trauma seketika

Bismillahirahmanirrahim..
rase cam lame gler je xupdate blog..
yela..bizi tahap padat maximum..
xde mase nak update sebab sibok bergelumang ngan assignment yang tibe2 bertimbun bak ujan yang turun lebat..huhu
bile nak final ni,sibok la lecturer nak bagi kitorang assignment..
tension gler..
janji sampai bulan 2 je..
tengok2 bile masuk tutor xde benda nak wat,dia bagi assignment yang betol2 menguji jiwa dan raga..
alahai~


petang tadi,satu event berlaku..
memang real..xde nye dalam mimpi..
tym tu,sha n kawan2 sha sedang melepaskan penat ditepi jalan menunggu bas Nilam Court(ayat terskema lak)..
tibe2 ade la bas ni nak lalu depan kitorang..
dahla kaki kitorang betul2 kat tepi jalan..
ngan makanan n buku2 sume letak kat sebelah kaki..
xtau la sama ade pakcik tu sengaja atau x wat kitorang cuak..
sebab selalunye pakcik2 driver bas tu ske usik2 budak2 pompuan..
wat2 cam nak langgar..
elok je tym tu,bas tu lalu depan kitorang..
budak2 laki sume da bangun tuk menyelamatkan diri daripada kakinye digilis tayar bas..
tapi kitorang stay je duk situ..
selamba badak!
tibe2 bas tu da sampai dekat,baru perasan yang tayar tu betul2 kat line tempat kitorang letak kaki..
secara auto nye kitorang bertempik kat ctu sebab nak selamatkan kaki kitorang..
dahla disebabkan cuak,nak bangun pun xmampu..
hanya mampu mengundur ke belakang je..
n tibe2......
"pooommmmm!!!!"
argggghhhh....abis lenyek..
sume orang pandang kitorang..
pehhh..malu gler..
dan sha berdebar2..rase trauma jap tengok benda tu da selamat kena gilis ngan tayar bas..
"kaki aku!!!!"
fuhh..alhamdulillah..selamat lagi..

tapi yang paling sedey..
roti kawan sha yang menjadi mangsa keadaan..
ish3x..
sha nak tarik roti tu,tapi xsempat..
kang xpasal2 tangan sha plak jadi sekeping!
jadi,sha amik keputusan untuk melihat je..
huk8..
ape2 pun,memang xlupe la peristiwa petang tadi..
terbaik dari USIM!


undetected!!!

Bismillahirahmanirrahim..
sedar xsedar,da seminggu sha xupdate blog..
sangat bz ngan keje yang xpernah abis2..
lagi2 bile nak final ni..
xpe..ni la cabaran!


sepanjang seminggu ni macam2 benda berlaku..
ntahla..sha keliru ngan ape yang sha tau..
ya Allah..berilah petunjuk kebenaran..
resah dan gelisah sha rase..
sha xtemui lagi jawapannye..
n macam2 soalan berlegar2 kat dalam kepala sha..


satu malam tu,sha rase betol2 gelisah..
n tibe2 teringatkan seseorang..
segala kenangan kitorang berputar kembali..
dari awal perkenalan sehingga pengakhiran..
rase nak menangis je tym tu..
rupe2nye dia pun rasekan hal yang same..
lepas sha cube tuk lelapkan mata..
tibe2 mesej somebody masuk..
terkejutnye sha..????

Adela~

Bismillahirahmanirrahim..
fuhhh..
jauh perjalanan..
luas pengalaman..
wat pertama kalinye,sha menjejakkan kaki ke Felda Adela,Kota tinggi,Johor..
di umah aimi nadia(classmate sha)..


