Tak perlu kata apa2 #8

sape tau maksudnye?nak bagi adiah ni.. XD

TItah Tuan Puteri : tak nak balik Nilai lagi~ T_T
x_96f4529

cabaran

Bismillahirrahmanirrahim..

sedar tak sedar,malam ni da masuk malam ke-25 ramadhan..sedey + sayu rase ati ni sebab ramadhan nak pergi meninggalkan kite..xtau lagi same ade ramadhan akan datang kite dapat berjumpe lagi atau tak..arap2 di panjangkan umo supaya kite dapat mengejar pahala yang berlipat kali ganda di bulan barakah ni.. T_T

lepas sha berbuka tadi,sha layan cite 'kau yang terindah' kat tv3 tu..saje2 je layan kejap sementara nak tunggu makanan dalam perut ni hadam seketika.. XD bagi sha,cite tu ok je..sha minat tengok cite melayu..sangat minat!tapi sha sedey bile pengarah2 cite sekarang ni,banyak memaparkan kisah anak melayu yang negatif..yup..memang realiti masyarakat kite macam tu..sebenarnye kite boleh berdakwah melalui media..cube banyakkan cite2 yang berbentuk islamik..dalam mase yang same,sedikit sebanyak dapat menpengaruhi minda masyarakat untuk berubah..ni asyik tunjuk yang negatif je..melawan ibu bapa,mengandung anak luar nikah,cintan-cintun..oh nooo...asyik benda tu je..macam mengajar masyarakat pun ade gak kalau wat cite macam tu.. =.='

sape kate cite2 yang berunsur islamik xditerima masyarakat?cite ayat-ayat cinta tu ramai je yang suke..bley feeling2 gak sampai mengalir air mata (part nak suh Fahri kawin lagi satu..hehehehe)..cube buat satu cite yang boleh menunjukkan Islam ni sangatlah indah sampai orang terpengaruh nak jadi baik..wat mase sekarang,sha memang tabik springgg kat cite2 islamik indon..diorang memang pandai wat cite islamik..cite tu logik n betul2 islamik..macam care pemakaian,bacaan Al-quran..memang rase betol2 real..xde lakonan..

sampai sekarang sha mengharapkan anak melayu tempatan dapat menghasilkan cite yang bermutu tinggi..arap2 ade la nanti kan.. :)

Titah Tuan Puteri : bley tak nak jadi watak heroin dalam cite islamik tu nanti?mau hancur cite tu..hahaha XD
x_96f4529

think before act

Bismillahirrahmanirrahim..

sebelum tu,sha nak ucapkan selamat berpuasa kepada seluruh muslimin n muslimat,xkirelah korang ade kat mane ye..sape2 yang duk jauh tu,xley nak berbuka pose same2 dengan family,janganlah sedey plak ye.. ^^

isu terkini yang sedang hangat dibualkan orang ialah ...... xlain n xbukan pasal pelajar sekolah dibenarkan untuk bawak henpon ke sekolah..erkkkk..sha nak ulas serba-sedikit pasal isu ni..n ini adalah pendapat peribadi sha sebagai seorang student jugak.. :)

banyak feedback negatif n positif yang sha bace kat forum bile isu ni diberitahu..tapi mostly parenz kurang bersetuju bile student dibenarkan untuk bawak henpon..tu golongan parenz,bagi golongan remaja macam sha plak,ramai yang kate makin risau sebab gejala cinta monyet akan makin menjadi2 nanti..(xnafikan) =.='

bagi sha,setiap benda ade pro n kontranye..tapi kalau lebih banyak buruknye,lebih baik kite jauhkan..dalam Islam sendiri pun da ajar benda2 camni..sha bukan nak condemn ke ape..but personally,henpon tu xmendatangkan sebarang manfaat pun untuk student skolah sebenarnye..

kalau parenz kate,ade henpon bley kawal pergerakan anak kat mane2..tapi jujur ke diorang bagitau kalau ade henpon kat tangan diorang?..mulut n perbuatan xsemestinye same..benda ni sume akan mendatangkan masalah kat banyak pihak..especially cikgu..cikgu dah banyak tanggungjawab nak digalas..ni nak pikir plak kalau henpon atau ipad atau seumpamanye ilang?da jadi satu masalah len nak wat spotcheck..bile gajet2 tu ilang,parenz mesti salahkan pihak sekolah..cikgu ade banyak lagi keje yang lebih penting nak diutamakan..dengan sikap2 pelajar lagi..sha bukanlah seorang guru..tapi sha ade ramai kawan yang jadi guru..so,i know ape yang diorang rasekan bile tiap kali diorang bercerita pasal sikap student..

