pertama kali..

Bismillahirrahmanirrahim...

sekarang ni adam da xnak duk atas walker..
kejenye nak merangkak je..
abis satu umah dia tawaf..perabot jati mama memang bebas habuk sebab ari2 adam akan isap perabot tu sampai berkilat..
pastu sume tempat dia nak berdiri..siap lepas tangan lagi..
kadang2 bergolek la jugak kat lantai 2 3 kali..
da makin besar,makin aktif la dia..
sha pun makin kurus diwatnye sebab sibok duk mengejar dia..(perasan kurus..haha)
kalau nak wat keje kat dapur,sibokla menangis mintak dukung..
pagi tadi sha saje je suh adam merangkak satu umah..
dan sore sha pun terjerit2 duk bagi warning sambil membebel2 macam mak nenek kat budak xreti bahasa tu..
bile tengah hari,sha syok mengadap tv,dia pun duk sibok menjengah bawah tangga penuh ngan barang..
nak dekat setengah jam baru sha perasan,yang adam senyap je kat celah tangga..
ati mule da risau..
karang jadi pape,naya nak menjawab kat mak dia..
sha pun bergegas ke bawah tangga..
tengok2.....
"adam..alaa...ciannye adik..adik nape duk sini.."
rupe2nye adam da terlentok tido atas walker..
comel betol la baby kalau tido..hehe
dia pun tersedar pas sha panggil name dia..
sha ingatkan pas angkat dari walker terus segar..
tapi dia still tido jugak..
'ngantok sangat la tu..sampai mata pun xley bukak..letih men tadi..'
pas masuk je dalam buai,nak dekat 3 jam dia tido..selalunye 2 jam je..
sha pun gi bersiap nak kuar..
bile turun bawah je,tengok2 adam da merangkak nak capai botol susu dia yang kat atas kerusi..
sha ingat mama yang turunkan..mama cakap yang adam terjun sendiri dari buai..
budak nii..xpadan ngan umo baru 8 bulan..
ganas nye kemain lagi...adoi~

pastu,sha pun pegi la amik ic baru..
excited sangat2 nak tengok rupe baru camne kan..
da berapa bulan dok tangguh2 nak gi amik..
arini baru berkesempatan nak menjenguk pejabat Jabatan Pendaftaran Negara..
first tym la gak menjejakkan kaki seorang diri kat sini..selalunye adik sha ade teman..
so,sejak dia masuk u,everything sha kena belajar wat sume benda sendiri2..xde orang nak tolong temankan n mintak tolong kalau de pape..
after amik ic baru,sha pun ke Western Union plak..
korang tau x ape tu Western Union?
name restoran?
SALAH
name pasaraya?
SALAH
name kedai baju ke?
SALAH jugak..
Western Union tu adalah tempat nak transfer duit ke luar negara..
sha ke situ pun sebab nak transfer duit ke Indonesia..
masuk2 je kat situ,sha macam blur dah jadinye..
macam pejabat pos je..
pastu bangla guard tu pun tegur sha..
"mau buat apa?"
"saye nak transfer duit ke indon..camne ye?"
"amik borang di situ.."
mungkin muke sha tersangatlah blur..so,dia pandang sha pun macam pelik je..
tym sha isi borang tu,tibe2 dia datang kat sebelah sha..
tengok sha isi borang..
'ape hal la plak bangla ni..'kata sha dalam ati..
"isi ini nombor"sambil jarinye tunjuk kat tempat ruangan nombor telefon penerima wang..
"alamak..saya xtau la plak..poskod jakarta berapa?tau x?"
"tarak tau..mungkin ada di situ kot.."dia pun blah sambil mencari2 poskod kat dashboard yang tergantung..
'baik plak bangla ni tolong aku..padahal pakcik yang sorang tu duk terkial2 isi borang,dia wat xtau je'
sementara bangla tu gi cari poskod jakarta,sha pun tanye lah sorang india tu a.k.a pekerja kat situ..
pas dia ajar cara sha isi borang sume,baru lah sha tau..
sumpah..blur gler tym tu!
mem'baby' buta je ikut cakap orang..