hari pertama(jumaat)
abis kelas kul 12.30,terus tepon teksi n menuju ke ktm nilai..
sampai kat sane,kurang skit orang..maybe sebab tengah tym solat jumaat..
kat seremban,tengok2 jam da kul 2.30 petang selepas solat zohor..
amik tiket kul 3.30 petang..plusliner menjadi pilihan hati..
huhu
first tym naik bas 2 tingkat..
agak berdebar sebab terasa macam nak terbalik je..
masuk je dalam bas,memang ngantok+penat sebab baru pas abis kelas..
lagipun tym tu memang tym sha tido ari2..
kepala memang sakit kalau xtido siang..
ape lagi,terus la melelapkan mata..
sedar2 je 15 minit kemudian..tu pun sebab Mr.R call..
then,dapat plak tengok 'wayang' free..
si couple sebelah seat sha ni duk bergurau senda..
siyes..sakit gler mata tengok..
cina yang kat depan seat sha tu pun pandang2..
malu gler kitorang kat belakang ni tengok..
rase macam nak tempeleng laju2 je muke diorang..
peluk2 la..pegang tangan la..letak2 kaki la..
rase macam nak bagi makan kaki ni plak!
berbulu mata ni tengok..
kitorang tym tu da wat muka..
rase nye lelaki tu perasan kot kitorang wat muka menyampah..
padan muke dia..
memalukan orang melayu!
lepas 3 jam perjalanan(lebih awal sejam dari yang dijangkakan),kitorang terus tukar bas menuju bandar penawar plak..
sampai kat sane kul 10.30 malam..
memang terasa letih gler..
terus makan malam kat warung..tapi tym tu xde selera sangat sebab da malam..
sha kalau da malam sangat,memang xkan ade selera nak makan lagi..
lagi plak da hentam kentang goreng n mc flurry..
ngidam sangat aritu n arini dapat makan..sonok!
balik je kat umah,mandi2 terus tido..
tapi malam tu xtido lena pun sebab banyak sangat nyamuk..
rupe2nye lupe nak spray ubat nyamuk..
memang kenduri la nyamuk tu..


hari kedua(sabtu)
pas subuh,kitorang terbongkang balik sebab semalam xley tido..
bangun2 kul 9..
memang xsenonoh..
g umah orang bangun lambat..hak8
tersedar tu pun sebab dengar sore anak2 buah amy da bising..
bese la budak2..pagi2 lagi da bangun..
orang tua je duk tido lagi..huhu
tengah hari tu,ayah amy bawak g jalan2 kat sg,rengit..
xde ape pun..juz kedai2..
bawak la anak2 buah amy(icah n ilah)jalan2 kat kedai..
tu jela..
then,ingatkan petang tu nak g kota tinggi..
tapi disebabkan kitorang tido tym tengah tengok cite korea,bangun2 da kul 5..
memang xkan sempat nak gi sane..
so,petang tu amy bawak sha g pusing2 felda jela..
bez dah bagi sha..
malamnye sambut bufday ayah amy..
and kitorang wat kek batik n coklat..
memang sedap!


hari ketiga(ahad)
pagi2 lagi mak amy da sibok masak untuk kitorang bawak bekal balik umah..
tengah hari tu kejap je kitorang jalan2 kat Kota Tinggi dek mengejar mase..
sampai kat stesen bas,kitorang makan dalam ujan sebelum bertolak naik..
memang sadis rase nye tym tu..tapi syok..hehe
tengok suasana orang yang menghantar ahli family naik bas ade macam2 ragam..
ade yang menangis la..
haihh..bikin ati ni sayu la plak!
rase nak menangis je tym tu tau..
tibe2 teringat mama n abah kat umah..
sampai kat seremban kul 7.00..
naik ktm kul 9 n sampai kat nilam kul 10 malam..
memang penat abis..
balik2 je mandi,kemas2 n basuh baju..
naik atas katil terus tido..
xsedar pape dah..
tau2 je da pagi sok..
dahsyat2..huhu
ape2 pun,memang seronok ke kampung amy..
dapat kenal family dia..
anak2 buah..hakim..nabilah..batrisya..balkis..
comel2 sumenye..cam anak cina..
petah plak bercakap..
geram rase nye..
(^_^)

demo..demo..demo..

