ramadhan & kakak

Bismillahirrahmanirrahim..
sambil mata menjeling jam kat laptop,tangan sibok menaip..
da kul 2.35 pagi..mata still lagi dalam keadaan mood 'segar'..
apasal ntah mata langsung xngantok..
tibe2 rase nak update blog plak..

sok da start solat tarawikh..xsabar rasenye..
rindukan ramadhan..xsangka dapat jumpe lagi..alhamdulillah.. =)
juz sha nak gitau,ati2 k dalam penyebaran hadis tentang kelebihan ramadhan..
jangan men letak je kat blog..
kadang2 ade yang xtau,sanad @ taraf sesuatu hadis tu..
sama ada dhaif,palsu atau sebagainye..
before antum (skema jap) letak hadis2 tu untuk share,better check dulu ngan orang yang pakar..
xkate bloggers..kadang2 ustaz sendiri pun da sebok sebar pasal hadis palsu..
yang paling popular,pasal 3 fasa dalam bulan ramadhan tu..
sha rase,sumorang tau kot..
sebab kalau g majlis ilmu tym bulan ramadhan,mesti akan kedengaran hadis tu..
katenye awal ramadhan adalah rahmat,pertengahan keampunan dan pegakhiran kebebasan api neraka..
hadis ini mungkar ye kawan2..jangan ikut!

hadis ni ade banyak bahagian..
maybe next tym,sha akan post tentang bahagian hadis..
supaya kite xtersesat dalam mengetahui jenis hadis tersebut..
even tau yang asas pun da ok..
karang kalau sha gitau detail,pening plak kepala nak paham..huhu
sha pun xkhatam lagi part detail tu..
banyak lagi cabangnye..

sha harap ramadhan kali ni lebih baik dari ramadhan sebelumnye..
kalau ramadhan tahun lepas,sha xsempat nak khatam Al-quran,sha harap tahun ni dapat la wat.. (T_T)
erkk..xlupe gak..setelah 6 tahun di perantauan,akhirnye sha dapat gak merasa sebulan berpose di umah..
rase da lupe camne berbuka pose ramai2..(padahal duk usim pun tiap minggu balik berpose kat umah)
tapi sedey gak..sebab adik n abang sha xde nak pose same2..duk la korang kat U diam2..
makan megi je..HAHA

cabaran ramadhan tahun ni,sha kena wat preparation sendiri nak masuk usim..
mama da serahkan kereta dia untuk sha drive..
minggu depan nak settlekan sume..medical check-up n sebagainye..
pening kepala eden memikirkannye..
sebab 7 september nak register dah..
arap2 xkelam-kelibut la nanti.. =.='

petang tadi sha g dating ngan mama..
yang len sume balik kampung..so,disebabkan xde keje,kitorang plan nak g makan KFC je..
xyah masak kat umah..
lagipun mama kate dia mengidam sangat nak makan KFC..
tym kat kaunter tu,akak KFC tu tanye,"akak nak makan kat sini ke?"
erk..sha pun senyum dalam kepahitan.."makan kat sini"
pastu dia panggil lagi kakak..
xpela..redha~

pastu petang tu,abang water filter call sebab nak servis filter kat umah sha..
dia suh sha kuar umah nak sign form..
sha pun berlari2 amik tudung..n buka pintu..
"aik..ni kakak ke adik?nak panggil ape?"<sambil garu2 kepala>
"adik la..saya lagi muda dari awak.."balas sha dengan muka masam..
amboi..tua sangat ke muka sha??dush3x!(lepas geram)
kalau g mane2,mesti orang yang lebih tua panggil sha akak..pastu bile sha betolkan panggilan,diorang wat muka pelik..
tu ok lagi panggil akak..lagi bez,ade yang panggil sha puan..
siap tanye suami keje mane la..ape la..ini la..
sha senyum jela..
kawin pun x lagi..mane plak datang suami??
mungkin matured sangat muka ni..tu yang diorang kekeliruan pangkat jap..
punye la muke ni ala2 babyface(perasan..haha),panggil akak..
mane bley!
tapi setakat ni,xde lagi la panggil sha moyang ke..nenek ke..kalau ade,memang dia da tempah flying kick sha awal2..
siap sedia jela nak kena..huhu

ok..nak tido..da penat mengarot..
sok nak g dating ngan si dia..(bukan pakwe..asben..kekasih gelap atau sebagainye)
kena tido awal(awal la sangat)..karang drive sambil pejam mata plak..haha
tido..tido..
sape yang tengah blogwalking lagi tu,baik korang tido..
karang mata ade eyebag plak..da xensem/lawa..kih3

semoga ramadhan kali ni memberi pengertian dalam jiwa kite bersama..amin..

pesanan penaja : selamat bertemu kembali ramadhan kareem.. (^_^)
x_96f4529

SEGMEN TAULADAN : jom ingat pesanan ibu ayah

Bismillahirahmanirrahim..

disebabkan boring n xtau nak wat pe pada petang yang barakah ni,sha pun turut join dalam segmen ni..
lagipun perut tengah penuh ngan ayam KFC yang dalam on the way untuk digest..lebih baik wat senaman otak skit..
review balik ape yang mama n abah da pesan mase kecik2 dulu..hehe
bukan waktu kecik je diorang pesan,waktu da besar2 ni pun ade jugak.. =)

sha nak share serba sedikit supaya kite xlupe ye n saling mengingati antara satu sama len..
Firman Allah SWT bermaksud: Demi masa, sesungguhnya manusia berada di dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh,dan berpesan2 kepada kebaikan dan berpesan2 kepada kesabaran.(Surah al-Asr, ayat 1-3). 
*jangan bercinta tym belajar..nanti lalai..da cukup umo nanti baru bley pikir pasal pasangan..
*belajar tentang islam bersungguh-sungguh..sebab mama n abah xbelajar agama dulu..so,sha bley ajar mama n abah ape benda yang xtau..
*jangan lupe solat..solat perkara pertama yang dihisab ketika di padang mahsyar..
*jaga maruah diri sebagai seorang wanita..tutup aurat..
*kalau orang tua xbagi wat sesuatu tu ade sebabnye..dengar kata mereka..sebab diorang lebih tau tentang kehidupan berbanding kite..