dah masuk dalam keta,sha pun tanye abah..
"abah..jakarta xde nombor poskod ke?kakak xtulis pun"
"eh..memanglah indon xde poskod.."
"la..yeke..ingatkan ade.."
perghh~rase macam something menyerbu kat muke..
malu betol..patotla india tu pelik semacam je bile sha tanye berapa no poskod indon..
rupe2 nye xde!
tu la sha..bakal peguam..tapi pengetahuan am pun xde..teruk sungguh..huhu
xpe..belajar secara xlangsung..
pasni mesti ingatnye..'Indon xde poskod'..HAHA

pesanan penaja : len kali amik tau pasal hal sekeliling..ok? (^_^)

xde tajuk

Bismillahirrahmanirrahim..

pergh~
bosan sangat2 arini..
xtau nape..
ngan rase macam 'berangin' je satu badan kat sorang mamat tu..
ari2 posting benda yang same..
naik muak tau x??huh..sabo jela~
bagi dia suke je..but 4 me,wat idup xtenang tau x??
nak je jerit kat tinge dia kuat2 suh stop ape yang dia wat..
tapi..xpela..karang tibe2 wat camtu dia kate sha giler plak..
xpe2..sabar itu indah..

ari2 duk umah makan tido makan tido je..
muke pun da bulat macam bola..adoi~
nak bersenam malas plak..
dugaan betol duk umah...sume plan xmenjadi..
nak keje,xkeje2 sampai sudah..
nak bukak balik buku syariah,xbukak2..
mane tak nye..bile tengok buku tebal..ngan font arabic itam putih lagi la xsemangat..cube warna-warni ke..ade bling2 sikit ke..(ingat budak tadika ke??sedar diri la sha oi.....) baru lah ari2 bukak..siap wat bed time story lagi..
(teringat tym dolo2 mase skolah menengah,kalau xbley tido tym malam,bukak buku sejarah..kompem ngantok pastu..huhu) akhirnye ape yang tinggal,hanyalah impian..ntah ape la sha wat kat umah..rasenye banyak mase abis kat on9 je..xpon men ngan adam..2 jela..nak hang out ngan kawan2,memang xde..ntah..let bygone be bygone jela sha..hee

rase macam xbetol je wat entry arini..
haiyarkk~macam nak sepak2 je sumorang..
ni sebab bosan..gitu plak jadinye..
xpela..sok pagi ajak abah jalan2 jap..
ley wat alasan nak gi bank in duit ngan amik ic..
yabedabeduuuuuuu.....~


p/s :
menghitung hari pertunangan..
rase berdebar2 plak..ecehhh..xley blah ayat..
cool sha..cool..jangan gelabah sangat..
HAHAHA

ade kisah?? @#%&

Bismillahirrahmanirrahim...
korang jenis suke amik kisah x hidup orang len??
tau x segala macam cite pasal orang sekeliling??
kalau korang tau,memang korang bzbody..haha
(gurau je..)



"minah..ko tau x,kucing si senah tu da beranak..kembar lagi.."
"semalam si mamat tu baru beli keta..cash lagi..mane ntah dapat duit"
tu la antara contoh perbualan orang yang terlalu amik kisah pasal hidup orang len..
kucing beranak pun nak kecoh..orang beli keta cash pun nak kecoh..
macam2 la..hai..
selalunye orang akan kaitkan,yang suke sangat menjaga tepi kain orang adalah kaum hawa..
ye..kaum hawa!
xkurang jugak kaum adam..cume xdelah nampak sangat diorang nak bercerita macam orang perempuan..
orang perempuan ni terlalu ringan mulut..
bertanya itu ini..dan akhirnye dapatlah sedikit informasi hasil daripada mesyuarat tingkap yang xdirancang..
lepas abis mesyuarat,mesti akan cakap,jangan cite kat sape2 eh..ni rahsia kite2 je..
tapi laz2,xlame pastu,berita telah pun tersebar luas..
rahsia kini tinggal rahsia..