Bismillahirahmanirahhim...


alhamdulillah..selesai sudah demonstrative speech yang telah diberikan oleh madam utk dipresent kan..
quite nervous..
plus flu+fever+cough..
kuatkan diri jugak untuk present arini..
malas nak postpone..
do u know what's the title that i've chose?
i chose to do on how to defense urself from an attacker..


i'll tell u 10 techniques to defense urself
1-cekik leher dia balik..
2-picit throat dia..
3-picit mata..
4-cubit pipi..(yg ni kelakar tapi btol2 berkesan kalau kite wat kuat2..sakit wooo)
5-gunakan kekuatan gigi untuk mengigit..(tapi bagi nenek yang xde gigi,xdapat la den nak nolong..huhu)
6-kick tulang betis dia..(memang sakit..kalau terlanggar benda pun da sakit,apatah lagi kick!)
7-kalau attacker serang dari belakang n grab ur neck,hantukkan kepala kite kat kepala dia..(kepala adalah tulang yang paling kuat)
8-kalau dia chock our neck,tepis dan tolak idung dia..immediately,punch muke dia banyak kali sampai xbernafas..hek9
9-kick tuuuttt lelaki tu..kompem senak n dia xley wat pape dah..tym tu kick la dia sepuas ati..(tuttt adalah kelemahan lelaki yang paling nyata..huk8)
10-bagi yang pakai high heels,pijak je kaki attacker tu sekuat mungkin..kompem sakit gler..(makin tinggi tumit kasut,makin sakit attacker akan rase..)
*additional-kalau da terlepas dari attacker tu,cepat2 la lari..jangan tunggu2 lagi..ok?
yang paling penting,don't be panic..
kalau panic,ape pun xley wat sebab kite xbley berfikir dengan waras..


some tips :
-always bring pocketknife and pepper spray anywhere..
-avoid from wearing high heels..
-need to know which parts of body can using as weapons and how to use them..


six natural weapons every woman possesses  which are hands,elbows,head,teeth,feet and knee..
and the strongest part for women is LEGS..
*kuat berjalan pun pompuan kan..xmustahil kaki part yang paling kuat..huhu
haiyaaakkk~


semuanye berbalik kepada diri kita

Bismillahirahmanirrahim...


Iman-Raihan
Iman adalah mutiara
Di dalam hari manusia
Yang menyakini Allah
Maha Esa Maha Kuasa

Tanpamu iman bagaimanalah
Merasa diri hamba padaNya
Tanpamu iman bagimanalah
Menjadi hamba Allah yang bertaqwa

Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual beli
Ia tiada di tepian pantai

Walau apapun caranya jua
Engkau mendaki gunung yang tinggi
Engkau merentas lautan api
Namun tak dapat jua dimiliki
Jika tidak kembali pada Allah

yup..that's true!
iman xdapat diwarisi..
walau alim camne pun ibu bapa,iman tu xdapat diturunkan kepada anak2 nye..
iman tu milik individu sepenuhnye..
hanya Allah je yang berhak untuk memberikan kepada sesiapa yang dikehendaki..
sebab ape macam tu?
supaya hambanye sentiase berlumba2 mengejar amalan baik untuk memantapkan lagi iman dan taqwa..


kalau segala benda kita dapat ngan mudah,kite xkan mungkin menghargai..
dan ambil enteng akan hal sedemikian..
sedangkan harta pusaka pun orang berebut untuk mendapatkannye,apatah lagi iman..
jadi,Allah itu Maha Adil..
sesiapa yang mengkhendaki sesuatu,berusahalah untuk mendapatkannye..
seperti mana kite menduduki peperiksaan..
sape yang rajin berusaha,dialah yang akan berjaya diakhirnye..


berdoalah selalu supaya kite sentiase istiqamah dalam melaksanakan amar makruf nahi mungkar..
jangan pernah ujub dengan keadaan diri kite dan membandingkan dengan orang yang lebih teruk..
sebaliknye berdoalah agar diri kite sentiase dalam keadaan yang diredhai dan orang tersebut mendapat hidayah dari ilahi..
xmustahil sok2 orang yang lebih teruk dari kite tu lebih baik dari kite..
dan kite menjadi sebaliknye..nauzubillah..


