annoying!!!

Bismillahirahmanirrahim..
Since sha form 1 lagi,sha da di anta ke sekolah asrama penuh..
Walaupun dalam ati memberontak xnak..tapi akhirnye akur jugak dengan keputusan kedua ibu bapa sha..
Ade sebab sha xnak duk kat asrama ni..banyak benda yang sha rase annoying gler ngan persekitaran n especially makhluk yang tinggal kat sekeliling sha..
Sampailah zaman u ni,benda annoying tu still ade..da name pun duk kolej,xkan terlepas dari menghadapi sume tu..

Antara benda2 yang sha rase annoying :
-sidai baju kat ampaian macam ampaian tu dia punye..suka ati dia je nak alihkan baju orang len semata2 nak bagi ‘keselesaan’ kat baju dia..heh
-pinjam harta orang len,pastu wat harta sendiri plak..xpulangkan balik kat tuan punye barang..heh
-lambat dalam segala hal..heh
-basuh baju kat tempat shower..(nak basuh baju gi kat tempat basuh baju)..heh
-suke wat mesyuarat xlangsung kat kaki lima or tangga..saje bikin jammed..heh
-suke letak barang kat tempat orang len..padahal tempat dia suci murni dari sebarang barang kepunyaan sendiri..heh
-pinjam broadband lame2 atas alasan nak wat keje..tapi sebenarnye nak berfacebook..heh
-pinjam barang pastu letak merata-rata..heh
-potong queue tym nak anta borang or daftar something..pastu wat muka xbersalah bile kena perli..heh
-suke mandi lame2 dalam shower..sedangkan orang kat luar da queue sampai ke luar tandas..heh
-guna barang tanpa mintak kebenaran..contoh,syampu..tau2 je da abis..heh
-pakai ape2 tanpa pengetahuan owner..bile owner nak guna,mule terkial2 cari berpuluh2 minit lamenye..heh
-yang PALING annoying,bile beli ampaian nak sidai baju sendiri,tibe2 ade orang pun join sekaki wat ampaian tu macam harta dia beli pakai duit PTPTN..heh

Harap2 la sensitive tentang perasaan orang len..
Jangan anggap sumorang suke dengan perangai kite yang xtau malu tu..
Try to put yourself in their shoes..
Ape perasaaan kite bile kite kena camtu?
Sakit ati x?
Marah x?
Kalau ikutkan ati,cam nak lempang2 je sumorang yang ade kat situ..lagi2 pem’buat’ masalah..
Please watch ur manner..
Kate orang MELAYU beradap sopan??

Titah Tuan Puteri : letih ngan sikap manusia yang xmemahami perasaan orang len..tau nak senang diri-sendiri je..

x_96f4529

tak sama taraf

Bismillahirahmanirrahim..
Menjawab persoalan komen untuk laz entry..
Macam mane nak wat kalau parenz lebih mementingkan education untuk dijodohkan dengan anak pompuannye?
Mostly parenz mementingkan education pasangan anak dia..
N yang boys,mesti rase tergugat bile kebanyakan pompuan sekarang ni lebih taqaddum(maju) compared with them..
Tengok jela kat u..majoritinye pompuan yang menguasai tempat kat u..
N sha teringat tym sha sekolah rendah dulu2,sha duk kat kelas depan,bilangan lelaki n pompuannye seimbang..but bile kelas makin ke belakang,makin ramai plak budak lelaki n pompuan makin skit..
Ni membuktikan spesies lelaki ni belom lagi pupus..cume xtau la ilang ke mane..tapi xdinafikan kalau kat institut kemahiran or teknikal,memang ramai lelaki..
Maybe lelaki bukan jenis orang yang suke membaca..diorang lebih suke kepada benda yang praktikal..pihak lelaki,sila jawab??hehe

Tipu lah kalau sha katekan,yang education ni xpenting pada mase sekarang ni..
That’s why ade parenz yang sangat mementingkan hal2 camni..
Tapi xdela kot sampai dia mintak sijil spm la..certificate LCCI la..sijil SMA/STAM la..paling tidak pun,dia mesti tanye ape kelulusan korang..
Itupun juz nak tau background keluarga n korang camne..
Xdenye dia nak reject terus..
Yang penting sekali,bukan education tapi perangai or sikap korang tu yang perlu dibimbangkan..
Xguna gak kalau tym SPM dulu straight A’s or dapat dekan tiap sem tapi perangai xserupa manusia..
Sha percaya yang parenz korang mesti xnak amik jadi menantu walaupun education tinggi melanggit..
Compared dengan orang yang xde high education but akhlak dia memang the bez..