"eh..sha..sha xtau ke diorang tu bla..bla..bla..."
"la..yeke..xtau la.."tersengih2 sambil wat muke kerang busuk..
tu la perangai sha..sha memang xske amik tau pasal idup orang len..biaq pi la depa nak wat pe pun..janji diorang jangan ganggu idup sha..prinsip sha,SELAGI ORANG TU XCARI PASAL NGAN SHA,SHA XKAN CARI PASAL NGAN DIA..so,anything about ur life,i don't care!tapi sha akan kisah bile ade benda yang mengaitkan dengan agama..for instance,menghina agama..wat maksiat..selain tu,sukati korang la nak wat pe pun..idup korang kan..corakkan kehidupan korang dengan penuh ceria ye..
juz nak bagi peringatan je,kepada mereka yang terlalu 'care' ngan kehidupan orang len,xpayahla susahkan diri anda untuk menjadi internet bergerak..sume orang ade hak untuk idup dengan care tersendiri..biarkan mereka melalui ari2 ngan penuh kegembiraan..kalau nak 'care' pun,biala berpada2..jangan sampai orang menyampah plak ngan kite..


"korang..arini kelas cancel tau.."
part ni jela sha jadi orang pertama yang tau n sha amik kisah..haha



chef shafiza

Bismillahirrahmanirrahim..
bile nak raya ni,makin sibok gamaknye..
bukan ape..banyak urusan yang xselesai lagi sebelum memulakan biznes..
insyaallah..sha akan jual jubah sempena raya ni..
xsemestinye raya je..xraya pun ley pakai jugak tau..
so,korang support la ye..
ni pun sementara nak isi tym cuti ni n mengisi poket yang hampir kosong saban waktu..huhu
maybe,after raya,kurang skit kot nak berbiznes ni..
sebab nak bagi stabil dulu study..
baru sambung biznes balik slow2..


arini umah terasa sunyi..
bosan sangat2..
so,on9 jela kejenye..nak abiskan keje yang bertimbun2 lagi..
buka mata je terus menuju kat dapur..
kuarkan ayam dari peti..
rasenye arini nak wat ayam masak kicap cili api..
memang berapi~
pas mandi,kemas2 umah dulu..lepak2 sambil tengok tv bersama secawan kopi..
i feel lonely..rase nak nangis lak.. ='(
pas da breakfast tu,terus goreng ayam..n masak kicap cili api..
ni resepi baru sha sebenarnye..
mama pun xpernah wat..bile da keadaan mendesak,tibe2 ley jadi pandai plak..haha
first tym try masak menu ni dari mula sampai abis..selalunye mama wat skit..sha sambung skit..
rase berdebar gakla..takot xsedap je..karang diorang tu sume xmo makan..membazir je..
lepas siap sume tu,abang nak makan..
dia nampak cam berselera je..sha da terus xde selera..xtau nape..
tengok macam xmenarik je..haha
"abang,ok x?sedap x?"
abang senyum je.."boleh tahan la..ok je.."
"tu la..jangan ingat orang xreti masak tau..malas nak tunjuk je.."kata sha sambil takbur..kah3..xdela..nak usik abang je sebenarnye.. =)
"ceyhh..puji skit je nak kembang.."sambil menambah nasi lagi..
"yela..memang xreti masak pun..kalau xsedap,xyah makan pun xpe..len kali masak sendiri.."ugut sha..
sha sambung balik tengok tv..malas nak bertekak lebeyh2..


tengah hari tu abah kol..
tanye masak ape..dia ingatkan nak beli je..tapi sebab sha da masak,dia xkisah la..dia xpaksa pun suh masak..
sha teringat mama pesan suh goreng ayam..
sha wat jela..xkan nak makan megi selama mama xde..
nak tanye resepi kat mama lagi la xley..
seksa tol rase..huhu
arini abah balik awal dari bese..
terus dia menuju ke meja makan nak tengok ape sha masak..
abah : masak ape,kak?
sha   : xtau la..masak ayam kicap je..xsedap pon..
abah : masak kicap ke..masak air?(tersenyum)
sha    : masak air kicap..
abah mule merasa lauk tu..
abah : mm..taste dia ok je..but u need to 
           improve a little bit..kuah dia je..
sha   : xtaula..kakak bukan reti masak..
          kalau xsedap,abah xyah la makan..
          masak yang len je..(wat muke sedey)
abah : la..nape nye..ok dah ni..da pandai
          pun masak..xpe..kite masak balik..
          wat resepi baru..kite tambah ngan 
          yang len plak..
lega dengar bile abah kate camtu..setakat ni..memang abah xpenah marah sha kalau masak xsedap pun..
sentiase bagi kata semangat..
rase nak nangis je sebab terharu..
abah appreciate ape yang sha wat..
after that,kitorang same2 masuk dapur,n try resepi baru ngan ayam tadi..
laz2 memang bez betol taste dia..
thanx abah sebab sudi masak walaupun penat baru balik keje.. =')

