tak sama taraf

Bismillahirahmanirrahim..
Menjawab persoalan komen untuk laz entry..
Macam mane nak wat kalau parenz lebih mementingkan education untuk dijodohkan dengan anak pompuannye?
Mostly parenz mementingkan education pasangan anak dia..
N yang boys,mesti rase tergugat bile kebanyakan pompuan sekarang ni lebih taqaddum(maju) compared with them..
Tengok jela kat u..majoritinye pompuan yang menguasai tempat kat u..
N sha teringat tym sha sekolah rendah dulu2,sha duk kat kelas depan,bilangan lelaki n pompuannye seimbang..but bile kelas makin ke belakang,makin ramai plak budak lelaki n pompuan makin skit..
Ni membuktikan spesies lelaki ni belom lagi pupus..cume xtau la ilang ke mane..tapi xdinafikan kalau kat institut kemahiran or teknikal,memang ramai lelaki..
Maybe lelaki bukan jenis orang yang suke membaca..diorang lebih suke kepada benda yang praktikal..pihak lelaki,sila jawab??hehe

Tipu lah kalau sha katekan,yang education ni xpenting pada mase sekarang ni..
That’s why ade parenz yang sangat mementingkan hal2 camni..
Tapi xdela kot sampai dia mintak sijil spm la..certificate LCCI la..sijil SMA/STAM la..paling tidak pun,dia mesti tanye ape kelulusan korang..
Itupun juz nak tau background keluarga n korang camne..
Xdenye dia nak reject terus..
Yang penting sekali,bukan education tapi perangai or sikap korang tu yang perlu dibimbangkan..
Xguna gak kalau tym SPM dulu straight A’s or dapat dekan tiap sem tapi perangai xserupa manusia..
Sha percaya yang parenz korang mesti xnak amik jadi menantu walaupun education tinggi melanggit..
Compared dengan orang yang xde high education but akhlak dia memang the bez..

Juz positive thinking..future parenz-in-law tanye education sebab dia nak tau setakat mane kemampuan korang..itu je..
Sume parenz nak yang terbaik untuk anak diorang..xde parenz nak serahkan anak diorang kat orang yang bukan2..
Mungkin bile korang ade high education especially dalam bidang agama,anak diorang lebih terjamin..
But for me,ape2 pun yang paling penting akhlak..
jaga akhlak dulu..perbaiki diri..sebab lelaki adalah ketua kelurga @ khalifah @ imam untuk memimpin makmum2 nye di belakang..
kalau imam sendiri xberperanan sebagai seorang imam,apatah lagi orang yang di belakang..
bekalkan diri dengan ilmu agama..at least,basic agama kena kukuh..itu da mencukupi..

if still future parenz-in-law korang mementingkan education..katenye nak anak pompuan dia setaraf dengan lelaki yang same level jugak,korang berbincang la baik2..
banyak cara len untuk pikat ati bakal mertua ni..
xkan la diorang langsung xley nak consider..
n I believe,parenz sekarang xmacam dulu..lebih memilih or tentukan jodoh untuk anak diorang..
sebab sekarang macam2 bley berlaku kalau halang cinta anak2 diorang..
anak lari dengan teman lelaki bile cinta xdirestui or so on..
so,mesti diorang akan pikir jugak tentang tindakan korang yang melulu tu..
before anything bad happened,lazly mesti dia akan restui jugak..
tapi satu je nasihat sha,kalau parenz xsuke dengan pasangan kite tu,better xyah la kawin..
ade sebab kenapa diorang berperasaan macam tu..cume diorang xnak gitau kite je..
percayalah~

titah Tuan Puteri : jangan mencari yang soleh/solehah,tapi kite yang kena menjadi soleh/solehah.. (^_^)

x_96f4529

8 comments:

  1. naz nk jd educated n baik la camnie ^-^

    ReplyDelete
  2. @abg naz
    kompem ramai org kejar abg naz nti..hihi

    ReplyDelete
  3. Betul tu :) kadangkala kita tak memilih sangat tapi mak ayah kita yang memilih walaupun kita dah kata kita akan cari jodoh kita sendiri. Kadangkala dah jumpa calon yang serasi dan sehati sejiwa dah pun, perhubungan pun terbatas dan masih menjaga agama, tak couple, tak berjumpa di tempat sunyi, tiba-tiba parent tak approve. nak buat macam mana? boleh je pujuk parent tu kalau pasangan kita tu gigih berusaha cuma pendidikan dia tak berapa tinggi..

    macam nis sekarang ni, pendidikan nis dengan dia jauh beza tapi setakat ni belum ada halangan lagi. Mungkin sebab parent nis belum kenal dia lagi cuma tau nis tengah bercinta. nis dah degree tapi dia cuma lulusan sijil. apa yang buat nis tertarik pada dia, dia jaga segala-galanya tentang kami. berhubung untuk benda2 penting cthnya projek blog dan novel. kitorang tak couple dan pernah jumpa sekali je itu pun dengan cara paling kelakar. kalau ingat balik memang rasa nak gelak.

    the second meet insya-Allah be on this 2nd October. hoping for the best walaupun baru habis gaduh ni coz my fault.

    I hope hubungan ni berterusan sebab bukan senang nak pertahankan..

    ReplyDelete
  4. @hanis aleeya aka gadis kecil
    thanx for your comment..
    really appreciate it.. =)
    pjg lebar cte mgenai kisah diri sndri..
    insyaallah ade jodoh,Allah akan permudahkan segalanya.. ^^
    byakkan berdoa agar dipermudahkan sgala urusan..

    ReplyDelete
  5. hihihi.....keje tu x la penting sgt....but anyway....alsO...ilmu kasih syg tu kena ada...sebab...ia akan mendidik mcm mna bila hidup berdua nie....dlm kasih syg tu ada semuanya.....agama,,akhlak,jati diri, pengorbanan...anything...hidup pown ceria..epi....x la gdOh2 sampai patah pinggang masuk wad hihihi....

    ReplyDelete
  6. @ahmad
    keje tu pnting..
    kalau xde keje,cmne nk bgi nafkah kat keluarga?
    yup..
    kalau nk cite hal umah tangga ni,terlalu byk utk dihuraikan..
    better tgkla rncgn semanis kurma tu..hehe ^^

    ReplyDelete
  7. education hanyalah syarat... kepentingannya tetap ada...
    tp akhlak paling penting...
    akhlak lah yang akan melahirkan zuriat yang soleh solehah...

    education... erm...
    cuba korang compare kan...

    dia ader ijazah, tp xde keje...
    dia ader sijil, tp dh jadi technician...

    dia ader ijazah, tapi tiada akhlak, x rajin, tau duit masuk je...
    dia just spm je, akhlak dia baik, rajin berusaha, sentiasa redha pada Allah...
    Insya'Allah Allah tolong dia...

    so, education bkn utama... syarat nak dapat gaji besar jer... org x education tinggi pun bleh berjaya...

    akhlak... itulah paling utama...
    akhlak yg membentuk jiwa...
    akhlak yang menjayakan sebuah perkahwinan itu...

    ReplyDelete
  8. @mohd elyas
    setuju sgt2..
    sbb akhlak tu yg plg utama..
    bkn education semata2..
    org dulu pn xpndai..tapi bley je bina kuarga bhgia..
    asalkan pndai mengemudi umahtgga dgn bekalan ilmu agama,insyaallah sgala2 nye mjdi mudah..

    ReplyDelete