Juz positive thinking..future parenz-in-law tanye education sebab dia nak tau setakat mane kemampuan korang..itu je..
Sume parenz nak yang terbaik untuk anak diorang..xde parenz nak serahkan anak diorang kat orang yang bukan2..
Mungkin bile korang ade high education especially dalam bidang agama,anak diorang lebih terjamin..
But for me,ape2 pun yang paling penting akhlak..
jaga akhlak dulu..perbaiki diri..sebab lelaki adalah ketua kelurga @ khalifah @ imam untuk memimpin makmum2 nye di belakang..
kalau imam sendiri xberperanan sebagai seorang imam,apatah lagi orang yang di belakang..
bekalkan diri dengan ilmu agama..at least,basic agama kena kukuh..itu da mencukupi..

if still future parenz-in-law korang mementingkan education..katenye nak anak pompuan dia setaraf dengan lelaki yang same level jugak,korang berbincang la baik2..
banyak cara len untuk pikat ati bakal mertua ni..
xkan la diorang langsung xley nak consider..
n I believe,parenz sekarang xmacam dulu..lebih memilih or tentukan jodoh untuk anak diorang..
sebab sekarang macam2 bley berlaku kalau halang cinta anak2 diorang..
anak lari dengan teman lelaki bile cinta xdirestui or so on..
so,mesti diorang akan pikir jugak tentang tindakan korang yang melulu tu..
before anything bad happened,lazly mesti dia akan restui jugak..
tapi satu je nasihat sha,kalau parenz xsuke dengan pasangan kite tu,better xyah la kawin..
ade sebab kenapa diorang berperasaan macam tu..cume diorang xnak gitau kite je..
percayalah~

titah Tuan Puteri : jangan mencari yang soleh/solehah,tapi kite yang kena menjadi soleh/solehah.. (^_^)

x_96f4529

the best way

Bismillahirahmanirrahim..
“sha..camne nak wat kalau ati kite da berpaut kepada si dia?”
Sha bukannye doktor cinta tapi sha memang selalu dihujani persoalan2 cinta macam ni la..
Sha pun manusia bese gak..macam korang..
Ade perasaan..ingin disayangi n menyayangi..
Ingin dicintai dan mencintai..
TAPI biarlah sume tu dalam keadaan terkawal n ade batasannye..
Honestly,sha xsuke lelaki yang same u or same tempat ngan sha untuk dijadikan pasangan idup..
Apatah lagi sedara sepapat or orang2 yang rapat..ini adalah prinsip sha..
Xtau lah nape..mungkin kalau kite duk dekat dengan orang yang kite suke or sayang lebih dari kawan,means mempunyai perasaan isitimewa yang dinamakan cinta tu,syaitan lagi mudah untuk menghasut kite wat perkara yang xelok..di samping menimbulkan fitnah di kalangan manusia sejagat di situ..
Tipu lah kalau katekan kite bekerja sekali or belajar satu tempat ngan si dia,kite xpenah teringin nak berjumpa kerap kali or makan same2 or kuar same2..
Walaupun alasan yang selalu budak u gunakan “kami cume nak belajar same2” ..itu sume plastik!
Hakikatnye,tujuan or hadaf bukan untuk belajar tapi lebih kepada jelling-menjeling..pandang-memandang antara satu same len..
Tidakkah itu menimbulkan perasaan jelik kepada orang yang lalu-lalang duk tengok korang wat perangai camtu?