so,sepanjang 3 ari ni,sha amik alih sepenuhnye tugas mama..
mengemas..membasuh..memasak..amik adik dari skolah..
memang penat..
happy holiday to my mum..
really miss her so much..
mesti mama duk kat indon teringat kitorang kat sini..
walaupun kitorang sume da besar,mama still risau2 gak..
takot jadi pape tym dia xde..

baru sehari mama xde,umah ni macam kusam je..
xberseri langsung..
xdengar gelak tawa mama..
xdengar leteran mama..
everything about u,mom..
mama memang begitu berharga.. 
(^_^)

bertemu yang terpisah~

Bismillahirrahmanirrahim.. 

mm..ngantok gler..
rase kalau letak kepala ni memang xingat dunia dah..
sangat mengantok..
tapi nak gak wat posting sebab rase da lame je xwat..
padahal baru semalam..haha

tadi sha gi kuar ngan Nur Liyana Sabri..
geng sha tym sekolah menengah dulu..
rase memang rindu gler la..
name je duk selangor..
same negeri..tapi kalau nak jumpe,tunggu nak dekat dua tahun baru jumpe balik..
al-maklumla..sha bukan seperti orang len yang ley kuar umah sesuka ati..
everything still under my parents' control..
nak kuar pun kena jawab soalan wajib..
~nak kuar g mane?
~ngan sape?
~sape budak tu?
~tinggal kat ner?
~camne kenal?
~balik kul berape?
~naik ape gi sane?
~perjalanan dari sini sampai sane dengan sape?
perghh~memang letih nak jawab..
tapi sha rase sangat terharu..
sebab diorang amik berat kemane sha pegi..
at least,kalau jadi pape,diorang tau kat mane sha ade..

dari pagi sampai tengah hari kitorang lepak kat KL Sentral..
makan2 kat situ..
sedang sibok sha membalas mesej,tibe2....
"akak..akak.."
"assalamualaikum...akak"
"ishhh..awak..awak.."
baru lah sha menoleh kan muke kat sebelah kanan sha..
"bley jage beg saya?"
"ohhh..ok.."
dengan muke siyes,sha menyambung balik mesej yang nak direply..
la..sha xtau pun mamat tu cakap kat sha..
punye la lame dia panggil..sha wat xtau je..
sha dengar..tapi sha malu nak toleh..karang terperasan,sha gak yang malu..huhu
pastu,kitorang pun memulakan perjalanan ke tempat yang nak dituju..
lepas abis program,kitorang terus balik..
tym nak balik tiket tu,abang yang jage tiket tu tanye..
"nak g mane dik?"
"klang"
"orang jawa eh?"
"eh..xla..mane ade..hehe"(padahal memang betol pun)
"RM4.50"
sha pun terus meletakkan duit n sebeban duit syiling..
terkezut dia..
"bagus betol la orang jawa.."
sambil menunjukkan ibu jari dia..
lepas ucap thank u,sha terus blah..peramah tol la abang ni..
ngan sumorang dia tegur..
maybe dia nak ilangkan bosan kena jaga tiket kot..
pkir positif je la..