semalam secara xsengaja,sha ternampak status kat fb,ade sorang student ni tengah cari maklumat pasal cikgu dia..n nak hack akaun cikgu dia..kire nak wat jahat lah kat cikgu dia..sebab ape??sebab cikgu dia rampas henpon n memory card tym kat skolah..punyelah dia berdendam sampaikan terpikir nak menyusahkan cikgu dia senyap2..dia takot cikgu dia check dalam henpon n memory card tu sebab ade gambar awek dia..see..tu baru sorang..kalau 20?30?40 student yang wat benda xbaik kat cikgu dia,selamatkah cikgu tu lagi?pikir2 kanlah..

for student yang kurang berkemampuan,mesti diorang akan mendesak parenz diorang untuk belikan henpon yang mahal2 n tablet bile tengok kawan2 duk tayang dalam kelas..jiwa seorang remaja,sentiasa nak berlumba n tayang sape lagi ebat..indirectly benda2 ni akan membebankan parenz nak penuhi kehendak anak2(bukan lagi keperluan) n terpaksa spend beberapa puluh ringgit untuk topup anak2..tu kalau ade sorang anak xpe..kalau ade ramai,camne plak??

yang paling parah bile kes cintan-cintun akan semakin berleluasa..percayalah..sekarang henpon xley bawak gi skolah pun,budak kemain lagi bile duk umah bermesej 'mama papa' 'bi baby'..nak2 yang paling islamik, 'umi abi'..budak2 sekolah pun da pandai benda2 camni..tym zaman sha dulu,kitorang xpernah tau camne nak ber'cintan-cintun' sampailah masuk u..xpernah kuar topik pasal 'suke mamat tu or couple dengan minah tu' tym skolah rendah dulu.. =.='

sha kate sume ni bukan sebab sha jeles zaman sha dulu xley bawak henpon..tapi sha lebih memikirkan rasionalkah tindakan tu dibuat untuk remaja yang baru nak membesar ni?kalau dalam paper kate,ramai parenz yang anta surat suh benarkan student bawak henpon gi skolah,berapa ramai parenz tu?sampai ke 3/4 parenz di Malaysia ni yang ade hasrat camtu?bezakanlah keperluan dan kehendak..ape2pun,pikir dulu sebelum bertindak..kelak,takot akhirnye sume akan memakan diri semula..

Titah Tuan Puteri : orang zaman dulu xde henpon gi skolah,bley je idup~ :)
lepas ni,lawyer dapat banyak kes melibatkan anak guaman yang masih bersekolah lagi..hehe
x_96f4529

exam second sem

Bismillahirrahmanirrahim..

sha nak ucapkan selamat menduduki dan menjawab kertas peperiksaan for those yang tengah exam n bakal exam macam sha..hehe

tengah2 study week ni sempat plak nak update blog kan..ni pun gara2 da bosan mengadap buku siang n malam..(kononnye~)..huhu..nak release tension jap melawat blog2 orang len..da lame sangat xblogwalking..

pesanan sha kepada sume student yang sedang exam, (bajet macam lecturer) banyak dekatkan diri dengan Allah taala..selalu berdoa agar dipermudahkan urusan dan ape yang nak diingat,tu la yang masuk dalam exam..jangan doa ape yang bace masuk exam..xsemestinye ape yang kite bace tu kite akan ingat kan..so,ape2 pun,lepas kite berusaha,kepada Allah la kite bertawakal..

lagi satu,niat belajar kerana Allah..bukan kerana nak dapat pointer tinggi atau dekan semata..kalau belajar kerana nak dapat dekan,sia2 la kite belajar..sebab redha Allah xde pun kat situ..that's why bile kite da abis exam,kite xingat dah ape yang kite da belajar selama ni..len rasenye bile kite niat belajar kerana Allah..biar pun,result kite xberapa nak bez..tapi bile orang tanye,kite mampu jawab sebab sumenye ade dalam dada..
bak kate pepatah arab,"al-ilmu fis sudur..laisa fil kutub"..means ilmu tu dalam dada..bukan dalam buku..

renung-renungkanlah..adakah selama ni kite belajar berniat kerana Allah ataupun duniawi semata-mata?

