the best way

Bismillahirahmanirrahim..
“sha..camne nak wat kalau ati kite da berpaut kepada si dia?”
Sha bukannye doktor cinta tapi sha memang selalu dihujani persoalan2 cinta macam ni la..
Sha pun manusia bese gak..macam korang..
Ade perasaan..ingin disayangi n menyayangi..
Ingin dicintai dan mencintai..
TAPI biarlah sume tu dalam keadaan terkawal n ade batasannye..
Honestly,sha xsuke lelaki yang same u or same tempat ngan sha untuk dijadikan pasangan idup..
Apatah lagi sedara sepapat or orang2 yang rapat..ini adalah prinsip sha..
Xtau lah nape..mungkin kalau kite duk dekat dengan orang yang kite suke or sayang lebih dari kawan,means mempunyai perasaan isitimewa yang dinamakan cinta tu,syaitan lagi mudah untuk menghasut kite wat perkara yang xelok..di samping menimbulkan fitnah di kalangan manusia sejagat di situ..
Tipu lah kalau katekan kite bekerja sekali or belajar satu tempat ngan si dia,kite xpenah teringin nak berjumpa kerap kali or makan same2 or kuar same2..
Walaupun alasan yang selalu budak u gunakan “kami cume nak belajar same2” ..itu sume plastik!
Hakikatnye,tujuan or hadaf bukan untuk belajar tapi lebih kepada jelling-menjeling..pandang-memandang antara satu same len..
Tidakkah itu menimbulkan perasaan jelik kepada orang yang lalu-lalang duk tengok korang wat perangai camtu?

Kalau da rase xsabar sangat nak bercinta,better wat lah pilihan yang tepat..
Iaitu dengan solat hajat n istikharah supaya Allah tunjukkan jalan adakah benar si dia ni milik korang atau x..sha yakin dan percaya yang Allah memang akan memberikan petunjuk dengan jelas dan nyata..
Tym tu,pikir lah sehabis masak bahawa nak teruskan atau x..
Sebaiknye,jika berkenan dengan seseorang tu,bagi lelaki,jumpe jelah dengan keluarga pihak perempuan..
Nyatakan yang korang suke ngan anak pompuan dia..walaupun nampak cam hardcore,tapi sha rase ni adalah jalan terbaik..
Mesti korang rase cuakkan?tapi kalau dah nak anak orang tu,berani2 kan lah diri tu ek?
At least,bile parents si dia tu tau,xdelah dia bimbang sangat..at the same tym,korang akan rase bertanggungjawab untuk menjaga perempuan tu jugak..
If anything bad happens to their daughter,korang gak yang susah kan?
So,indirectly ia melatih korang supaya lebih bertanggungjawab untuk jaga anak diorang..
Kalau korang jaga anak dia baik2,opkoz parents dia xkan teragak2 nak jadikan korang menantu.. ^^

Bile da propose si dia melalui keluarga..korang belom cukup bebas lagi untuk kuar bersama2 selalu..
Tapi realitinye,masyarakat kite menjadikan waktu khitbah tu adalah lesen untuk bawa kuar ntah ke mana2..wat sume benda bersama..n macam2 lagi..
Khitbah menurut islam adalah tym taaruf antara bakal pengantin..
Tym tu la kite baru nak berkenalan dengan si dia..latar belakang kuarga n so on..
bile berjumpa,bukan korang berdua je..sebaliknye ditemani dengan parents..
So,bile ade parents korang yang memerhatikan,xdelah korang nak wat bukan2 kan?
Kalau still memang wat perkara xelok,maknenye memang korang muka xmalu..xtau lah kalau parents korang pun jenis open-minded terlebih..xkisah kalau anak nak wat pape yang maksiat kat depan mata diorang sendiri..
No komen..

Saranan sha satu je,kawin..lepas khitbah,korang berkenal-kenalan la macam cite ayat2 cinta tu..
Tapi jangan khitbah lame2..xelok gak..
Benda yang baik,elok dicepatkan..wat pe nak tunggu lame2 kalau da sampai masenye n ready untuk berumah-tangga..
Usah risau soal rezeki lepas kawin..pastinye ade..sebab benda yang disyariatkan Allah,mesti Dia da tentukan sumenye dalam keadaan yang terbaik..
Tapi kalau rasenye belom bersedia,xyah la paksa diri wat sedia2 plak..nanti menyusahkan orang len pikirkan masalah umah tangga korang tu..
Perkahwinan itu satu tanggungjawab..bukannye suke2 macam orang sekarang pikirkan..
Jangan plak nanti korang jumpe sha sebab failkan kes penceraian..sha memang xnak tolong jadi lawyer korang.. :lari

titah Tuan Puteri : xlame lagi nak amik kursus kawin..sape nak join? (^_^)

x_96f4529

14 comments:

  1. <<belum terjumpa lelaki beriman nakkan sya.. ^^


    http://bulatmata.blogspot.com/2011/08/lelaki-kena-tahu-10-sifat-sifat-umum.html

    ReplyDelete
  2. @rinsyaryc
    insyaallah..
    akan terjumpe nti.. ^^

    ReplyDelete
  3. @si manis butterfly
    hope dpt memberi manfaat.. ^^

    ReplyDelete
  4. bercinta dengan hala tuju itu yang terbaik dear:-)

    ReplyDelete
  5. @nick dot anis
    tpi bercinta lpas kwin tu adalah yg terbaik..
    cinta yg xdinodai hawa dn nafsu.. =)

    ReplyDelete
  6. gud info sha....

    nak mintak pendapat..
    kalau parent dia lak nak yang eduction sama level macam mane ey? ye la. zaman skrag nih orang pompuan semua blaja tinggi2.. lelaki nih lak lebih mementingkan kerjaya.. pikiran nye asyik nak kumpul duit ye.. cam ne ey?

    ReplyDelete
  7. @syahirooAhmad
    time ksih sbb komen..
    let me think first..
    nti ade mse,sha akn wat entry psl soalan awak tu ye..
    =)

    ReplyDelete
  8. kena solatistikharah.. ^^

    http://bulatmata.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. wah..bgusnya laki cmtu kn..ex sya pon dlu cmtu. siap jmpa fmly sume. tp at the end, habuk pon xde. tggal cmtu je. apa da...tp xpe.what goes arpund comes around. :)

    ReplyDelete
  10. @MissViVio
    solat istikharah dlu sebelum serahkan ati kpd org len.. =)

    ReplyDelete