sampai kat KL Sentral,kitorang berpisah..
rase terharu sangat sebab Liyana temankan sampai sha masuk ktm..
sedey plak rase tym tu..
n wat pertama kalinye,sha nek ktm ke klang sorang2..
terpakse beranikan diri..
sampai je kat ktm klang,orang yang ade pun xramai..
abah pun xdatang lagi..
memang takot jugak la sebab sume lelaki..
dahala da malam..
cume arap kat abang guard tu jela kalau jadi pape..
Mr.R asyik mesej tanye kat mane..
"tau risau..ingatkan xrisau..hahaha"kata sha dalam ati..huhu
sha ok2 je..cume rase sedikit cuak sebab ade sorang lelaki tu makin dekat dia berdiri ngan sha..
sha terus lari berdiri sebelah lelaki cina tu..
ntahla..rase macam lebih selamat dengan lelaki cina berbanding lelaki melayu..

balik umah je,terus masuk balik..
ingatkan nak baring2..tibe2 mama ketuk pintu nak masuk..
nak tanye ape sha wat la siang tadi..
n seperti yang sha sangka,mama mesti ade benda bez nak gitau..
"kak..tadi mama g carre4..ade jual tudung murah2..tengah ade sale.."
"yeke..nanti kite ley la borong tudung ma.."(ngan muke berseri2)
"nantilah kite g..sok2 kot..sebelum mama g indon..mama nak beli.."
"ok je..nanti mama nak g,gitau kakak tau.."
tu la perangai mama ngan sha..
same je..suke shopping..abah pun same gak tau..
bukan pompuan je suke shopping..lelaki pun ade gak yang suke..
so,bley kate,kitorang satu family memang suke bershopping..
tapi xdela sampai berlaku pembaziran..
ukur baju di badan sendiri la..

minggu depan,waktu siang sha cume duduk berdua jela ngan abang..
abah keje..
mama g indon..
adik skolah..
adam anta umah orang len..
bosannye menjalani kehidupan tanpa adam selama 3 ari~
uwaaaaa ='(

jangan menyerah

Bismillahirrahmanirrahim..
Jangan Menyerah-D'Masiv

tak ada manusia
yang terlahir sempurna
jangan kau sesali
segala yang telah terjadi

kita pasti pernah
dapatkan cobaan yang berat
seakan hidup ini
tak ada artinya lagi

syukuri apa yang ada
hidup adalah anugerah
tetap jalani hidup ini
melakukan yang terbaik

tak ada manusia
yang terlahir sempurna
jangan kau sesali
segala yang telah terjadi

Tuhan pasti kan menunjukkan
kebesaran dan kuasanya
bagi hambanya yang sabar
dan tak kenal putus asa

entry sha kali ni bukan nak ulas pasal lagu ni..
tapi saje je nak bagi semangat untuk mereka yang merasa putus asa dalam idup..
perit kan bile kite gagal or xdapat ape yang kite nak?
setiap orang pernah merasai kegagalan dalam idup..
mustahil xde sape pernah gagal..
xkire la dalam pekerjaan ke..tym belajar ke..
janji kite pernah gagal..


"gagal sekali bukan bermakna gagal selama-lamanye.."
yup..that's right!
takkan kite nak jatuh dalam lubang yang same untuk kesekian kalinye?..
semestinye kite akan berusaha untuk mencari jalan bagi menyelesaikan masalah tersebut..
jadikan kegagalan tu sebagai pemangkin untuk kite terus berjuang..
menjadikan kite lebih kental untuk menghadapi pelbagai ujian selepas tu..
tanpa kegagalan,kite xkan cube untuk memahami orang len yang penah ditimpa pengalaman yang same..


sha dulu pun,tym sekolah rendah bley dikatakan zaman kegemilangan sha..
bez student n sume cikgu kenal..
tapi bile masuk sekolah menengah,kegemilangan tu semakin malap..
disebabkan sha sendiri yang xberusaha untuk menonjol..
pelajaran pun not bad..
tapi ramai lagi yang lebih menyerlah dari sha..
so,sha agak tenggelam di kalangan mereka..huhu
masuk u,sha rase sha semakin down..
sha hampir putus asa sebab sha selalu xdapat ape yang sha target..
n baru lah sha tersedar..
yang selama ni sha alpa dengan kejayaan yang sha pernah raih..
dan baru sekarang sha dapat menyelami perasaan orang yang penah gagal or xdapat ape yang diinginkan walaupun da berusaha seabis daya..
sha amik sume ni sebagai positif..
untuk sha terus bangkit n jangan mengalah..
supaya sha belajar dari kesilapan yang lalu..
tapi kalau Allah tetap xbagi ape yang sha inginkan,sha redha..
Dia da tau ape yang terbaik wat hambaNya..
sha akan sentiase bersyukur dengan ape yang sha dapat..
mungkin itu yang selayaknye..
dan mungkin jugak pengujian dari Allah untuk menilai keimanan..
kite xtau ape yang akan terjadi pada masa hadapan..
setiap ape yang berlaku ade hikmahnye..
sha percaya dengan ketetapan ilahi..


