kite..

cite benar ni ye..
ade sorang kawan sha ni,beli kasut baru..dia on the way nak turun tangga,tibe2 nak terjatuh..nasib baik dia sempat berpaut kat satu tempat tu..
after that,datang sorang perempuan ni..mintak maaf kat kawan sha..sebab tadi sebelum kawan sha nak jatuh tu,dia pandang kasut tu dengan perasaan iri hati..HANYA dengan pandangan mata yang beunsur iri ati!
jadi,penyakit ain ni memang benar2 ade dan berlaku disekeliling kite tanpa sedar..

Dari Ibnu Abbas r.a, Nabi s.a.w bersabda : “Ain (mata jahat) itu benar-benar adanya, jika seandainya ada sesuatu yang mendahului qodar,maka akan didahului oleh ain.Apabila kamu diminta untuk mandi maka mandilah. (hadist riwayat Muslim)


Dari Aisyah r.a,Rasulullah s.a.w bersabda :Mintalah kalian perlindungan kepada Allah dari ain (mata jahat) karena sesungguhnya ain itu haq (benar) (HR ibnu Majah) 
one more thing,kite selalu dengar orang tua2 selalu cakap,kalau bayi nangis xhenti2,orang tua kite suh tukar name kan?katenya xsesuai ngan nama bayi tu..that's why baby tu nangis2..
for this fact,sha xtau la kebenarannye tang mane..
tapi kemungkinan bayi tu da terkena penyakit ain..
hadis berkaitan dengan bayi terkena pengaruh buruk ain ni :

Aisyah r.a berkata : “Suatu ketika Nabi s.a.w masuk (rumahnya) kemudian mendengar bayi sedang menangis.Beliau berkata,”Mengapa bayi kalian menangis?Mengapa tidak kalian bacakan ruqyah-ruqyah (supaya sembuh) dari penyakit ‘ain?) (Shahihul jami’ 988 n0.5662)
xmustahil bayi tu bley terkena penyakit ni disebabkan bagi masyarakat kite sendiri,common la sape yang baru lepas dapat anak baru,orang ramai berkunjung nak tengok baby tu kan..
so,tym orang tengah tengok baby tu,MUNGKIN ade yang iri hati dengan kecomelan bayi tu ke..ape ke..
kite pun xtau kan..n indirectly,baby tu bley kena penyakit ain..
tapi jangan plak lepas ni korang dapat baby,korang xbagi langsung orang len tengok..
katenye takot orang pandang dengan penyakit ain kan..
benda ni bley di halang dengan bacaan ayat2 Al-quran kat baby tu..
ayat2 Al-quran kan pendinding..so,baby tu xkan terkena infection even ade orang ade penyakit ain kat dia..
gaya aku macam ade baby je


dah tu,ape nak buat kalau korang rase takjub gler la kat satu2 benda ni?
kegeniusan dia..kecantikan dia..kecomelan dia..kehenseman dia..n ape2 jela..
so,korang ucapkan la "MASYAALLAH..TABARAKALLAH" ataupun "BARAKALLAHU FIK"
means,semoga Allah memberkatimu..
dulu sha pun xtau pasal penyakit ain ni..
lecturer mabadi (usul fiqh) sha gitau..then,sha wat research skit bagi paham,baru la sha tau..ape itu penyakit ain..
ain ni dalam bahasa arab means mata..
so,penyakit ain tu,penyakit yang datang dari mata yang jahat..
lecturer sha sangat marah bile kitorang suke sangat dalam kelas tutor usik2 kawan kan,kalau diorang dapat jawab sesuatu ngan betol,budak laki (especially) suke cakap "fuyooo..hebat gler!"
satu ari tu ustaz tegur kitorang..xbaik cakap fuyoo..dibimbangi akan timbul iri ati..lebih baik cakap masyaallah..tabarakallah..
dalam mase kite berdoa keberkatan orang len,sebenarnye kite pun turut sekali mendoakan yang terbaik untuk kite..
sejak daripada tu,kitorang try amalkan..kadang2 tersasul gak duk cakap fuyoo2 bile kagum dengan something..tapi mesti akan ade ingatkan suh cakap masyaallah..
dari situ,kite latih diri kite suh jauh dari penyakit ain ni..

moga2 kite sume terselamat n xde penyakit ain..insyaallah..

pesanan Tuan Puteri : latih diri kite supaya menjadi insan yang cemerlang dalam ramadhan ni.. (^_^)
x_96f4529

tak perlu kata apa2 #2

Bismillahirahmanirrahim..
pesanan penaja : akan kubina sebuah usrah yang berbumbungkan keimanan..berlantaikan ketaqwaan..bertiangkan ketaatan kepada Allah..dan diterapkan dengan biah solehah bersama si dia..insyaallah.. (^_^)v

x_96f4529

hidup dalam dua nafas

Bismillahirahmanirrahim..

HIDUP KITA CUMA DI DALAM 3 HARI:
Semalam ~ Sudah menjadi sejarah.
Hari Ini ~ Apa yang sedang Kita lakukan.
Esok ~ Hari yang belum pasti.

Hisablah Hari pertama semoga Hari yang kedua
Kita lebih baik kerana mungkin ajal Kita pada Hari yang kedua.