penganjur segmen :

special tag :

pesanan penaja : al-jannah tahta aqdamil ummahati (syurga itu terletak di bawah kaki ibu) (^_^)
x_96f4529

lalala~

Bismillahirahmanirrahim..
akhirnye surat tawarn dari USIM berjaya sampai kat umah sha dengan keadaan separa sihat.. ='(
rase tenang skit ati ni pas dapat..
kalau x,mau meraba sha nak call Pusat Tamhidi nak tanye pasal surat tu..
semalam,da puas melayan perasaan kat facebook ngan kengkawan..
frust gler bile dapat tau,diorang sume da dapat awal surat2 tu..
orang yang duk pelosok Malaysia pun bley dapat dah..
sha yang duk dekat ngan USIM pun xdapat2 lagi..
sabo jela~



semalam baru je bermimpi yang surat tawaran ni dapat arini..
xcaya plak berlaku betol2..hehe
Alhamdulillah..maknanye USIM memerlukan sha lagi..HAHA
pasni,baru semangat skit nak gi wat medical check-up..
mohon scholarship n sebagainye..
lalala~

selama berapa minggu sha duk berkejar kat depan pintu bile dengar motor abang posmen gara2 nak dapatkan surat tawaran n result sem 2..
tapi hampa..abang posmen tu xstop pun depan umah sha...sob3
len yang ditunggu,len plak yang datang..
pakcik yang jual aiskrim tu je setia duk lalu-lalang depan umah..
lagi plak,bile kawan2 sha duk takot2 kan sha..
katenye kalau xdapat surat tawaran,nanti xley nak register la..itu la..ini la..
mimpi ngeri bagi sha..
kalau xdapat sambung belajar.alamatnye,naik atas pelamin la..huhu
dahla semalam mimpi masuk form 6..sebab xdapat tawaran u..
mengarot betol mimpi tu..ishhh~

sha juz nak bagi information kat sape2 yang nak mohon scholarship/pinjaman..
kat sini ade link nye..
1) PTPTN
www.ptptn.gov.my

2) Biasiswa Tunku Abdul Rahman
www.yayasantar.org.my

3) Felda Johore Bulker Sdn Bhd
www.feldaholdings.com

4) Jabatan Perkhidmatan Awam ( JPA )
www.jpa.gov.my

5) Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah
www.sabah.gov.my/jpan

6) Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak
www.psc.sarawak.gov.my

7) Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah
www.biasiswa.sabah.gov.my

8) Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Perak Darul Ridzuan
www.maiamp.gov.my

9) Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Perak
biasiswa.perak.gov.my @ www.perak.gov.my

10) Majlis Agama Islam Negeri Johor
www.maij.gov.my

11) Pinjaman Kerajaan Negeri Pulau Pinang
epp.penang.gov.my

12) Pinjaman Pelajaran kerajaan Negeri Selangor
www.selangor.gov.my

13) Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEN )
tapem.melaka.gov.my

14) Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia
www.frim.gov.my

15) Gamuda Berhad
www.gamuda.com.my

16) Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan
www.jkmwpkl.gov.my

17) Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
www.kwsp.gov.my

18) Lembaga Zakat Selangor
www.e-zakat.com.my

19) Bank Rakyat Malaysia Berhadwww.bankrakyat.com.my @www.yayasanbankrakyat.com.my

20) Majlis Amanah Rakyat
www.mara.gov.my

21) Pusat Zakat Sabah
www.zakat.sabah.gov.my

22) Yayasan Negeri Sembilan
www.yns.gov.my

23) Skim Biasiswa National Science F
www.masduke.net/download/nsf.d​oc

24) Kementerian Sains, Teknologi Dan Inovasi Malaysia
www.mosti.gov.my

25) Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO )
www.perkeso.gov.my

26) Permodalan Nasional Berhad (PNB)
www.pnb.com.my

27) Sarawak Shell Berhad
www.shell.com.my

28) Sapura Industrial Berhad
www.sapuraindustrial.com.my

29) Terengganu Advanced Technical Institute
www.tatiuc.edu.my

31) Yayasan Felcra
esistem.felcra.com.my/yayasan/​index.html

32) Yayasan Pahang
www.yp.org.my

33) Yayasan Sabah
www.ysnet.org.my

34) Yayasan Selangor

35) Yayasan Tenaga Nasional Berhad
yayasan.tnb.com.my

36) Yayasan Kelantan Darulnaim (YAKIN )
www.yakin.kelantan.gov.my

37) Yayasan Terengganu
www.ytrg.terengganu.gov.my

38) Yayasan Pelajaran Johor (YPJ )
www.johordt.gov.my/ypj

39) Yayasan Biasiswa Sarawak Tunku Abdul Rahman
yayasansarawak.org.my/form/TAR​.pdf

ade yang bley lagi,ade yang da tutup..
pandai2 la korang carik..
jangan malas2 kalau nak berjaya.. (^_^)

*entry kali ni mengarot skit

pesanan penaja : sentiase husnuzzhon (bersangka-baik) dengan orang len ye.. =)

x_96f4529

jom men2 ngan kek coklat..nyum3~

Bismillahirrahmanirrahim...

korang penah wat kek coklat x?
mesti ade yang kate penah wat..n mostly kate xpenah wat.. grrr..
meh sha nak ajar korang camne nak wat kek coklat..xsusah pun..senang je..
sha pun xbelajar wat mende ni..juz tengok kawan buat n try kat umah..
lagipun,sha ni memang memang minat sangat wat kek..
kalau rase bosan je,memang sha akan buat kek..
xkirelah tym tu tengah malam ke..pagi2 buta lagi ke..
bile datang mood nak wat,sha akan wat!

tapi bab lauk-pauk sha kurang ske nak wat..
sebab benda2 tu sume kena pandai agak2..
sha kalau bab agak2 memang kureng skit la nak reti.. =.='
lebih suke kalau ade sukatan..xde la terlebih org terkurang kan..
lepas ni,korang pun bley try wat..kalau da berjaya,jangan lupe pos kat umah sha k.. =)

ok..first skali,korang mesti pakai topi chef yang tinggi tu..
then,jangan lupe sediakan bahan..
kalau xde bahan,korang nak masak pe plak kan..erk

