tak perlu kata apa2 #6

Bismillahirrahmanirrahim..
titah Tuan Puteri : cube teka kat mane ni?kalau terror geografi,kompem ley jawab.. =p
x_96f4529

facebook adalah ........

Bismillahirrahmanirrahim
Mostly,I think sumorang de facebook..dari sekecik-kecik manusia yang belum aqil baligh lagi sampailah sebesar-besar manusia..sume duk sibok men facebook..kalau dulu,atok nenek kite xtau pun benda ape facebook tu..binatang ke?tumbuhan ke?tapi sekarang,atok nenek dia plak yang overdose..ni lah namenye dunia globalisasi..

For certain people yang xminat facebook macam parenz sha,they said facebook ni banyak sangat keburukan..lebey terdedah kepada ancaman n idup da xde privacy lagi..mungkin korang xperasan..dalam korang syok2 duk update status dengan harapan orang komen,sebenarnye korang sangat terdedah kepada bahaya..contohnye : currently at kampong..bla..bla..bla.. so,indirectly perompak,penyamun,perogol bersiri n so on dengan senangnye dapat trace alamat tempat tinggal n sebagainye..yang lagi gempak,bile korang sendiri dengan suke atinye,letak segala maklumat peribadi kat profile dengan jujur..nak jujur bley..tapi biarlah bertempat..

Tang ni paling annoying gler..xtau la bagi orang len kan..tapi bagi sha,sangat annoying kot..bile pompuan tag gambar personal kat lelaki..xtau la pe niat kan..tapi xperlu kot buat camtu..macam nak jaja diri plak..*sori to say* nak tag bley,tapi biarlah kawan pompuan je..xperlu rasenye lelaki ade gambar personal kite..bahaya kalau dia wat macam2..yela..da nama pun manusia..xsume berperangai macam malaikat..ade gak perangai syayatin nye..kalau nak letak gak gambar personal sebab takot orang xkenal sape,letak la sekeping dua..xperlu banyak2 walaupun anda comel/cantik/hensem bergaya..sebab sume tu hanyalah pinjaman sementara..

Kalau yang jenis suke sangat update status tu,agak2 la ye..takkan tiap saat nak update status..penuh dekat news feed tu ngan nama dia je..kadang2 nak stalk member len pun susah (kantoi..HAHA)..rase berbulu je mata duk tengok..mungkin dia kebosanan..sebab tu everytime keje nye nak update status je..(agaknye…..)
Sha xdelah nak kate gler ber’fb’ je..kadang2 berhari2 xbukak pun..walaupun nampak je on9..hakikatnye minda dan roh duk ber’blogwalking’ kat blog orang len..hua3..tu pun untuk menambahkan ilmu pengetahuan..berbanding duk kat fb,xde benda pun nak wat..duk komen2 je kejenye xsudah2..bosan arh camtu!

Tapi sha amat menyokong bagi mereka yang share ilmu agama..at least terisi gak fb tu dengan perkara manfaat..but sometimes better be careful with the hadis2 kalau korang nak share..ade yang hadis palsu..nak share pun biarlah korang berilmu..jangan men share je benda tu kalau xpasti..better gi wat research skit..karang xpasal2 sebarkan benda yang xbetol..

Ape2 pun,its depends how u take it..as a positive..or negative.. =)

Titah Tuan Puteri : makin banyak jenayah berpunca dari laman sosial.. =.=’

x_96f4529