dengki kat ain!!!

Bismillahirrahmanirrahim..
erk?tibe2 je sha nak dengki..
xde kaitan ngan tajuk ni..bukan sha nak cite pasal sha dengki kat sape2 pun ek..
juz nak cite skit..ramai yang xtau..ape tu ain?
ain?
name orang ke?kembar ekin ke?
no..no..no..ape kes plak sha nak cite pasal dia..huhu

meh sha nak gitau ape maksud ain tu..
ramai orang xtau n memiliki penyakit ni..tapi xperasan..
ain tu bermaksud penyakit yang disebabkan oleh pengaruh buruk pandangan mata..iaitu pandangan mata yang disertai perasaan takjub atau iri hati dan dengki terhadap apa yang dilihatnye..
bese x kite wat?yeke xbese buat...hehe
contohnye..kawan kite beli henpon yang lebih canggih dari kite..kite pun tengok benda tu ngan pandangan ain..sambil dalam ati berdetik,'eleyh..berlagak je..xlama lagi rosak la tu..henpon mahal2 sekarang bukan tahan..kejap je rosak..'
xpon,kite tengok kawan kite dapat result lebih baik dari kite..ati jahat mula berdetik yang kite akan wat benda2 yang xbaik kat dia..supaya result dia jatuh..
see..kadang2 kite xperasan pun benda2 yang kite rase simple camtu,bley menyebabkan orang len menderita atas sikap ain kite..

cite benar ni ye..
ade sorang kawan sha ni,beli kasut baru..dia on the way nak turun tangga,tibe2 nak terjatuh..nasib baik dia sempat berpaut kat satu tempat tu..
after that,datang sorang perempuan ni..mintak maaf kat kawan sha..sebab tadi sebelum kawan sha nak jatuh tu,dia pandang kasut tu dengan perasaan iri hati..HANYA dengan pandangan mata yang beunsur iri ati!
jadi,penyakit ain ni memang benar2 ade dan berlaku disekeliling kite tanpa sedar..

Dari Ibnu Abbas r.a, Nabi s.a.w bersabda : “Ain (mata jahat) itu benar-benar adanya, jika seandainya ada sesuatu yang mendahului qodar,maka akan didahului oleh ain.Apabila kamu diminta untuk mandi maka mandilah. (hadist riwayat Muslim)


Dari Aisyah r.a,Rasulullah s.a.w bersabda :Mintalah kalian perlindungan kepada Allah dari ain (mata jahat) karena sesungguhnya ain itu haq (benar) (HR ibnu Majah) 
one more thing,kite selalu dengar orang tua2 selalu cakap,kalau bayi nangis xhenti2,orang tua kite suh tukar name kan?katenya xsesuai ngan nama bayi tu..that's why baby tu nangis2..
for this fact,sha xtau la kebenarannye tang mane..
tapi kemungkinan bayi tu da terkena penyakit ain..
hadis berkaitan dengan bayi terkena pengaruh buruk ain ni :

Aisyah r.a berkata : “Suatu ketika Nabi s.a.w masuk (rumahnya) kemudian mendengar bayi sedang menangis.Beliau berkata,”Mengapa bayi kalian menangis?Mengapa tidak kalian bacakan ruqyah-ruqyah (supaya sembuh) dari penyakit ‘ain?) (Shahihul jami’ 988 n0.5662)
xmustahil bayi tu bley terkena penyakit ni disebabkan bagi masyarakat kite sendiri,common la sape yang baru lepas dapat anak baru,orang ramai berkunjung nak tengok baby tu kan..
so,tym orang tengah tengok baby tu,MUNGKIN ade yang iri hati dengan kecomelan bayi tu ke..ape ke..
kite pun xtau kan..n indirectly,baby tu bley kena penyakit ain..
tapi jangan plak lepas ni korang dapat baby,korang xbagi langsung orang len tengok..
katenye takot orang pandang dengan penyakit ain kan..
benda ni bley di halang dengan bacaan ayat2 Al-quran kat baby tu..
ayat2 Al-quran kan pendinding..so,baby tu xkan terkena infection even ade orang ade penyakit ain kat dia..
gaya aku macam ade baby je


dah tu,ape nak buat kalau korang rase takjub gler la kat satu2 benda ni?
kegeniusan dia..kecantikan dia..kecomelan dia..kehenseman dia..n ape2 jela..
so,korang ucapkan la "MASYAALLAH..TABARAKALLAH" ataupun "BARAKALLAHU FIK"
means,semoga Allah memberkatimu..
dulu sha pun xtau pasal penyakit ain ni..
lecturer mabadi (usul fiqh) sha gitau..then,sha wat research skit bagi paham,baru la sha tau..ape itu penyakit ain..
ain ni dalam bahasa arab means mata..
so,penyakit ain tu,penyakit yang datang dari mata yang jahat..
lecturer sha sangat marah bile kitorang suke sangat dalam kelas tutor usik2 kawan kan,kalau diorang dapat jawab sesuatu ngan betol,budak laki (especially) suke cakap "fuyooo..hebat gler!"
satu ari tu ustaz tegur kitorang..xbaik cakap fuyoo..dibimbangi akan timbul iri ati..lebih baik cakap masyaallah..tabarakallah..
dalam mase kite berdoa keberkatan orang len,sebenarnye kite pun turut sekali mendoakan yang terbaik untuk kite..
sejak daripada tu,kitorang try amalkan..kadang2 tersasul gak duk cakap fuyoo2 bile kagum dengan something..tapi mesti akan ade ingatkan suh cakap masyaallah..
dari situ,kite latih diri kite suh jauh dari penyakit ain ni..

moga2 kite sume terselamat n xde penyakit ain..insyaallah..

pesanan Tuan Puteri : latih diri kite supaya menjadi insan yang cemerlang dalam ramadhan ni.. (^_^)
x_96f4529

6 comments:

  1. aku ingat agi ustaz pun ade kata..

    'al'ainu tusib'
    (mata jahat itu membawa musibah)

    tapi aku tak ingat ni ungkapan dari mane (bnyknye aku lupe)

    tapi kan...orang yang dengki tu selalunye tak bersyukur dengan ape yang ada.

    =)

    ReplyDelete
  2. dlu aku xtau pn sbb ape ustaz ckp cmtu..
    yela..first tym dgr n tau psl bnda ni..
    tbe2 aritu tergerak ati nk tau lbih dlm..lepas aku wat research skit,bru la aku fhm pe mksudnye ustaz ckp psl hal ni..syukran byk2 kat ustaz sbb byk bgi ilmu bru kat kte sume..

    ReplyDelete
  3. Masha Allah tabarakallah. syuqran katsiiran ye sha

    ReplyDelete