BAHAN-BAHANNYA :
2 bijik telur (kalau kcik,amik 3 bijik telur..telur ayam tau..bukan telur dinasour atau seumpamanye)
2 cawan tepung
1 1/2 cawan gula
1/2 cawan koko
1/2 cawan minyak
1/2 cawan susu pekat
1 susu teh bikarbonat
1 cawan air panas
chocolate chips(kalau nak)

TOPPING
1/2 cawan koko
1/2 cawan gula
2 sudu minyak
chocolate rice(kalau nak)

CARA-CARANYA
mule2,pukul telur sampai kembang..sha lagi ske pakai blender..so,xdelah tangan penat nak mengacau selalu..lagipun nak tunggu kembang tu,agak lame jugak..bergantung kepada kelajuan tangan..hehe
then,lepas telur jadi kembang,masukkan gula..kacau lagi sampai sebati..
masukkan minyak plak..pukul lagi sampai sebati..
laz sekali,masukkan susu pekat..pukul la bahan2 tadi sampai sebati jugak..baru masukkan air suam dan pukul lagi..
so,memang sha amat2 menggalakkan korang,supaya menggunakan blender..dapat jimat tenaga n keje pun cepat..
da siap sume adunan tadi,tinggalkan kejap..


amik tepung,soda bikarbonat n koko..anyakkan ketiga2 bahan tersebut..soda bikarbonat jangan terlalu banyak..agak2 jela ye..

lepas anyak sume bahan tu,masukkan adunan tadi ke dalam campuran tepung,soda bikarbonat n koko..kacau perlahan2..masukkan chocolate chips plak bagi yang nak saje2 letak..hehe..kemudian,tuang dalam loyang n masukkan dalam pengukus..bagi sape2 yang suke kek nye kering,masukkan dalam pembakar..kalau pengukus,kek nye jadi basah sedikit..kukus kan selama 40 minit..jangan lebey..nanti hangit plak..bagi yang gune pembakar,sha xtau berapa minit,sebab xpenah pakai pembakar..hehe =p

untuk topping plak,letak atas dapur ngan api yang sederhana..kalau kuat sangat,nanti koko korang akan hangit..satukan bahan2 topping dan campur sedikit air..kacau sampai pekat..
then,tuang kat atas kek tadi..
kalau korang nak yang lebih menarik,bley la letakkan chocolate rice..taburkan atas kek.. (^_^)
pakai hp kamera je..tu gambar xlawa~

tips kalau nak dapatkan tekstur kek yang sedap n lembut,waktu korang kacau adunan tu,pastikan kacau hanya menggunakan satu hala je..kalau arah lawan jam,sampai sudah kacau adunan tu arah lawan jam je..jangan tukar2..lagipun cara begini mengikut sunnah nabi s.a.w..n jangan lupe,kalau bley,berzikir la sekali supaya makanan yang dihidangkan tu akan menjadi sedap..
bab mengacau arah lawan jam tu,banyak fadhilatnye..antaranye,menghasilkan tenaga positif..kalau nak tau lagi,tanye encik google ek..sebab explaination nye terlalu panjang =)

ok..da siap..next tym,sha akan ajar cara wat kek batik plak ye.. (^_^)

pesanan penaja : kalau xsedap,tu salah korang la xikut resepi ni ngan betol..HAHA =p

x_96f4529

tentang ayah :'(

Bismillahirahmanirrahim..
tym tengah mencari info terbaru pasal USIM kat group,tibe2 sha terjumpa benda ni..
posted by someone juz for reminder..

rase macam nak menitis je air mata bile mengenangkan ayah a.k.a abah..
yup..sha rase xbersedia lagi untuk kehilangan abah..mahupun mama..
tapi satu ari nanti,pasti kite akan kehilangan mereka..
sha berdoa,kalau Allah nak tarik nyawa mereka,biarlah ketika tu sha da bersedia dan menjadi orang yang berjaya..
supaya ati mereka senang..meskipun,sha xmampu untuk membalas jasa mereka..

ya Allah..terlalu besar pengorbanan mereka..
walau dihadiahkan segunung emas dan permata,kasih sayang mereka tiada tandingnye..
moga Allah sentiase merahmati kedua ibu bapaku..
time kasih abah dan mama kerana mendidik diri ni..memberi pendidikan agama..dan mencurah kasih sayang yang xterhingga..

~hayati kisah tentang ayah~

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?

Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?

Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahawa sekembalinya ayah dari bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?

Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari puteri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu berkata : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....

Tapi sedarkah dikau?Bahawa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu mengayuh basikal dengan saksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.

Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.

Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khuatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu..

Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa berharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...

Dan yang datang mengetuk pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahawa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?

Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali mencuri dengar atau mengintip saat kamu sedang berbual berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?

Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahawa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"

Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya kerena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.

Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.

Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...

Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?

Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.

Dan akhirnya....

Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelamin sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"

Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah susuk yang selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..``

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas didikan mereka padaku 
dan Pahala yang besar atas kesayangan yang mereka limpahkan padaku,
peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

pesanan penaja : sayangi lah kedua ibubapa,kerana tanpa mereka,kita tiada di dunia.. ='(
x_96f4529

SEGMEN ILMIAH : jom kongsi hadis bersama-sama

Bismillahirahmanirrahim..
walaupun tekak terasa amik perit arini,gara2 cuaca panas n kurang minum air kosong,terpaksa gagahkan diri jugak wat post..
nanti cik syerah tu marah plak kat sha xwat post lepas dia tag..hihi

ok2..meh sha share kat korang hadis mengenai kiamat..
MUSUH ALLAH DI HARI AKHIRAT : 
diriwayatkan dari Abu Hurairah ra. : Nabi Muhammad Saw pernah bersabda, "Allah berfirman, 'tiga golongan akan menjadi lawan Ku pada hari kiamat, yaitu :
1. orang yang bersumpah dengan nama-Ku, tetapi mengkhianati sumpahnya
2. orang yang menjual manusia merdeka, dan memakan hasil penjualannya.
3. orang yang memperkerjakan seseorang dan pekerjaan yang diberikan telah dikerjakan olehnya sepenuhnya, tetapi upahnya tidak dibayar.(RIWAYAT BUKHARI)