zaman sekarang ni dah xpelik..
tengok parenz,alhamdulillah..tapi bile tengok anak,nauzubillah..
salah sape ni sebenarnye?
kadang2 ibubapa da memberikan kite pendidikan agama yang sewajarnye..
n i think mostly,parenz sangat berharap nak masukkan anak dia ke skolah agama..
tu menunjukkan parenz nak kite lebih baik daripada mereka or ajarkan mereka ape2 yang diorang xtau..
kite adalah harapan mereka..


parenz..guru..orang sekeliling..sentiase memberikan yang terbaik untuk kite..
didikan..kasih sayang..perhatian..anak2 ditatang bagai minyak yang penuh..
kalau kite nak sesuatu,sedaya upaya parenz kite akan memenuhi kehendak kite walaupun ketika tu dalam kesusahan,..
dengan harapan kite akan menjadi 'manusia'..
tapi alangkah kecewanye mereka,kalau kite xmenjadi seperti yang mereka harapkan..


ape2 pun,sume terpulang kepada diri..
orang len hanya memberi..
dan terpulang kepada diri kite sendiri untuk memilih mana yang baik ataupun buruk..
xde sape yang bley mengubah diri kite secara keseluruhan selain kite sendiri..
ingatlah..hidup ni hanya sementara..
dunia ni hanya persinggahan..
destinasi terakhir blom lagi kite capai..
moga kita same2 menuju keredhaan Allah taala..


perjalanan kite semakin hampir penghujungnye..

fever again..

untuk tahun ni,arini adalah pertama kali kena..
agak seksa jugakla..
asyik tido je..
minum air da abis berapa botol gara2 nak ilangkan sakit tekak..
nasib baik ari cuti..
xdelah nk ponteng kuliah..
but hopefully,it'll be fine..
xnak cuti!!



jom amalkan sunnah nabi s.a.w~

Bismillahirahmanirrahim..

"kawin 4,sunnah nabi..hek3.."kata seorang pakcik seusia ayah sha..sambil tergelak2..
pandai nye dia cakap..bab tu kata la sunnah nabi..sunnah nabi yang len tau x??
meh sini sha nak ajar sunnah nabi yang len plak..
benda ni memang selalu kita wat..kalau xwat,mati lah kita..
iaitu tentang makan dan minum..xtau la kalau ade orang xpernah makan dan minum kan.. T_T
okeyy..korang kate sayang kan nabi s.a.w..jom kita amalkan sunnah nabi s.a.w dalam kehidupan seharian kite..


korang bace x basmallah tym nak makan?
-kadang2 bace,kadang2 x..(xley camtu..kena bace ok?)

بسم الله وكل بيمينك


"sebutlah nama Allah dan makanlah dengan tangan kanan"
hadis ni menyebut supaya tiap kali kite hendak memulakan suapan makanan,hendaklah bermula dengan basmallah dan menggunakan tangan KANAN..
*Hadis sahih Al-bukhari (fathul baari) dan Muslim(2022)


tengok tu..hadis ni mengatakan makan PAKAI tangan kanan..BUKAN kiri..
tapi nape bile makan kat hotel,konon2 makan lamb steak la..chicken chop la..sedar xsedar,kita letak pisau di tangan kanan dan garpu di tangan kiri..
memanglah nak potong guna tangan kanan,kalau kiri xreti plak..ape kata pas potong tu,tym nak suapkan makanan kat mulut,kite tukar tangan kanan plak..
xde alasan kan? (^_^)


-eh..camne plak tengah syok2 makan tu,tibe2 baru teringat xbace doa lagi..
^bace lah doa ni ye..

