think before act

Bismillahirrahmanirrahim..

sebelum tu,sha nak ucapkan selamat berpuasa kepada seluruh muslimin n muslimat,xkirelah korang ade kat mane ye..sape2 yang duk jauh tu,xley nak berbuka pose same2 dengan family,janganlah sedey plak ye.. ^^

isu terkini yang sedang hangat dibualkan orang ialah ...... xlain n xbukan pasal pelajar sekolah dibenarkan untuk bawak henpon ke sekolah..erkkkk..sha nak ulas serba-sedikit pasal isu ni..n ini adalah pendapat peribadi sha sebagai seorang student jugak.. :)

banyak feedback negatif n positif yang sha bace kat forum bile isu ni diberitahu..tapi mostly parenz kurang bersetuju bile student dibenarkan untuk bawak henpon..tu golongan parenz,bagi golongan remaja macam sha plak,ramai yang kate makin risau sebab gejala cinta monyet akan makin menjadi2 nanti..(xnafikan) =.='

bagi sha,setiap benda ade pro n kontranye..tapi kalau lebih banyak buruknye,lebih baik kite jauhkan..dalam Islam sendiri pun da ajar benda2 camni..sha bukan nak condemn ke ape..but personally,henpon tu xmendatangkan sebarang manfaat pun untuk student skolah sebenarnye..

kalau parenz kate,ade henpon bley kawal pergerakan anak kat mane2..tapi jujur ke diorang bagitau kalau ade henpon kat tangan diorang?..mulut n perbuatan xsemestinye same..benda ni sume akan mendatangkan masalah kat banyak pihak..especially cikgu..cikgu dah banyak tanggungjawab nak digalas..ni nak pikir plak kalau henpon atau ipad atau seumpamanye ilang?da jadi satu masalah len nak wat spotcheck..bile gajet2 tu ilang,parenz mesti salahkan pihak sekolah..cikgu ade banyak lagi keje yang lebih penting nak diutamakan..dengan sikap2 pelajar lagi..sha bukanlah seorang guru..tapi sha ade ramai kawan yang jadi guru..so,i know ape yang diorang rasekan bile tiap kali diorang bercerita pasal sikap student..

semalam secara xsengaja,sha ternampak status kat fb,ade sorang student ni tengah cari maklumat pasal cikgu dia..n nak hack akaun cikgu dia..kire nak wat jahat lah kat cikgu dia..sebab ape??sebab cikgu dia rampas henpon n memory card tym kat skolah..punyelah dia berdendam sampaikan terpikir nak menyusahkan cikgu dia senyap2..dia takot cikgu dia check dalam henpon n memory card tu sebab ade gambar awek dia..see..tu baru sorang..kalau 20?30?40 student yang wat benda xbaik kat cikgu dia,selamatkah cikgu tu lagi?pikir2 kanlah..

for student yang kurang berkemampuan,mesti diorang akan mendesak parenz diorang untuk belikan henpon yang mahal2 n tablet bile tengok kawan2 duk tayang dalam kelas..jiwa seorang remaja,sentiasa nak berlumba n tayang sape lagi ebat..indirectly benda2 ni akan membebankan parenz nak penuhi kehendak anak2(bukan lagi keperluan) n terpaksa spend beberapa puluh ringgit untuk topup anak2..tu kalau ade sorang anak xpe..kalau ade ramai,camne plak??

yang paling parah bile kes cintan-cintun akan semakin berleluasa..percayalah..sekarang henpon xley bawak gi skolah pun,budak kemain lagi bile duk umah bermesej 'mama papa' 'bi baby'..nak2 yang paling islamik, 'umi abi'..budak2 sekolah pun da pandai benda2 camni..tym zaman sha dulu,kitorang xpernah tau camne nak ber'cintan-cintun' sampailah masuk u..xpernah kuar topik pasal 'suke mamat tu or couple dengan minah tu' tym skolah rendah dulu.. =.='

sha kate sume ni bukan sebab sha jeles zaman sha dulu xley bawak henpon..tapi sha lebih memikirkan rasionalkah tindakan tu dibuat untuk remaja yang baru nak membesar ni?kalau dalam paper kate,ramai parenz yang anta surat suh benarkan student bawak henpon gi skolah,berapa ramai parenz tu?sampai ke 3/4 parenz di Malaysia ni yang ade hasrat camtu?bezakanlah keperluan dan kehendak..ape2pun,pikir dulu sebelum bertindak..kelak,takot akhirnye sume akan memakan diri semula..

Titah Tuan Puteri : orang zaman dulu xde henpon gi skolah,bley je idup~ :)
lepas ni,lawyer dapat banyak kes melibatkan anak guaman yang masih bersekolah lagi..hehe
x_96f4529