ANAK PEREMPUAN SEBAGAI PERISAI API NERAKA
Diriwayatkan dari Aisyah ra. : seorang ibu bersama dua orang anak perempuannya menemuiku untuk meminta (sedekah), namun ia tidak menemukan apa pun padaku kecuali sebuah kurma yang kuberikan kepadanya dan ia bagi dua untuk anak-anaknya, sedangkan ia sendiri tidak memakannya, setelah itu ia pun bangun dan pergi. Kemudian Nabi Muhammad Saw menemuiku dan kuberitahukan kejadian itu kepadanya. Nabi Muhammad Saw bersabda, “siapa pun yang diuji dengan anak-anak perempuannya dan ia menyenangkan mereka dengan kebajikan maka anak-anak perempuannya akan menjadi perisai mereka dari api neraka”.(RIWAYAT BUKHARI)

hayatilah makna disebalik maksud2 hadis di atas ok..
jangan sekadar baca je,tapi xmengambil pengajaran pun..
harap2 segmen yang diwat ni,dapat menambah ilmu agama di dalam dada kite dan dalam mase yang same,kite meyebarkan kebenaran..
 moga Allah merahmati kite bersama..insyaallah =)

penganjur segmen : 

special tag :
amalina nadri
pesanan penaja : ilmu yang xdiamalkan bagai pohon yang tak berbuah.. (^_^)
x_96f4529

saya adalah blogger girl termalu

Bismillahirahmanirrahim...
memang pemalu kot..
sebab sha newbie lagi..malu rasenye ngan otai2 kat blogger chat room..huhu

saje2 join contest ni..hik3

sape2 nak join,meh la ke blog abg shy~
dia memerlukan 60 blogger pompuan n lelaki..
cepat2 sebelum terlambat!


x_96f4529

pelindung daripada dirasuk

Bismillahirrahmanirrahim..

*Pagar Pertama (1)*
*Makan Tamar 'Ajwah dan Tamar Madinah*
Amalkan memakan tamar (kurma) 'Ajwah dan jika boleh makan bersama dengan
Tamar Madinah. Sekiranya anda tidak boleh mendapatkan kedua-dua jenis tamar
tersebut, makanlah apa-apa jenis tamar yang ada supaya menepati sabda
Rasulullah S.A.W. yang berbunyi:
"Barangsiapa yang memakan tujuh biji tamar 'Ajwah, dia tidak akan mendapat
sebarang kemudaratan racun atau sihir yang terkena pada hari itu".
[Riwayat al Bukhari]

*Pagar Kedua (2)*
*Berwuduk sebelum tidur*
Sihir tidak akan memberi sebarang kesan terhadap seseorang muslim yang
mempunyai wuduk. Setiap muslim yang berwuduk akan sentiasa dikawal ketat
oleh para Malaikat sebagaimana diperintahkan oleh Allah S.W.T. kepada
mereka.
Sabda Rasulullah S.A.W.:
Ertinya: "Sucikanlah jasad-jasad ini mudah-mudahan Allah akan menyucikan
kamu. Kerana sesungguhnya tiada seorang pun dari mereka yang bersuci
terlebih dahulu sebelum tidur, melainkan ada bersamanya seorang
Malaikat.Malaikat tersebut tidak akan pernah terlalai walau pun sedetik
untuk mengucapkan doa: 'Ya Allah! Ampunilah dosa hambaMu ini kerana dia
telah tidur dalam keadaan bersuci'"
[Riwayat at Tabraaniy dengan sanad yang baik]

*Pagar Ketiga (3)*
*Mengambil berat tentang solat berjemaah*
Mengambil berat tentang solat berjemaah akan menjadikan seseorang muslim
bebas serta aman dari gangguan syaitan.Bersikap sambil lewa terhadap solat
berjemaah menyebabkan syaitan akan mengambil peluang untuk mendampingi
mereka. Apabila selalu berdampingan, lama kelamaan ia akan berjaya
merasuk, menyihir atau melakukan kejahatan lain.
Mengikut riwayat Abu Hurairah r.a.,Rasulullah S.A.W. telah bersabda :
Ertinya: 'Mana-mana kampung mahupun kawasan kawasan hulu yang tidak
mendirikan solat berjemaah meskipun penduduknya cuma tiga orang, nescaya
akan didampingi ?oleh syaltan. Oleh itu hendaklah dirikan solat berjemaah.
Sesungguhnya serigala akan memakan kambing-kambing yang menyendiri dari
puaknya.'
[Riwayat Abu Daud dengan sanad yang baik]

*Pagar Keempat (4)*
*Mendirikan Solat Tahajjud untuk memagarkan diri dari sihir*
Bangunlah mengerjakan solat malam dan janganlah
mempermudah- mudahkannya. Sifat mempermudah- mudahkan bangun bersolat malam
boleh memberi ruang kepada syaitan untuk menguasai diri seseorang itu.
Apabila syaitan telah mampu menguasai diri seseorang, maka dirinya
adalah tak ubah seperti bumi yang ketandusan akibat kesan tindakbalas hasil
perlakuan syaitan tersebut.
Ibnu Mas'ud r.a. telah berkata:
Rasulullah S.A.W. pernah diberitahu tentang perihal seorang lelaki yang
tidur hingga ke Subuh dengan tidak mengerjakan solat malam, maka Rasulullah
S.A.W. pun bersabda: Ertinya: "Sesungguhnya syaitan telah kencing di dalam
telinganya"
[Riwayat al Bukhari dan Muslim]

*Pagar Kelima (5)*
*Membaca doa perlindungan apabila masuk di dalam tandas*
Tandas adalah tempat kotor dan merupakan rumah bagi syaitan. Oleh itu ia
akan cuba sedaya upaya menggunakan kesempatan yang ada untuk menguasai
seseorang muslim setiap kali orang itu masuk ke tandas. Di dalam sebuah
buku seorang mangsa sihir telah melaporkan bahawa dia pernah memasuki
tandas dengan tidak membaca doa perlindungan. Seketika kemudian dia telah
dirasuk oleh syaitan.
Apabila Rasulullah S.A.W mahu memasuki tandas, baginda akan membaca doa
perlindungan dengan berkata :
Ertinya: "Dengan nama Allah. Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung denganMu
dari sebarang kekotoran dan gangguan syaitan".
[Riwayat al Bukhari dan Muslim]
Maksudnya adalah berlindung dari gangguan syaitan-syaitan jantan atau
betina.