Kalau da rase xsabar sangat nak bercinta,better wat lah pilihan yang tepat..
Iaitu dengan solat hajat n istikharah supaya Allah tunjukkan jalan adakah benar si dia ni milik korang atau x..sha yakin dan percaya yang Allah memang akan memberikan petunjuk dengan jelas dan nyata..
Tym tu,pikir lah sehabis masak bahawa nak teruskan atau x..
Sebaiknye,jika berkenan dengan seseorang tu,bagi lelaki,jumpe jelah dengan keluarga pihak perempuan..
Nyatakan yang korang suke ngan anak pompuan dia..walaupun nampak cam hardcore,tapi sha rase ni adalah jalan terbaik..
Mesti korang rase cuakkan?tapi kalau dah nak anak orang tu,berani2 kan lah diri tu ek?
At least,bile parents si dia tu tau,xdelah dia bimbang sangat..at the same tym,korang akan rase bertanggungjawab untuk menjaga perempuan tu jugak..
If anything bad happens to their daughter,korang gak yang susah kan?
So,indirectly ia melatih korang supaya lebih bertanggungjawab untuk jaga anak diorang..
Kalau korang jaga anak dia baik2,opkoz parents dia xkan teragak2 nak jadikan korang menantu.. ^^

Bile da propose si dia melalui keluarga..korang belom cukup bebas lagi untuk kuar bersama2 selalu..
Tapi realitinye,masyarakat kite menjadikan waktu khitbah tu adalah lesen untuk bawa kuar ntah ke mana2..wat sume benda bersama..n macam2 lagi..
Khitbah menurut islam adalah tym taaruf antara bakal pengantin..
Tym tu la kite baru nak berkenalan dengan si dia..latar belakang kuarga n so on..
bile berjumpa,bukan korang berdua je..sebaliknye ditemani dengan parents..
So,bile ade parents korang yang memerhatikan,xdelah korang nak wat bukan2 kan?
Kalau still memang wat perkara xelok,maknenye memang korang muka xmalu..xtau lah kalau parents korang pun jenis open-minded terlebih..xkisah kalau anak nak wat pape yang maksiat kat depan mata diorang sendiri..
No komen..

Saranan sha satu je,kawin..lepas khitbah,korang berkenal-kenalan la macam cite ayat2 cinta tu..
Tapi jangan khitbah lame2..xelok gak..
Benda yang baik,elok dicepatkan..wat pe nak tunggu lame2 kalau da sampai masenye n ready untuk berumah-tangga..
Usah risau soal rezeki lepas kawin..pastinye ade..sebab benda yang disyariatkan Allah,mesti Dia da tentukan sumenye dalam keadaan yang terbaik..
Tapi kalau rasenye belom bersedia,xyah la paksa diri wat sedia2 plak..nanti menyusahkan orang len pikirkan masalah umah tangga korang tu..
Perkahwinan itu satu tanggungjawab..bukannye suke2 macam orang sekarang pikirkan..
Jangan plak nanti korang jumpe sha sebab failkan kes penceraian..sha memang xnak tolong jadi lawyer korang.. :lari

titah Tuan Puteri : xlame lagi nak amik kursus kawin..sape nak join? (^_^)

x_96f4529

nikmat Allah

Bismillahirahmanirrahim..
manusia xpenah berpuas ati ngan ape yang dia miliki..
manusia selalu mengeluh bile ape yang dihajati xdapat dilunasi..
manusia selalu alpa bile nikmat terlalu banyak dikecapi..
HANYA segelintir hamba je yang sentiase mensyukuri nikmat ilahi....

bersyukurlah bile kite mendapat satu2 nikmat tu even xdelah banyak mane..
kite rase xbanyak but actually ia terlalu berharga untuk mereka yang sangat memerlukan..
nikmat kesihatan..
nikmat makan n minum..
nikmat tido n sebagainye..
cube hargai ape yang telah kite miliki n jangan mengharap lebih dari sepatotnye..

manusia kalau terlalu memanjakan diri,mesti akan berasa xpenah cukup dengan ape yang dia ade..
sentiase nak lebih n lama-kelamaan,mendatangkan sifat tamak dalam diri..
ni la bahaya nye tidak bersyukur..

titah Tuan Puteri : mengingatkan diri-sendiri n orang len jugak.. (^_^)
x_96f4529

tak perlu kata apa2 #4

Bismillahirrahmanirrahim..

