tak perlu kata apa2 #5

Bismillahirahmanirrahim..
Titah Tuan Puteri : untung la gigi sikit~ =.='
x_96f4529

came on..kite bukan kanak2 lagi..

Bismillahirrahmanirrahim
baru je lepas stalk satu group ni dekat fb..
ni lah keje sha sebenarnye bile boring..hehe
woahh..bley plak diorang ni bergaduh..siap kuar dalil la bagai..
masing2 dengan ego n nak mempertahankan diri..
geleng kepala sha tengok orang yang masih berpikiran kanak2 ni..hakikatnye umo masing2 da mencecah 20-an..
yang paling bez,bile masing2 penuh ilmu di dada,sibok mengeluarkan hujah dengan dalil..
mm..hebat..ley jadi peguam syari’e..xpayah dilatih untuk menjadi peguam,da ade talent semulajadi.. =)

ape yang sha nak kate kan kat sini..
xperlu la kot gaduh2 dalam group..
kalau rase xpuas ati,gi jela anta PM (private message) kat dia..xdelah satu dunia tau yang korang tengah perang dingin..
pastu plak,ade ‘hantu2’ yang sibok meng’api2’kan korang..lagi la makin hot..
lagi pun,kan xmanis kalau korang gaduh2 dalam group tu,pastu orang len baca..then,tym korang gaduh2 tu ade plak kuar perkataan bukan2..
tak ke menambah dosa orang yang membacanye sebab korang cakap benda yang bukan2?
Came on la..sume da besar..sume da ley pikir sendiri..
Jangan sebab perkara kecik,korang nak bagi satu dunia tau..
Da bley dikatakan jadi trend kat fb ni,orang nak bergaduh,tulis kat status ngan ayat makan dalam n so on..
Why not korang face to face sendiri orang tu?kan lebih gentle..masalah pun selesai..
Xde pun orang nak jadi syayatin (syaitan2) menghasut korang untuk menimbulkan amarah..
Nape fb disalahguna?

Sebab pergaduhan ni pun kerana tegur-menegur dalam keadaan tidak berhemah..
Ade orang terasa ati..n menyebabkan misunderstanding n miscommunication..
Keadaan makin berlarutan bila anasir2 jahat menggoda ati n perasaaan supaya bermusuh-musuhan..
Siyesly,cam nak tendang je makhluk macam ni..bukan nak mendamaikan..tapi wat orang makin bergaduh.. =(
Ape yang sha nak tekan kan kat sini,nak menegur biarlah kena dengan cara..
Means tegurlah secara berhikmah..walaupun niat kite baik nak menegur seseorang tu,tegurlah dengan kasih sayang..
Bukannye dengan perlian,menengking,meninggi suara atau sebagainye..
Percayalah..teguran dengan penuh berhikmah n lemah-lembut lebih menyentuh hati untuk berubah..compared than,kite tegur orang dalam marah..n lagi kesian,bile kite menegur orang di khalayak ramai..menyebabkan orang tu malu n menjatuhkan air muka..
Especially pompuan..perasaannye lebih sensitive berbanding lelaki..so,kalau korang(lelaki) nak menegur pompuan ni,korang berlembut lah..kompem diorang akan berubah..

Sha tau,seganas-ganas or sejahat-jahat lelaki tu,ade jugak baiknye..bile tang moodnye nak menegur pompuan tu ke arah yang lebih baik,dia men bantai je tegur depan public..
Sudahnye,pompuan tu terasa ati..niat dia nak suh pompuan tu berubah pun xkesempaian..
Kan da rugi tu..mana la tau,kalau dia cakap elok2,pompuan tu ley dengar ke kan?
Cube kita amik contoh cara Rasulullah s.a.w dalam berdakwah..baginda sangat menjaga ati orang sekeliling..dan baginda menegur orang dalam keadaan yang sangat baik n lemah-lembut..
Lagipun,cara kita bercakap n len2 sume melambangkan peribadi diri kite sebenarnye..
So,kalau dia suke cakap benda yang xelok tu,agak2 orangnye tu positif x?
Sebenarnye,sha nak menegur lelaki2 di luar sane,nape mostly lelaki suke mencarut ye..xpon cakap lucah..
Memang sha xpaham..ape kepuasannye bile cakap macam tu..
Sha tau,ade je pompuan yang macam tu..tapi jarang la ade..
Xtau la sebab sha dari kecik idup dalam biah islamik jarang nak dengar benda2 camtu..mungkin kat luar sebaliknye..
Ape2 pun,persoalannye,nape kena melucah or mencarut bile marah?

Titah Tuan Puteri : mau’izah(peringatan) biarlah lemah-lembut..tu melambangkan identiti mu’min sejati..moga redha Allah mengiringi selalu.. (^_^)

x_96f4529

laksanakan lah!

Bismillahirrahmanirrahim..
kenapa kite masih menolak hukum Allah dengan pelbagai alasan?
sedangkan setiap ape yang ditetapkan olehNya telah tertulis dengan hikmah yang tersendiri..
sha sedey bile pendakwah agama sendiri memperlekeh hukum hudud ni..
sedey bile agama dicampur-adukkan dengan hal politik..
adakah nanti di akhirat kelak kite akan dikelaskan mengikut politik?

hati2 bile mengeluarkan kenyataan..
jangan berbicara tanpa berfikir kesan dan akibat..
mungkin sebelum ni Malaysia xpernah kena musibah yang besar..
ketahuilah..sebenarnye Allah sedang menguji kite..
menguji tanpa sedar sampaikan kite leka dengan nikmat yang telah diberikan..
bukan mendoakan..tetapi sekadar memberi peringatan..

Daripada Abu Ruqaiyyah Tamim ibn Aus al-Daarie r.a. bahawa Nabi SAW telah bersabda: “Agama itu adalah nasihat.” Kami berkata: “Untuk siapa?” Baginda bersabda: “Untuk Allah, untuk kitabNya, untuk RasulNya, untuk para lmam kaum muslimin dan untuk umat lslam seluruhnya.”
Hadis riwayat al-lmam Muslim.
titah Tuan Puteri : bekalkan diri dengan ilmu agama yang mantap..kemudian,nilailah dengan mata hati..bukan dengan hawa nafsu.. (^_^) 
x_96f4529