*Pagar Keenam (6)*
*Memagar isteri selepas selesai akad nikah*
Selepas majlis akad nikah, pada malam pengantin sebelum memulakan adab-adab
berpengantin yang lain, hendaklah suami meletakkan tangan
kanannya di atas ubun-ubun kepala isterinya sambil berdoa :
"Ya Allah, aku memohon kepadaMu kebaikannya dan kebaikan yang telah Engkau
selubungi keatasnya, dan aku berlindung dari keburukannya dan keburukan
yang telah Engkau selubungi ke atasnya. Ya Allah berkatilah isteriku ini ke
atasku dan lindungilah dirinya dari segala keburukan perbuatan orang-orang
yang dengki, dan perbuatan tukang sihir apabila dia telah melakukan sihir
dan dan perbuatan orang-orang yang suka melakukan tipu daya"
[Riwayat Abu Daud dan menurut al Albaaniy sanadnya baik]

*Pagar Ketujuh (7)*
*Berwuduk sebelum tidur,membaca ayat-ayat al Kursi dan berzikir kepada Allah
sehingga terlelap*
Dalam satu hadis sahih telah menceritakan bahawa syaitan telah berkata
kepada Abu Hurairah:
"Barangsiapa yang membaca ayat-ayat al Kursi sebelum tidur,dirinya sentiasa
di dalam peliharaan Allah manakala syaitan sekali-kali tidak mampu
mendekatinya sehinggalah ke waktu pagi'.
Rasulullah S.A.W. telah bersetuju dengan cerita Abu Hurairah tersebut
sambil berkata:
"Ia telah bercakap benar kepada engkau, walhal sendiri sememangnya
penipu"
[Riwayat al Bukhari.]
membaca doa dari ayat dari akhir surah al-baqarah pada awal malam.
membaca surah al-baqarah ayat 285-286

pesanan penaja : ingat Allah setiap mase dari mula bangun tido sehingga terlelap..sebab syaitan sentiase cube untuk memasuki badan anak adam.. 

x_96f4529

cabaran masa depan

Bismillahirahmanirrahim...
tinggal sebulan lebih je lagi nak lepak2 duk umah..
pasni,opkoz bz ngan assignment balik..pastu,terkejar2 untuk exam n test..kejar2 bas jugak jangan dilupa..hehe
bile makin dekat masenye,sha rase makin takot..
yup..sangat takot..
sha bakal memegang amanah yang sangat berat..
terase beban di bahu ni..

'fuyoo..bakal lawyer!'
'wahh..hebatla..pasni bley kuarkan fatwa kan?'
'bley la ajar saya nanti bile saya xtau pasal satu2 perkara'
benda tu sume yang wat sha jadi tertekan..
ye..tertekan dengan cara positif..
bile benda berkaitan agama,opkoz la xley men2..
ia berkaitan iman dan akidah kite..
"kak..lepas ni,kakak kena lebih berhati2 menjaga diri..kakak amik fatwa..everything yang kakak buat,orang bley persoalkan..nape kakak buat itu..nape kakak buat ini..sume nye nak kena jaga.."
-luahan hati seorang bapa yang melihat wajah sugul anak nye-
"kakak tau..cabaran makin hebat..sume nye nak kena sabar.."
"mesti..sekarang ni,ramai sangat orang jahil tapi berlagak pandai bab ilmu agama..tu yang bley menyesatkan..nak berdakwah kena sabar..kadang2 kite nak bagitau kebenaran,orang akan bagi seribu alasan untuk membidas balik..tym tu la betol2 uji keimanan kite.."
tersentuh sangat2 bile abah bagi nasihat camtu..
seakan mengerti apa yang akan sha hadapi..
tapi sha bersyukur,cita2 sha hampir tercapai..
Allah telah permudahkan urusan sha..
cita2 sha dari kecik nak amik bahagian agama akhirnye tercapai jugak..
alhamdulillah..

seriously,sha sangat takot bile tengok orang sekeliling sha..
tanggungjawab yang besar bakal digalas oleh sha xlame lagi..
cabaran untuk mendidik masyarakat supaya memahami islam dengan lebih mendalam..
dan mematuhi cara hidup islam yang sebenar..
xsemudah yang kite impikan..
nak mendidik ahli keluarga sendiri pun susah..apatah lagi orang len..
tapi bagi sha,kekuatan dan kesabaran tu elemen yang paling penting perlu ade dalam diri..
sedangkan Rasulullah dihina dan dicaci ketika menyampaikan ajaran,tapi Baginda xpernah berputus asa untuk terus menyebarkan islam..
subhanallah!
itu lah penguat semangat sha bile ati ni resah gelisah..

sha harap Allah bagi kekuatan untuk sha hadapi sume dugaan yang mendatang..
selama ni pun,kebanyakannye sha mampu untuk membenci dalam ati..
itu adalah selemah-lemah iman..
sha xde kekuatan lagi untuk menegur secara direct..
melainkan kalau wat maksiat cam berzina depan mata,sha akan tegur secara direct..xpon kalau bercium..
memang sha xkan pikir 2x untuk menegur..
da rase bertanggungjawab sangat2 kalau kena camtu..
xditegur nanti,len kali buat lagi kat tempat len..
ntah..sha pun xfaham..
kenapa remaja masa kini makin terok..
mane perginye pejuang agama?
rase nak menitik air mata bile mengenang kan sume tu..
remaja masa kini kebanyakannye jauh tersasar dari landasan agama....

ya Allah..berikanlah aku kekuatan....

pesanan penaja : talabul ilmi faridhatun ala kulli muslim.. -menuntut ilmu wajib ke atas setiap muslim-
x_96f4529

gara-gara contact lens

Bismillahirrahmanirrahim..
bangun2 tido,sha terus menuju ke cermin..
'aik..apsal rase len macam je ni kat mata?'
argghhh~mata sha da merah..anak mata macam termasuk skit ke dalam..
n sha baru teringat,before sha tido tadi sebenarnye sha pakai contact lens..
ingatkan nak tido jap..
rupe2 nye da berjam2 sha tido..
opkoz la contact lens melekat kat mata..xley nak cabut dah..
gelabah..gelabah..xtau nak wat ape!