بسم الله أوله وأخره

"Dengan menyebut nama Allah pada permulaan dan akhir makan"
dan ketika ini,syaitan akan memuntahkan kembali makanan yang telah dimakan sekiranye kita membaca doa ni.. 


kalau lah kite lapar sangat pun,cukuplah dengan membaca Bismillah..then,makan lah supaya makanan tersebut diberkati oleh Allah taala..



mungkin yang ni korang agak terkejut skit..(tapi rase2 nye banyak kot..)doa ni kite selalu amalkan daripada kecik sampailah tua bangka..
اللهم بارك لنا فيما رزقتنا وقنا عذاب النار,بسم الله
"ya Allah,limpahkan lah berkah kepada kami atas kurnia yang telah Engkau anugerahkan kepada kami dan lindungilah kami dari api neraka.Dengan menyebut nama Allah."
Hadis ni hadis DHAIF!
*diriwayatkan Ibnu As-sunni dalam kitab 'Amal al-yaum wa al-Lailah(459) telah berkata hadis ni dhaif.



-tayyib..wa ba'da zalik,ape doa yang dianjurkan sesudah makan?


Kami meriwayatkan di dalam kitab Sunan Abi Daud,Tarmidzi, dan Ibnu Majah,dari Muadz Bin Anas r.a,dia berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : "barangsiapa memakan makanan lalu mengucapkan :
الحمد لله الذي أطعمني هذا ورزقنيه من غير حول مني ولا قوة
"segala puji bagi Allah yang telah memberiku makanan ini dan telah menjadikannya sebagai rezeki bagiku tanpa daya dan kekuatan dariku"
*Tarmidzi mengatakan hadis ini Hadis HASAN.


Kami meriwayatkan di dalam kitab Sunan an-Nasa'i dan kitab Ibnu As-sunni dengan sanad hasan dari Abdurrahman bin Jubair,seorang tabi'in,dia pernah diberitahu oleh seseorang yang pernah mengabdi kepada Nabi s.a.w selama 8 tahun bahawasanye dia mendengar Nabi s.a.w jika diberikan makanan kepadanya,baginda mengucapkan "Bismillah"
jika selesai dari makan,baginda mengucapkan :

اللهم أطعمت وسقيت وأغنيت وأقنيت وهديث وأحسنت فلك الحمد على ما أعطيت

"Ya Allah,Engkau telah berikan makan dan minum,kecukupan dan keberuntungan,serta petunjuk dan kebaikan.Kerananya,segala puji hanya milik-Mu atas segala yang telah Engkau berikan"
Hadis SAHIH.
*diriwayatkan Ahmad (4/62 dan 5/375),Ibnu As-sunni di dalam kitab 'Amal al-yaum wa al-Lailah(467),Abu asy-Syaikh(Akhlaq an-nabi s.a.w,238)


izan,kalau malas jugak nak bace doa panjang2 ni,cukuplah sekadar mengucapkan Alhamdulillah..
tapi kalau bley,hafaz lah doa2 ni..xsusah pun..kalau lagu bley hafaz,nape doa xley plak??
sebenarnye banyak lagi hadis2 bagi setiap bab dengan lebih terperinci..cukuplah asasnye kita mengetahui bagaimana cara sebenarnye yang Rasulullah s.a.w amalkan..
kalau ade mase lagi,sha akan sambung lagi ok?wallahualam..
semoga kita sama2 mengamalkan sunnah.. =)


*sumber keseluruhan-Kitab Al-Adzkar,Imam an-nawawi.tahqiq-Syaikh Salim bin 'Ied al-Hilali
p/s cik yam : jangan lupe bca bismillah ye kawan2!

wanita penting dalam hidup lelaki

Bismillahirahmanirrahim..


Bila SUAMI balik rumah.... Dia jadi heran gler halaman umah berselerak, surat kat peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi.. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut.


waaa... mana isteri ku...


Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki tu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jawapan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.


fuuu.. lega..


“Awak sakit ke?” tanya lelaki itu. “Tak lah”, jawab isterinya ringkas. “Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?” Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam. “Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang..


lelaki tu pun berfikir...


Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat ape yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal. Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning “She’s Gone”’ aku plak trasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiokkk, no one shouting from the kitchen for help, no o
ne to komen this and that, no one to criticize. Everything will be smooth…


hahaha... takde yg nak marah ku...


Tp masuk hari ketige, I felt something missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau ‘asshemmmm’, tak tau la mana nak cari yang baru. Colgate da nak abis, tak tau kat mana dia stock up. Air suam da habis, malas nk boil… Masuk hari keempat, rindu mula terasa...




Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pon jadi tak best. Nasik bungkus feberite jadik tak feberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket da makin bertimbun ngan baju kotor. Toilet dah mula licin berdaki.. Lantai dah berbelak, tak dimop.. Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly.. bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.


Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat umah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ni barulah sedar netapa pentingnya seorang wanita bernama isteri… So guys out there.. jgn buli isteri kite. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukupker nak bayar gaji dia ..................................................................seumur hidup ???


ingat balik..


And furthermore, kan sama2 kerja carik rezeki, sama jugak lah buat kerja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling dekat terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita? Dah la satu hari keja kat office, balik pulak kena buat kerja rumah lagi… penat tau! Kalaulah aku diberi peluang jadik seorang wanita,… tak rela!!! So to all mums and wives out there, live will be meaningless without You mothers. Uwaaaaaaa!!


SAYANGI LA KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA ANDA KEHILANGAN SESUATU..
HARGAI MEREKA!!!!!


Dari ilham seorang lelaki.. “ Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau mengilai seperti Pontianak. Seburukburuk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan”

bertuahnye hidup ni

Bismillahirahmanirrahim..
hidup ini umpama pelangi..warnailah ia!

ya Allah..syukur alhamdulillah..
saat aku mendengar cerita org len tentang kehidupan mereka,baru aku sedar,aku seharusnye bersyukur dengan kehidupan yang sedang aku jalani..
baru sedikit aku diuji,tapi aku mengeluh seperti berat je ujian yang aku terima..


benarlah orang kate,kite nampak je seseorang tu sentiase ceria..
tapi sebenarnye tersimpan duka yang terpahat jauh di sudut ati nye..
dia wat2 gembira supaya dapat melupakan masalah yang sedang dihadapi..
orang yang gembira tu lah sebenarnye lagi banyak menanggung derita..
cume dia xnak orang sekelilingnye risau bile tengok dia bersedih ati..
kebahagian dari orang sekelilingnye la yang memberikan dia kekuatan untuk meneruskan kehidupan..


percayalah..
hanya orang yang terpilih je mendapat ujian..
Dia berikan kite ujian supaya kite xlupe untuk sentiasa mengingatiNya..
Allah Maha Pemurah..
sedikit yang kite minta,beribu nikmat yang Dia berikan..
cume jangan pernah berputus asa untuk terus mengharap dariNya..
kerana Dia mengajar kite supaya menghargai pemberianNya,
sesudah kite memiliki..


SAYA BERSYUKUR DILAHIRKAN SEBAGAI INSAN BERNAMA NUR SHAFIZA..
alhamdulillah..


nak membebel jap



saje petang tadi bersiar2 di Port Klang..
da sebulan xbalik ke rumah..
rasenye macam kalah orang yang bz keje..
tym2 camni lah kitorang suke berkongsi cerita..
merapatkan ukhuwah antara satu sama len..
yang paling kelakar,mama n abah bercerita tym diorang kawin2 dulu..
tersenyum melihat kebahagian di muka mereka..
masuk bab ni pun sebab mama duk cite orang zaman sekarang suke letak mahar atau wang hantaran tinggi2..
risau agaknye ngan anak2 bujang dia yang tiga orang tu..
sha pun kurang setuju ngan benda tu..
sedangkan dalam sabda nabi s.a.w. "sebaik-baik wanita adalah yang elok rupanya dan yang paling rendah kadar maharnya.."
bagi sha,xperlu lah nak mahal2..nanti pas kawin utang berlambak2..ukur baju di badan sendiri!
kalau kawin dengan orang kaya,xpelah kot kalau nak mintak tinggi..sebab berkemampuan..
tapi sha sendiri,walau kawin dengan orang kaya satu ari nanti(insyaallah) atau x,sha sedaya-upaya xkan membebankan bakal suami sha dengan benda2 camni..
cukuplah melaksanakan yang wajib..dan yang paling penting,XNAK MEMBAZIR..
kalau bab wang hantaran atau mahar,terpulang lah kepada dia nak bagi berapa..even senaskhah al-quran,sha tetap menghargainye..
sebab harga seorang wanita tu bukan terletak pada mahalnye mahar tetapi maruah dan akhlaknye..