HIDUP CUMA DALAM 2 NAFAS:
Nafas Naik.
Nafas Turun.

Hargailah Nafas yang naik kerana udara yang disedut
Adalah pemberian Allah secara percuma Dan
Carilah keredhaan~Nya dalam menggunakannya.

Bertaubatlah dalam Nafas yang kedua kerana mungkin itu
Nafas yang terakhir keluar dari tubuh bersama
Nyawa Dan roh untuk meninggalkan dunia yang fana ini.

HIDUP CUMA ADA 2 PILIHAN :
Hidup dalam keredhaan Allah.
Hidup dalam kemurkaan Allah.

HIDUP YANG ABADI CUMA ADA 2 TEMPAT :
Kekal di dalam neraka.
Kekal di dalam syurga.

Ingatlah kecelakaan neraka itu amat mengerikan
Dan Kita hanya diyakinkan oleh keyakinan Kita kepada rukun IMAN.
Rukun Iman itu pula Ada 6 Dan apabila
Hilang salah satu daripadanya maka hilanglah IA.

Kelazatan Dan kesejahteraan syurga itu maha HEBAT.
Tidak terduga oleh fikiran Kita Dan untuk mendapatkannya
Terjemahkan rukun ISLAM yang 5 itu
Dan puncaknya adalah SOLAT .. . Amat sukar untuk dipercayai
Bagi yang ingin ke SYURGA tetapi tidak bersolat,
Umpama seorang yang mahu menaiki kapal terbang,
Tetapi tidak mempunyai boarding pass.

Dan mereka yang sengaja melalaikan solat,
Umpama mengeposkan sepucuk surat tanpa melekatkan setem ....
Apabila ditanya bagaimana surat itu akan sampai
Pada penerimanya .... Lalu dia pun berkata
Setemnya akan dihantar kemudian.

Ada 2 penyelesaian dalam kes ini :
Dia mungkin didenda ... Atau, suratnya masuk tong sampah.

Oleh itu, tidakkah Kita semestinya bersyukur
Atas segala nikmat yang Allah kurniakan kepada Kita ....
Sekurang-kurangnya Allah telah memberi udara
Secara percuma untuk Kita berzikir mengingati~Nya
Setiap detik Dan ketika, hinggalah Kita kembali
Kepada Allah dalam keadaan jiwa yang tenang .. .
Lalu masuk ke dalam syurga dalam keadaan
Kita redha Dan Allah meredhai.

semoga kita sentiasa di bawah lembayung rahmatNya..
amin..

pesanan penaja : moga Allah sentiase mengingatkan kita tika terleka.. =)
x_96f4529

makcik...bukan saya je

Bismillahirrahmanirrahim..
al-kisahnye ari tu sha gi solat kat satu masjid ni..
tym tu,da nak start solat isyak..sha nampak ade tempat yang xde sejadah kat tengah2..
sha pun dengan baik atinye,gi la nak amik sejadah nak letak kat situ..
tym on the way nak gi letak sejadah tu,tibe2 ade sorang makcik ni wat announcement..
"sape2 yang lepas solat tu,tolonglah lipat balik sejadah..kesian orang yang laz kena kemas sejadah"
xpasal2 sume mata makcik2 yang ade kat situ tertumpu kat sha..
sebab tym tu,sha tengah bawak sejadah n menuju kat diorang..
disebabkan sha xpakai spek,sha rase,sha pandang makcik yang tengah buat announcement tu ngan pandangan tajam kot..
ustazah sha penah tegur,sha kalau xpakai spek,pandang orang macam nak makan je..hehe
tapi sebenarnye,xterlintas ape2 pun kat ati ni..nak melawan ke ape..
sebab memang kebiasaannye,lepas sha solat,sha memang akan lipat sume sejadah yang ade..
yela..makcik2 yang tinggal untuk 20 rakaat tu,sume da tua2..
tengok nak solat pun macam xlarat nak bangun..
tapi gigih jugak nak wat penuh..
kite yang muda ni,sibok nak lari balik umah bile 8 rakaat..bajet macam lambat lagi nak mati..xnak tambah pahala bulan yang mulia ni(peringatan untuk diri sendiri)

sementara tunggu nak solat tarawikh tu,tibe2 ade sorang makcik tu tegur sha..
"adik..adik skolah tingkatan berapa?"
"saya da masuk u,makcik.."jawab sha dengan sopan-santun..hik3
"hah..kat u?kecik nye badan.."muka makcik tu terkejut..
masuk dalam keta,bantai kena gelak ngan abah n adik lepas cite benda tu..
uwaaa..bukan salah sha yang sha xnak tinggi..
abah wat suggestion suh sha gi bergayut ari2..
xnak sha..xpasal2 nanti beruk belakang umah ni join sekaki..
ingatkan sedara diorang jugak.. =.='

kesian sekian entry merepek dari sha..

mood : tengah cari idea untuk zaman kanak2..
syerah gi tag plak..dush3x

pesanan penaja : rase nak berhenti berblogging =.=
x_96f4529

tak perlu kata apa2 #1

Bismillahirahmanirrahim..
pesanan penaja : (^_^)v
x_96f4529