sha pun ngan sedaya-upaya mengorek anak mata supaya contact lens bley tecabut..
tapi xde hasil pun..
contact lens melekat dengan sangat kuat kat mata sha..
'abisla..memang kena wat laser agaknye..sebab nak tanggalkan contact lens tu..taubat xnak pakai..'
tym tu,sha rase betol2 menyesal sebab xnak pakai spek..
bukan ape..sha rase xselesa bile pakai spek..macam mak nenek pun ade..huhu
hampir sejam sha try keluarkan lens tu..tapi xberjaya..
tibe2 terdengar mama panggil..ajak kuar gi shopping..
sha pun try la sorok mata sha yang merah tu..takot mama nampak n dia tanye plak..
sha cepat2 blah untuk mengelak dari disoal..
masuk dalam bilik,terus termenung duk pikir camne nak wat bagi lens ni keluar..

after that,sha cakap ngan abah suh stop kat satu deretan kedai ni..
sha bagi alasan yang sha nak gi kedai,nak beli barang..
tapi sebenarnye sha nak gi klinik pakar mata kat situ..
sha pun terus masuk klinik tu n terjah doktor..xdaftar pun lagi..
sebab sha xley nak tunggu lame2 lagi nak settle kan problem ni..lagipun takot abah syak sha gi ke situ..
sha tanye doktor,camne nak wat..
doktor kate,ade 2 pilihan,sama ada nak pakai laser tapi harga ribuan ringgit ataupun pakai ubat titik dalam mata..tapi kemungkinan mata akan buta..
ya Tuhan..menggeletar bile doktor cakap camtu..
sha cakap kat doktor yang sha nak pikir kan semula cara mana sha nak pakai..
so,dia pun benarkan sha untuk pikir dulu..
keluar2 dari klinik,sha tengok abah n mama tengah cari sha..
diorang pelik sebab sha xde dalam kedai..
tibe2,mata diorang terhenti bile tengok mata sha..
barulah diorang perasan ade something wrong kat mata sha..

terus sha terduduk atas katil..
aik..pelik x camne bley tibe2 atas katil?
HAHA
sebenarnye tu sume mimpi..xde ape yang berlaku pun kat alam realiti..
tu pun gara2 tido pas subuh..(korang jangan tiru sha..hehe)
so,jadilah mimpi mengarot..sabo jela..
bley plak mimpi ngeri camtu..
maybe sebab sha selalu terpikir2 kata2 orang pasal contact lens ni..
sepanjang sha pakai,xde ape masalah pun..
tapi kalau korang nak pakai,korang memang kena rajin la skit..
leceh pun ade gak..
on tym nak kena cabut..pastu tukar air la..itu la..ini la..
hehe
korang jangan marah sha k..
sha saje je gurau2..nak share mimpi yang menakotkan ni..
arap2 janganlah terjadi kat sha betol2..
mau meraung sha diwatnye~

pesanan penaja : tido lepas subuh xelok..kompem dapat mimpi mengarot.. (^_^)
x_96f4529

wajah baru

Bismillahirrahmanirrahim..

ngeh3~
seharian berhempas-pulas menyiapkan blog ni..
sampai xcukup tido sha semalam semata2 nak siapkan blog ni..
bukan ape..perangai sha memang xske wat keje skit2,pastu asyik sambung2 je..
so,bia siap sume,baru puas ati..
xyah pikir2 lagi..
lagipun mase sha yang sangat terhad kerana menjadi ibu muda(sementara waktu),menyebabkan sha kena pandai bahagikan waktu..huhu
tym sha sibok hias blog,adam pun memulakan operasinye 'mengemas' rumah..
sedar2 umah da macam kapal pecah..
hanger berterabur..baju dalam bakul da dikeluarkan..pampers merata2..
sabar jela adam ni..orang wat keje..dia pun wat keje jugak..
 sangat menguji kesabaran sha..huhu

rase puas ati skit bile tengok wajah blog bertukar rupe..
banyak yang sha belajar sepanjang buat blog ni..
pening kepala jugak..yela..sebab sume nye follow instructions kat blog orang len..
nak tanye kawan2 sha,sume xtau..
laz2 sha decide nak belajar sendiri..
lepas la untuk hias blog sendiri..tapi kalau nak ajar orang,kena pikir 10x kot..
sebab sha xberapa nak ingat step2 nye..
maklumla..bantai 30 steps sekali jalan..huk3


so,kalau korang bace entry sha yang lepas2 tu,pastu font dia xnampak ke..ape ke..
sha mintak maaf ye..
korang wat2 jela nampak..HAHA
lagipun rasenye xde ape yang penting kot..ngee~


if korang buka,pastu ade error ke ape..gitau sha cepat2 eh..
nanti sha fix kan secepat mungkin..(ceyh..bunyik ayat macam da pro je)
rasenye xde kot..sebab da segala macam browser sha buka blog ni,ok je..
insyaallah..


thanx ye bagi sape2 yang follow sha..(^_^)
 
pesanan penaja : fuhh~ akhirnye abis!  
x_96f4529

perjuangan belum tamat

Bismillahirrahmanirrahim...
manusia xpernah puas..
bile diberi nikmat yang ini,mengeluh memohon nikmat yang lebih baik..
sedangkan xpernah berterima kasih atas setiap ape jua yang telah diberikanNya..
dan kadang-kala...
aku lah salah seorang manusia itu.......