so,kepada mereka yang gagal untuk mendapatkan ape yang diingini..
jangan putus asa..
teruskan berusaha untuk meraihnye..
di samping berdoa kepada Allah untuk dipermudahkan segala urusan..
if xdapat gak,bersabar banyak2..
ingatlah yang Allah sedang menguji kite..
mane mungkin Allah membiarkan hambaNya keseorangan..
Dia sentiase ade..
untuk kite berpaut denganNya..

"....janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah...."(TQS Az-Zumar[39] : 53)
doa senjata orang mu'min~


jom boikot game ni!

Bismillahirrahmanirrahim..
Devil May Cry 3


Satu permainan komputer yang digilai remaja negara ini dikhuatiri boleh menjejaskan akidah pemainnya kerana ia mengandungi elemen menghina Islam apabila memaparkan kalimah Allah dan Kaabah.


Pemain permainan itu didakyah kononnya mereka berjihad untuk menentang syaitan kerana dikehendaki menewaskan makhluk itu untuk menembusi 12 pintu sebelum ‘penghulu syaitan’ menanti mereka di pintu terakhir iaitu pintu Kaabah.


Elemen penghinaan ke atas Islam jelas tertera apabila kalimah Allah dipaparkan di setiap pintu yang dikawal syaitan termasuklah di pintu kaabah.


Difahamkan, permintaan tinggi terhadap permainan itu menyebabkan pihak pengeluar kini sudah mengeluarkan empat edisi bagi permainan berkenaan sejak mula memasarkannya pertengahan tahun lalu.


Tokoh agama yang juga penceramah bebas, Hassan Mahmud Al-Hafiz menyifatkan permainan komputer itu satu penghinaan melampau kepada umat Islam kerana kaabah adalah kiblat dan tempat suci, begitu juga dengan kalimah Allah yang tidak boleh dijadikan bahan permainan sesuka hati.




Satu adegan dalam game tersebut dipaparkan pintu kaabah sebagai pintu yang menghubungkan di antara dunia syaitan dan dunia nyata dan yang membukakan pintu tersebut adalah karaker c.g.i. yang telah menyerahkan diri pada kuasa ilmu hitam yang sememangnya Islam melarang amalan itu.


Ayat karaker c.g.i. itu ada membaca ayat, kalau tak silap lebih kurang begini permulaannya.


(Diterjemahkan dalam bahasa Melayu)
"wahai pintu yang menghubungkan dunia kegelapan"


dan karaker itu membaca ayat itu didalam kitab yang dipegangnya. Kalau tak silap kitab bible. Pasal di akhir scene karaker tersebut ada menyebut 7 ayat kemusnahan yg tercatit didalam bible.


"Wrath, Sloth, Lust, Gluttony, Greed, Pride dan akhir sekali Envy".






Clive Barker Undying




Permainan ini mengisahkan tentang perlawanan dengan syaitan. Tetapi ianya menggambarkan dalam istana yang diduduki syaitan itu terdapatnama-nama Allah di dinding istana tersebut. Ini seolah-olah menggambarkan bahawa sesiapa yang menyembah Allah itu adalah sekutu syaitan.