ok..dah..back to our topic..huk8
sha suke ke Port Klang ni sebab ape tau..
suke tengok air yang berombak..kapal2 belayar sane-sini..
burung2 berterbangan di udara..berkicauan menyanyikan rentak iramanye yang tersendiri..
Allah..sume tu mendamaikan..
lagi2 bile nak senja,matahari nak terbenam..
satu keindahan yang xdapat diungkapkan dengan kata2..
Subhanallah..
penciptaanNya membuatkan sha berfikir..begitu cantik aturan yang Allah telah jadikan..
bagi orang yang berakal,mereka menjadikan alam semesta  ni sebagai salah satu masdar untuk memperkuat lagi iman mereka..
terkandung 1001 rahsia di sebalik penciptaanNya Yang Maha Kaya..
sungguh..xde lagi yang lebih kaya selain Dia..
masyaallah.. 


“Sesungguhnya di dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang, terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal.” (Surah Ali Imran: 190)

secantik si pemakai

Bismillahirahmanirrahim


Baju nipis nampak bayang
Peha gebu saja ditayang
Lebih baik tak pakai baju senang
Dah tentu boleh tunjuk terang-terang


Baju ketat seluar sendat
Pakai tudung just ikat-ikat
Dari mula memang bukan adat
Disudut agama pun gaya tak berkat


Tudung jarang baju nipis
Pakai sikit boleh nampak ‘garis’
Mata orang terbeliak, kita membengis
Bila kena kutuk, kenapa menangis


Lengan pendek blaus gantung
Jeans ketat melekat dipunggung
Jadi orang Islam ni sebenarnya beruntung
Agama tak suruh berbungkus macam pocong


Apa rasanya, kepala bertudung, kain terbelah
Kalau takat rambut orang kurang ghairah
Lain kalau peha gebu atau ternampak lurah
Mata yang memandang boleh keluar darah


Kebaya ketat, kain terbelah
Ikat tudung macam tak sudah
Nak ikut suruhan agama memang tak mudah
Tapi Islam sebenarnya indah


Tutup aurat bukan suruh berselubung
Sampai tak nampak muka dan hidung
Yang faham tuntutan amat beruntung
Taklah bersungut mulut pun muncung


Dah kalau mula minat nak bertudung
Cubalah sesuaikan apa yang disarung
Kalau masih rasa jiwa tu ‘mendung’
Maknanya nafsu tu belum dapat dibendung


Bertudung itu bukan satu paksaan
Ianya lebih kepada keinsafan
Selalunya nafsu masih dikuasai syaitan
Itu la pasal fesyen pun yang bukan-bukan


Asal menutup aurat itu tuntutan
Kalau dianggap susah, tu sebab bosan
Yang ye nya hati tak berkenan
Tu yang berjela-jela mencipta alasan