Allah..aku bersyukur dengan ape yang telah Kau berikan..
aku sendiri masih belom mengerti perasaan ape yang sedang aku rasai..
tapi aku yakin dan percaya..
ketetapanMu adalah sebaik-baiknya..
mungkin aku masih tidak nampak lagi hikmahnye..
seharusnye aku terus bersabar dan menanti..
dan ketika itu baru aku sedar..
Engkau telah menentukan yang terbaik buat hambaMu yang disayangi..
terima kasih,Allah..




pesanan penaja : syukur itu indah.. =)

bertenang~

Bismillahirahmanirrahim...
lately macam xde mood sangat2..
bile sha tengok balik entry sha yang lepas2,mak aihh..sume ayat macam mengamok je..huhu
ok2..bertenang..bertenang~


pasni,xmo pikir2 lagi benda yang menyakitkan ati..
cukup2 la..


yupz..semalam sume mahasiswa/i usim cibok check dapat kos pe..
bile da lepas check tu,macam2 reaksi la ade..
ade yang sedey..gembira..xpuas ati..n macam2 lagi la..
tapi bagi sha,sha da redha ngan ape yang akan sha dapat..
sha xkisah pun dapat ape..
sebab budak2 syariah n law hanya akan dapat dua kos je..
antara fiqh fatwa ataupun syariah law..
same je kedua2 ni..cume bile amik fiqh fatwa(FIFA),kena struggle abis2 bahasa arab n lebey kepada syariah..kalau syariah law plak,lebey ditekankan kepada law n english..
so,same je kesimpulannye..cume kalau amik FIFA,hanya dilatih menjadi peguam syarie dan 4 tahun pengajian..whereas syariah law,student akan dilatih menjadi syarie and civil lawyer serta 5 tahun pengajian..
sha dari dulu lagi memang xnak jadi civil lawyer..hanya berminat ngan syariah je..so,alhamdulillah..tu je yang mampu sha katakan..
sedangkan dalam ati,Allah je tau~


ape2 pun,setiap ape yang berlaku tu ade hikmahnye..
thank you,Allah~ =)


pesanan penaja : belajar rajin2..kurangkan men facebook..hoho~ (^_^)

penyakit ati

Bismillahirrahmanirrahim..
*tak ditujukan kepada sape2..tapi kalau terasa gak,nasiblaaa..
sori kalau terkasar bahasa..manusia ade gak had kesabaran..


da lame sangat kot xtulis entry..bukan ape..tertekan dengan keadaan sekeliling..tapi xdelah sampai nak bunuh diri..nauzubillah..


bile orang len bawak masalah dalam idup ni,rase macam nak tikam2 je dia..ntah kenapa hah?
sha sikit pun xkisah pasal idup awak..but u're soooo bzbody untuk kisah idup sha..
time kasih banyak2 sebab susahkan diri awak untuk menyusahkan diri sha..sha xmintak sume ni..
awak xyah la men perli2..sha bukan budak2 lagi yang xfaham ape yang awak maksudkan..
pasal perkara kecik je pun yang xde kaitan langsung ngan awak tibe2 je awak nak naik angin..heh..lawak..siyes lawak!
awak naik angin dengan dia,tibe2 sha plak jadi mangsa keadaan?
awak patot bersyukur yang dia time awak seadanye..dia xpernah burukkan awak depan sha..siyes,awak beruntung dapat dia..
sha da kenal dia lebih lame dari awak..
dan kitorang da lame kawan baik..tapi disebabkan nak menjaga ati awak,sha cube menjauhi dia..
sebab xnak benda buruk akan berlaku..


sha tau awak xkan berani jumpe sha..selesaikan segala ape yang ade dalam kepala awak tu..
sebab xde reason kan tibe2 serang orang xtentu pasal..
hanya sebab cemburu!
padah bile kite in a relationship ngan seseorang..
skit2 nak cemburu..skit2 nak cemburu..
tolongla..xterlintas di ati pun nak tekel dia..
kitorang hanye berkawan dan xlebih dari tu..dan kejadian semalam kitorang hanya berbual tentang bisnes..xdela pulak keluar perkataan sayang ke..cinta ke..
heh!


xpayah risaula..xsedetik pun kat ati ni nak 'mengoda' walaupun dia ade ati ngan sha..
mungkin tu yang wat awak cemburu sangat dengan sha..tapi tolong selesaikan dengan cara baik..
xde mase sha nak bergaduh hanya disebabkan LELAKI..
u go away with ur life..
gi la kurung dia dalam penjara besi..takot nanti dia borak ngan pompuan len plak kan..
sayang sangat dengan sesorang lelaki yang belom tentu jadi suami..
meluat tau~
kawan sha ramai je yang da bersuami..tapi relax je bini diorang..asalkan ade batasan..sha masih tau lagi untuk 'menjaga maruah'..
sume yang kite lakukan kena la profesional..xkan la pasal nak tanye bisnes pun cemburu?parah...


satu statement yang bile awak kaitkan pemakaian dengan ati,sha rase xley nak time..
xtau la awak tuju kat sape kan..tapi sha cume nak tegur atas dasar sha kesian dengan awak bile berkaitan dengan pemakaian yang bertutup litup dan ati..
sha rase kata2 awak tu memakan diri sendiri semula..
kaji balik ape yang awak cakap..
sebab tu la ade kite kena berfikir dulu sebelum berkata2..takot nanti kata2 memakan diri balik..
ati n pakaian tu benda berbeza..kalau same,senang plak orang nak tau..dia tu baik ke jahat depends on pakaian dia..
niat dalam ati tu antara dia dan Allah..xperlu la awak cibok2 nak describe pe yang ade dalam ati dia..sebab tu xde kaitan same sekali ngan idup awak..
jangan judge orang kalau kite xkenal dia sepenuhnye..baru sekali tengok,da berpuluh2 benda awak describe tentang sikap dia..
salah tu kak!


dahla..xyah cari gaduh ngan orang len..
selama ni pun,da berpuluh2 posting yang awak wat sume nye beremosi..
kata orang mendengki ngan idup awak la..
setiap aktiviti awak sume nak gtau kat sumorang..
itu la..ini la..
who cares??
xpayahla nak besarkan isu kalau benda tu xsiyes..
bile kite asyik beremosi,idup pun xtenang..
pernah x awak terfikir sebab ape orang wat awak camtu?
sume tu atas kesilapan awak sendiri..
yang terlalu ambik kisah idup orang len..
cube wat xtau..orang pun lame2 xkisah..dan masalah awak akan selesai..
jangan cibok duk tunding jari kat orang..