Berita mengenai permainan ini dirampas:
Permainan Undying dirampas kerana hina Islam


PERISIAN permainan komputer Clive Barker, Undying telah dirampas dalam operasi di sebuah pusat beli-belah di Kelang baru-baru ini kerana memaparkan beberapa perkataan dipercayai dipetik daripada al-Quran. Penolong Pengarah Penyelidikan dan Pembangunan, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Abdul Malek Ramli, berkata pihaknya merampas 50 keping cakera padat dari tiga premis di pusat beli-belah itu, hasil maklumat orang awam. Permainan itu mengisahkan watak utama, Clive Baker mengunjungi istana yang penuh ukiran artistik bercorak Islam termasuk ayat Al-Quran, yang dikuasai hantu dan syaitan.


Pemain permainan itu, menerusi watak Clive Baker perlu membunuh semua hantu dan syaitan bagi memperolehi sejenis tangkal bagi menghidupkan semula pemilik istana. Dalam laporan eMedia/Berita Harian yang disiarkan baru-baru ini Abdul Malek berkata, perisian cakera padat dipercayai cetak rompak yang dijual dengan harga RM10 itu, menggambarkan seolah-olah Islam berkompromi dengan syaitan.


Jika terbeli, beliau berkata, ibu bapa beragama Islam dinasihati memulangkan cakera padat itu kepada JAIS kerana ia boleh menpengaruhi kanak-kanak, selain menyalahi undang-undang.


Mengikut Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995, mana-mana orang Islam yang memiliki, menyimpan atau menjual bahan menghina Islam boleh dipenjara maksimum lima tahun atau denda RM5,000 ataupun kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. Hukuman bagi orang bukan Islam yang terbukti menyimpan, menjual atau memiliki bahan itu, akan dirujuk kepada Kementerian Dalam Negeri.


Abdul Malek berkata, JAIS juga menerima dakwaan orang awam mengatakan, perkataan Allah dalam abjad jawi, timbul setiap kali Clive membunuh syaitan tertentu. “Jais masih menjalankan siasatan lanjut mengenai perisian itu dan ia mungkin mengambil masa tetapi serbuan terhadap premis lain akan dibuat secepat mungkin,” katanya.


Zack And Wiki




Luahan dari seorang gamer Wii:


Sebagai Avid seorang gamer Wii, saya sedang melihat trailer video game ini dan beberapa gameplay dari Zack and Wiki. Saya dibesarkan dalam sebuah keluarga Muslim dan melawat Pakistan beberapa kali. Oleh kerana itu, saya boleh mengatakan bahawa pada minit ke 0:20 dan 0:44 saat dalam video ini, anda boleh mendengar penghuni pulau sedang berdoa dengan suara panggilan Muslim untuk berdoa, "Allahu Akbar", dan kemudian meniru cara doa. Aneh dan agak mengerikan, saya sangat berharap laungan itu bersifat sementara sebelum diganti ke suara lain. Walaubagaimanapun, mengapa game tersebut dapat tempat pertama di sana?


Tindakan yang dibuat:
The Council of American-Islamic Relations (CAIR) has announced that Capcom has removed what CAIR calls a "common Islamic phrase" from Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure on the Wii. The phrase's removal comes following complaints from CAIR and others.


The phrase in question is "Allahu akbar" ("God is most Great"), an Arab phrase frequently used in prayer. The phrase came to CAIR and several complainants' attention after it appeared in a promotional video for the game.


A Capcom representative told CAIR, "We have already contacted the team working on the game, and the phrase has been removed from the game and will not be heard in future videos released to the public."


"We appreciated Capcom's willingness to address Muslim concerns about the use of a religious phrase in an inappropriate context and applaud the company's swift response.


Prince Of Persia




Prince Of Persia Pedang pada watak tu ada tulisan Kaligrafi Arabic Alphabatic yang diatasnya ditulis,


"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)


"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar" (Surah Al- Ahzab:71)


Jika kita main game ini bermaksud kita juga menyokong apa yang mereka cuba sampaikan dan mereka lakukan; jadi semoga dapat disampaikan kepada saudara-saudara kita di luar sana.


Counter Strike Condition Zero Deleted Scenes




Counter Strike Condition Zero Deleted First Stage dia. Kita kena tembak dengan askar-askar yang beragama Islam. Kalau kita sedar, masa kita tembak tu kita boleh dengar askar yang kena tembak menjerit "ALLAHUAKBAR" & "JIHADD".