titah Tuan Puteri : apakah maksudnye..kui3~ (^_^)
x_96f4529

selangkah lagi

Bismillahirahmanirrahim..

bulan ni sha xdapat nak selalu on9 memandangkan keadaan n emosi yang xstabil setelah melangkah ke USIM tercinta..
try untuk adapt ngan suasana n persekitaran baru..yang paling penting,kawan2 baru jugak..
sumenye mencabar minda n kesabaran sha untuk menempuh onak dan duri..huhu
paham2 jela dengan kondisi usim sebagai u yang baru..fasiliti belom cukup lengkap and terlalu banyak kekurangan..lagi2 kitorang yang kena duk asrama ni..
asyik xde air je..kalau lambat mandi,memang alamatnye kena tunggu lame skit nak dapatkan air semula..
tapi itu lah CABARAN!
nak gi kampus n balik kampus pun sentiase bersesak2 ngan orang ramai..tahun ni,pelajar yang baru masuk berlipat kali ganda bertambah..
kalau dulu kitorang yang asasi cume 300 lebih je..sekarang da mencecah 2000 orang..n mencatat sejarah pertama Usim menerima pelajar seramai tu..
sha xdapat nak bayangkan keadaan fakulti nanti camne..ooohhhh~

tapi yang paling bez,bile dapat jumpe rakan blogger..kenal kat BCR..
then,xsangka diorang pun dapat masuk usim gak..
setakat ni sha baru jumpe reynn..yg len xberkesempatan lagi nak berjumpe..
memandangkan sha pun nak kate bz,xdelah bz..
cume xde rezeki lagi nak berjumpe dengan diorang..insyaallah akan datang jumpe la nanti tu..
kalau rase ternampak sha tu tegur jela..nampak je muka sha garang,tapi xdelah garang..
cume pemalu skit je..wawawa

tibe2 terasa rindu gler kat umah..especially kat anakku..adam yang comel.. ="(
duk ngan atok elok2 tau..



tibe2 air mata menitis bile tengok gambar adam..uwaaa~

titah Tuan Puteri : kesabaran tu kunci kejayaan.. (^_^)
x_96f4529

feeling

Bismillahirrahmanirrahim..
da berhabuk blog sebab da seminggu lebey xon9..
bercuti kat kampung memang seronok..
lagi plak,ni la saat2 akhir bersama family before sambung belajar semula..
so,sha xkan lepaskan mase dengan sia2..
tibe2 macam terasa berharga plak tym dengan family..

rase berat kat ati ni nak berjauhan semula dengan diorang..(padahal xjauh mane pun..haha)
sebenarnye lebih kepada berat sebab nak berpisah dengan adam..
selama ni xterasa pun nak feeling lebey2 dengan budak kecik..tibe2 dengan adam bley terjatuh ati..huhu
maybe sebab da berbulan jaga dia..men same2..bagi makan minum..mandikan..n macam2 lagi umpama anak sendiri,so,jadi sayang sangat ngan dia..sob3

xsangka plak arini kuar paper yang sedara sha meninggal dunia sebab langgar lembu..
bunyi cam lawak..tapi tu la hakikatnye..
tepat jam 10 malam  ari sabtu,Allahyarham menghembuskan nafas yang terakhir dalam usia yang muda..
sebaya dengan sha..
sepanjang beberapa ari sebelum dia meninggal,perangai dia pelik sangat..
asyik marah2 je..n malam sebelum meninggal tu,dia xbagi kawan dia naik moto sekali..
rupe2 nye dia da dapat rasekan dia nak meninggal..
lepas dikebumikan,sha lalu kat tempat dia accident tu..
lembu yang kena langgar tu,still ade kat tepi jalan ngan perut terburai..
sebenarnye Allahyarham tu mangsa keberapa ntah accident di tempat yang same,keadaan yang same n mati langgar lembu..
cume seorang je yang terselamat tapi mengalami cacat yang kekal..
xtau la sebab ape,sape yang naik moto tym malam2 kat situ mesti akan ade yang accident kena langgar lembu..
wallahualam..

pesanan Tuan Puteri : jangan keluar malam2..
  x_96f4529