adab lambang diri

Bismillahirahmanirrahim..
special dedication :
selamat pulang untuk seketika ke malaysia kepada sahabat sha,Aliyah Ahmad Bahari..
dan selamat berangkat ke United States (kalau xsilap sha) kepada sahabat sha jugak,Iffah Munirah a.k.a orang yang rajin komen n silent reader blog sha.. =)
hopefully,ifa balik bawak kejayaan nanti k..jangan pulak bawak balik mat salleh..hehe
sha mintak maaf sebab xdapat anta ke airport..maybe next tym sha akan usahakan jugak jumpe ifa..
time kasih sebab selalu ade dengan sha bile susah n senang..dan banyak bagi nasihat if sha tersalah dalam perbuatan..sha bertuah dapat kawan macam korang.. (^_^)

tadi petang..dalam satu jam before berbuka pose..
sha,abah n mama kuar jap jalan2..mencari umah baru..
da rase bosan sangat2 duk dalam komuniti cina..
so,tibe2 rase teringin plak nak ade jiran melayu..
abah sha sebenarnye xberapa nak setuju duk dalam komuniti melayu..
sebabnye dia takot mama wat mesyuarat tingkap plak ngan jiran2..walaupun mama sebenarnye,xde la camtu orangnye..huhu
out of blue,sha ternampak sepasang couple cina ni kat bus stop..
tau x ape awek dia wat tym tengah cakap ngan pakwe dia tu?
ce teka..
ce teka..
haaa
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
awek dia tengah korek idung tym cakap ngan pakwe dia..*sori terkasar bahasa..xtau nak ganti perkataan korek dengan ape.. =.='
sha terkejut gak la..ntah ape2 je wat benda xberadab tu depan orang..
kaver2 la skit kalau bukan depan pakwe pun..
bagi sha,macam kurang ajar pun ade gak..agaknye kalau la ade orang wat macam tu depan sha,sha plak terasa segan..bukan orang yang wat tu patot segan..huhu
nasib baik cina..kalau melayu+islam,sila la beradab skit ye..malu kat orang len yang tengok..
dahla bus stop tu tepi jalan..orang lalu-lalang ade gak yang terpandang..
ape reaksi orang bile tengok camtu?
opkoz orang akan pandang negatif kat kite kan..
so,adab sopan sangatla kena jaga lagi2 bile depan orang ramai..
jangan men 'belasah' je wat benda bukan2..

sha agak sensitif skit bile sentuh part adab n akhlak ni..sha rase,bukan sha je..tapi ramai lagi yang amik kisah pasal hal ni..especially orang tua2 kan..
kalau nak cari menantu,first tym jumpe tu dia da bley tengok perangai kite..
that's y la orang memang agak menggelabah bile jumpe bakal mertua masing2..
bajet ayu n gentleman je bile depan diorang..bak kate orang,pijak gajah pun xmati..hoho

adab ni dididik dari kite kecik lagi..mak ayah duk berbuih mulut pesan tu..pesan ni..
sha ingat lagi tym kitorang adik-beradik kecik2 lagi..mama selalu pesan kalau gi umah orang,duk diam2..jangan masuk bilik orang sesuka ati..pastu,jangan pegang2 barang2 orang..tengok je..
so,sampai ke besar ni pun,xwat benda camtu..
alhamdulillah..
kalau dari kecik xpernah dipesan dan ditegur,sampai ke besar,memang xkenal erti adab sopan..

justeru itu,(ayat skema..ceyhh)hidup kena lah ade adab..barulah penganut agama len memandang tinggi kepada islam..
jangan kite cemarkan islam dengan sifat2 buruk dan negatif..
lagipun kite ni orang melayu..orang melayu memang terkenal dengan budi bahasa nye..
bak kata pepatah,"budi bahasa budaya kita"

pesanan Tuan Puteri : adab dijaga,peribadi mulia.. (^_^)
x_96f4529

4 comments:

  1. gantikan ngn melombong biji timah..haha..ayat sopan tak? =p

    ermm...betul3..adab sopan ni klu dah terbiasa dari kecik..besar nanti mang xde masalah...

    xde la nak kaver2 bagai...hipokrit. ceh.

    aku ni sopan santun tak sha? haha

    =p

    ReplyDelete
  2. bgi mse kat aku 2 thun..
    pikir ko sopan ke tak..
    hahaha

    tau xpe..
    kalau kcik2 xdiajar,besar nti mle la wat perangai xsnonoh..
    btw,ayat ko psl melombong bijih timah tu mmg sopan..kah3

    ReplyDelete
  3. shafiza sayang, ak p United States laaa... hahaha

    ReplyDelete
  4. ok..da btolkan..
    hahahaha
    eh..da gi lom ni?hek3

    ReplyDelete