Stronghold Crusader


Permainan Perang Salib. Pemain memain watak sebagai Crusader dan menentang musuhnya iaitu adalah orang Arab, dan ketika perang Salib, orang Arab semestinya orang Islam.


Guitar Hero 3 Legends Of Rock




Tidak cukup dengan karikatur dan filem pendek Fitna yang menghina kesucian Islam. Datang pula game komputer yang menghina kalimah Allah SWT. Kali ini game Guitar Hero 3 telah menghina kalimah Allah SWT. Guitar Hero 3 adalah permainan komputer yang memainkan lagu-lagu rock klasik.


Lihatlah bagaimana paparan kalimah Allah ini telah dijadikan paparan lantai dan kemudian dipijak-pijak oleh makhluk yang berupa “syaitan” bermain gitar. Sungguh biadap game ini. Game ini dibangunkan oleh syarikat Neversoft dan dikeluarkan oleh Activision dan RedOctane. Neversoft adalah sebuah syarikat pembangunan video game yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Dimiliki oleh Joel Jewett (berasal dari Montana, Amerika) bersama dengan Chris Ward dan Mick West. Chris dan Mick kedua-duanya berasal dari Yorkshire, England.


Jika kita tidak teliti, kita tidak akan perasan paparan kalimah Allah SWT ini. Pada sesiapa yang melihat permainan komputer ini sila uninstall game ini. Sungguh halus permainan golongan Yahudi dan Nasara untuk menyesatkan orang Islam. Waspadalah kita sebelum membeli mana-mana permainan komputer.


AZRINIZAM IBRAHIM
Presiden Gabungan Pemimpin Mahasiswa Malaysia


Ada 2 kemungkinan di sini.


a) Penghinaan Senyap
Memang sengaja menyelitkan unsur penghinaan.


b) Zodiak Virgo
Jika zodiak Virgo diterbalikkan 180 darjah, maka jadilah seperti bentuk dalam gambar tadi.




Resident Evil 4




Ni dia lagi 1 game yang menghina Islam iaitu Resident Evil 4. Resident Evil 4 merupakan game berdasarkan bahayanya biologi iaitu virus dan zombie. Ringkasnya, misi game ini adalah untuk menyelamatkan anak presiden Amerika yang diculik oleh kumpulan yang bernama "Los Illuminados".


Los Illuminados bermaksud “The Illuminated!”


Gambar berikutnya adalah lambang illuminati pada game tersebut.




Korang perasan tak apa yang tak kena dengan gambar di atas?. Agak-agak korang macam pernah nampak tak?


Kalau korang nak tahu itulah pintu Omar Bin Khattab, Masjid Nabawi, Madina. Macam mana boleh sesat dalam game ni pulak!!!.


Apa yang lebih teruk lagi ialah pintu tersebut telah di Illuminati kan!!!. Lihat gambar di bawah ini.


Memang melampau lah dorang ni!!!. Game ini turut dikeluarkan oleh CAPCOM sama dengan Devil May Cry. XLAWS pun tak taw la apa orang Jepun ni tak puas hati dengan orang Islam. Macam dah takde benda lain nak letak.


Kepada korang yang telah membaca post ni harap sebarkan pada keluarga, kawan-kawan dan orang Muslim yang lain secepat mungkin!.


Kesimpulannya, semua orang Islam diharamkan main games yang mempunyai unsur menghina agama-agama di dunia. Orang Islam haram main games yang ada unsur menghina agama Islam, hina agama Kristian, hina agama Yahudi, hina agama Buddha,hina agama Hindu, dan lain-lain fahaman dan kepercayaan yang berunsur keagamaan.


Kalau kita main juga, bermakna kita telah menghina agama-agama berkenaan dan bersubahat dengan penghina agama itu. Itu juga bermakna kita telah melanggar perintah Nabi Muhammad SAW.


Nabi kita Muhammad SAW melarang umatnya daripada menghina agama Islam dan semua agama yang ada di muka bumi ini. Orang Islam dilarang dan diharamkan daripada menghina agama lain.


SAMA-SAMA KITA SEBARKAN DEMI ISLAM!