Menutup aurat satu syariat
Kepada agama kita taat
Hidup berkat pahala berlipat-lipat
Didunia selamat, di akhirat hebat

sje je mulakan entry dengan pantun 4 kerat ni..
kite warm up dulu..
rase sedas x,terkena kat diri kite..rase2 nye??
ok..baguslah kepada anda yang xterasa tu..means anda telah berjaya menutup aurat dengan sempurna..alhamdulillah..
bagi mereka plak yang berkecil ati,janganlah anda mengutuk2 plak kat sape yang wat pantun ni..
salah anda jugak kerana xmenutup aurat dengan sempurna..
aurat bukan lah satu2 benda yang bley diwat2 men..
anda rase panas,anda xmo pakai tudung..
anda rase berpeluh,anda tukar kepada seluar yang lebih kecik..
xkire lah lelaki atau pompuan,same je zaman sekarang ni..
walaupun kalau ikutkan,'zon' menutup aurat bagi lelaki aqal min mar'ah..
tapi rajul wat amik xkisah sangat..especially,tym men bola..
haihh..sakit mata melihatnye..(opss..bukan tengok saje2 ye..tapi tertengok..terpandang wat kali pertama..)
tu kisah rajul,kalau mar'ah xyah cakaplah camne..
terdedah sane n sini..macam lah xcukup kain..
kadang2 sha sendiri menghadapi masalah untuk membeli baju t-shirt..
bile g part pompuan,baju sume kecik2..haih..saya sudah besar..baju budak umo 5 tahun je banyak yang dijual.. =,=*
tu yang terpaksa gak lah menebalkan muka g part lelaki..
bersama2 adik-beradik sha yang len mencari baju same2..
sha lebih selesa pakai t-shirt lelaki..besar pun besar..lengan panjang pun ade..so,memang xde masalah..
satu persoalan yang sha masih xjumpe lagi jawapan yang dapat memuaskan ati sha..
nape kite nak dedahkan aurat kite kat orang len?
xmalu ke orang tengok aurat kite?
kalau da rase,kite tahan ngan seksaan api neraka,anda dipersilakan untuk membuka aurat dengan senang ati..
tanpe memikirkan satu ari nanti kite akan dihisab di padang mahsyar..juga dosa dan pahala..
susah sangat ke nak menutup aurat?..
rasenye xsusah..hanya perlu menutup dengan sebaik mungkin..
bile kite gi kedai,pandai plak nak beli benda2 yang berbungkus..
tapi sedar diri sendiri xberbungkus ngan elok!!
benda yang bernilai,kite akan jaga dan simpan dengan elok..
kite bungkus supaya xhilang keasliannye..
yang sha paling pelik,baju yang xcukup kain atau jahitan tu,lebih mahal harganye berbanding baju yang sempurna jahitannye..
xpercaya??anda bley g ke kedai pakaian sok n wat perbandingan..
sometyms ade yang da ok kalau ditengok cara dia berpakaian..
bertudung labuh..baju besar..tapi satu je yang kurang..
xpakai handsocks..tangan kite pun aurat jugak..walaupun baju ade lengan yang berkancing,tapi better kite pakai handsocks jugak..
kot2 in case kena sinsing lengan ke..ade la gak 'backup'..
kalau gi hypermarket tu,lagi la pelik bile tengok orang berpakaian macam2 rupe..nak kate fesyen,fesyen la gak kot..bagi diorang..tapi fesyen xkena tempat..
berfesyen bley..tapi bia la ade batasan..n yang paling penting,menurut syariat..

kalau da lawa,pakai ape pun tetap cantik..jangan sibuklah nak dedah sane sini..simpan untuk tatapan suami je..berpahala lagi..
xgune kite sibuk menjaga ketrampilan tapi pakai pakaian ntah pape..

nak menjaga ketrampilan bialah dengan betul n sempurna..
islam xmelarang kite untuk berhias diri tapi janganlah berlebihan..
kerana islam tu agama yang cantik n Allah pun suke kan kecantikan..
kecantikan di sini bukanlah kite sibuk mencari pujian dari manusia terutama dari berlainan jantina..
kerana mencari pujian dari manusia,sampaikan  kite mengabaikan amarallah..
percaya atau x,dengan menutup aurat secara sempurna,kite kelihatan ayu n lawa berbanding kite berpakaian xsenonoh..
so,if u think u're beautiful,let's we cover ourself..
amar makruf nahi munkar!
“Dan hendaklah kamu tetap di rumah kamu, dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang jahiliah.” [TMQ Al-Ahzab (33):33]