satu je nasihat kat awak..
nilai la diri kite dulu..sebelum kite judge orang len ati berkarat la..niat xbaik la..heh..awak tu baik sangat ke kata camtu kat orang?
xpayahla nak besarkan isu yang berkaitan cinta yang xde nokhtahnye..rase loya diwatnye..
kalau betol2 sayang,cepat2 la tempah tok kadi..
satu persoalan yang sha duk pikiq,nape awak cari pasal ngan sha?
daripada dulu sampai sekarang..
tapi sampai sekarang awak xberani nak tegur sha mintak penjelasan..
sha ready bile2 je..sebab sha pun da lame bersabar..
ingatla..sha pun manusia..bukan malaikat..ade had kesabarannye..
sha seorang yang profesional dan bukan pengecut..
umo 19..tapi perangai dan pemikiran xmatang,tu ade wayar terputus agaknye~


laz sekali,sha ulang,xpayahla sibuk pasal kehidupan sha..nak mendengki kat sha ke ape..sebab sha langsung xdengki kat awak..
siyes!
sha bahagia dengan kehidupan yang sha lalui sekarang..
n sha xsuke memikirkan benda2 yang xpenting..
kite ade matlamat dalam kehidupan..
sha nak lalui ari2 dengan penuh kegembiraan..
tapi satu je yang sha nak gitau,sha xpernah berdendam dengan sape2..
xnak ade 'penyakit ati'..


marah tu biase bagi yang bergelar manusia..
tapi tolong kawal!


sha menantikan saat tu~


pesanan penaja : banyak dekatkan diri kepada Allah..barulah idup kite akan tenang dan ati xkan 'berkarat'

sakit mental

Bismillahirahmanirrahim..


sakit ati kot bile pikir pasal tadi..
nak menipu pun agak2 la..
mentang2 sha umo belasan tahun,ingat sha xtau ke dengan mainan dunia??huh..
cukupla..ingat dengan cara menggoda tu sha akan cair?
xsame sekali..
datanglah 1000 lelaki hensem pun nak pujuk sha suh wat macam2,sha xkan buat sebab sha da ade prinsip sha sendiri..


baru je berlaku tadi..ingatkan nak g update blog lagi satu sebab ade collection baru masuk..
terus ilang mood bile dapat panggilan rentung camtu..
rase menggigil menahan marah..
konon2 la datang dari Celcom Centre..cakap sha menang RM5000..pastu mintak no akaun..
giler ke ape nak bagi no akaun senang2??..nak godek duit dalam akaun sha la tu..macam la xtau..
dah ramai orang tertipu macam tu..bagi je no akaun..konon2 dia nak isikan duit yang kite menang..padahal dia yang nak amik duit kite!


bajet dari Celcom Centre..dahla slang cakap Indon..pakai private no..
dah2 la menipu orang..ingat caye ke bley senang2 dapat duit??
eventhough berdoa siang malam,xkan Allah nak campakkan rezeki dari langit seguni emas??
bukkkk!!ade depan mata..xkannye..
kalau la jadi camtu,sha rase company pun xde orang nak keje..sume cbok berdoa tanpa usaha..
jadi,secara logiknye,sha langsung xkan percaya orang senang2 nak bagi duit yang bertimbun tanpa berusaha..


mule2 sha layan elok je dia..sebab dia tanye itu ini..ok la..sha layan jela..walaupun muke da wat macam2 memek muke..sebab menyampah..da tau menipu..
pastu tibe2 masuk bab dia tanye sha umo berapa..ade boyfren ke belom?
bab ni tibe2 rase panas gler..
ape hak ko nak tau privacy idup aku??
pastu paksa2 suh gitau ade pakwe ke x..selagi sha xnak jawab,selagi tu dia asyik ulang benda yang same..menyirap ahh!
sha cakap la,"ape kaitan plak ade boyfren ngan adiah ni?"
dia pun balas,"kamu xingin ke ada pacar di Celcom Centre?"
huh..ingat sha heran sangat ngan mamat Celcom Centre??
ingat sha bangga dengan 'pakwe' keje kat Celcom Centre??
kalau sha de pakwe kat Celcom Centre pun bukan dapat call free gak..still kena bayar..
"adoi..ni sebenarnye nak cakap pasal ape?pasal adiah ke,pasal pakwe?saya rase xrelevan tibe2 nak cakap pasal pakwe2 ni.."sha da sebal..
"xdela..sudi x kalau awak jadi pacar saya?"
giler ke ape mamat ni?
"umo awak 19,saya jugak 19 tau..jadi sesuai bangat kalau kite pacaran..saya da tergoda ngan suara awak yang comel.."
"bley x go through to the next topic?saya de banyak keje nak wat..saya xde mase nak layan benda2 yang xpenting..awak cakap je ape yang penting..selain tu,tolong ketepikan.."secara profesional sha menegur..
"awak nak wat pe?"
"itu bukan urusan awak nak tau ape yang saya wat.."
"jangan marah2..saya cuma nak tau awak ada  pacar ke tidak?kalau ada,jawab ya..kalau xde,jawab xde..itu aja.."<-----see..xde kaitan ngan tajuk asal..
"ada"sha jawab untuk menyelamatkan keadaan..
"saya tau awak xde pacar..awak tipu..sampai ati awak selingkuh sama saya..dulu kan kita pernah jalan sama2..kita pernah jugak berpacaran.."
'eh..mase bile plak aku ade kuar jalan2 ngan lelaki?seumor idup,aku xpernah kuar ngan lelaki yang xdikenali except azmi,siddiq n adyka..selain tu,memang xkan pernah ada!'
"saya rase memang xde yang penting kot..sampai disini jela ye..bye!"sha da fed up..kesal ngan orang camni..
"kalau awak tutup hp ni,awak berdosa sama saya..saya layan awak baik2,awak wat saya macam ni.."
huh..dosa ngan Tuhan,ade ko fikir?ko tipu2 orang,ko xpikir dosa?jangan men cakap je..
pastu,sha terus matikan call..rase buang mase je..then,dia call lagi..tapi sha xnak angkat..karang xpasal2 sha mengamok dalam telepon..paling sha sakit ati,bile dia asyik gelak2 je tym dia mintak jadi makwe dia..meluat!


pesanan penaja : kalau jumpe orang camni,better jerit kuat2 kat telepon bia dia pekak..