Titah Tuan Puteri : Niat adalah asas kepada sesuatu perbuatan.. :)
x_96f4529

teddy bear gergasi

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah..kite masih lagi bernafas kat muke bumi Allah ni kan..
selawat dan salam untuk junjungan besar Nabi Muhammad SAW..

rase macam da berbulan rasenye xmenjenguk blog sendiri..blogwalking ape tah lagi..
sha memang xde mase nak mengupdate..nak pergi melawat blog orang lagi la x..
kadang2 je blogwalking..itupun datang mood rajin..xpun,bosan xde keje..
but now,sha memang betol2 bizi..lagi2 bile nak final exam ni..
cepat je kan mase berlalu..sedar2 je nak abis sem dah..huhu

ok..sebenarnye sha nak promot online bisnes sha..hehe
sape2 yang pening2 n xtau nak beli hadiah untuk kawan2 ke..bufday anak buah ke..atau sape2 yang da berkahwin,nak belikan hadiah untuk anak2 atau wife pun boleh..
sha ade jual teddy bear pelbagai saiz..
n setakat ni,sha menjual paling murah sekali untuk super big teddy bear..
xpercaya?korang ley survey sendiri kat harga pasaran atau online bisnes yang len..
wat mase sekarang ni,sha cume amik stok dalam 6,7 teddy bear je untuk satu2 mase..
so,kalau korang nak cepat,korang kena la beli cepat2..
jangan sampai stok abis..
kalau x,kenalah tunggu dalam 2,3 minggu untuk tunggu stok baru sampai..
korang nak tengok x besar mane teddy bear tu?
meh sini!




gambaran serba-sedikit teddy bear sha tu..
sebenarnye,nak photoshoot gambar teddy bear tu ngan sha..tapi xsempat memandang bizi je memanjang..huhu
ade 3 colour teddy bear ni..
tapi yang paling laris orang beli,warna dark brown n light brown..
mungkin orang takot,kalau kotor xnampak sangat..
actually xdela kotor pun..sebab ade kawan hadiah kan kat sha dulu teddy bear lebih kurang camni da hampir 4 tahun,but xde kotor pun..warna still macam dulu..hehe
siyesly,sebagai perempuan,sha sangat gembira bile dapat teddy bear sebagai hadiah..
tapi bile da banyak,xterlarat nak peluk.. =.='
korang lepas ni,xpayah lagi pening2 nak beli hadiah..
xpun,nak wat koleksi peribadi pun boleh..
cume pilih,bayar n kitorang akan hantar via pos..
xsusah pun kan?betol x?hehe
setakat ni,pada sha,ade saiz 1.4m colour light brown..tu pun ade 2 je..
stok yang len,on the way nak sampai..
sape yang berminat,ley contact sha k..
kalau nak tau lebih detail,ley gi kat page sha>>>Risya Gift
kalau da alang2 pegi tu,jangan lupe like plak ye.. :)

ceriakan harimu dengan super big teddy bear! (^_^) (iklan jap)

Titah Tuan Puteri : online bisnes keje part tym..hek3~
x_96f4529

Segmen : PENCARIAN BLOGGER SELURUH DUNIA!!


Nama blog : Hidup adalah anugerah
Url blog     : http://puterishafieza.blogspot.com

jom join segmen ni..pukul 12 malam ni da tutup..meh join cepat2! :)

titah Tuan Puteri : tibe2 terasa rajin nak join segmen.. XD
x_96f4529

camne nak potong kuku?

Bismillahirrahmanirrahim..

lame betol xupdate blog..kebizian yang melampau-lampau dengan esaimen yang makin bertimbun + kelas malam hampir setiap ari + bizi cari umah sewa for the next sem..fuhhh!tu la student's life..bile berjuang memerlukan pengorbanan..sabar jela..sumorang mengalami benda yang same..yang penting,jangan pernah berputus asa untuk mencari mardhatillah..yeah!

arini sha nak share satu ilmu kat korang..pasal ape?cube teka..cepat..cepat..teka..huhu..sha nak share something that related to us..sape yang xde kuku kat sini?sume ade kuku kan..even zombie pun ade kuku..panjang plak tu..hoho~ :P

quote from Imam Malik "Disunnahkan bagi perempuan, memotong kuku dan mencukur bulu kemaluan, sebagaimana kedua-duanye juga disunnahkan bagi lelaki"so,dah jelas2 memotong kuku dan mencukur bulu tu adalah SUNNAH..senang kan nak dapat pahala sunnah.. :)

sekarang,sha nak ajar plak cara untuk memotong kuku mengikut sunnah Nabi SAW..
Imam Asy-Syaukani berkata dalam Nail Al-Authar(1/143), "Imam Nawawi berkata,disunnahkan untuk memulakkannya daripada kedua-dua tangan sebelum kuku kaki.Maka hendaklah dia memulakannya dengan kuku tangan kanan,dimulakan dengan jari telunjuknya,lalu jari tengahnya,kemudian jari manis,kemudian kelingking dan yang terakhir adalah ibu jari.lalu dia memotong kuku tangan kirinya dengan memulakannyadaripada kelingking,lalu jari manis,diikuti dengan jari tengah,jari telunjuk dan kemudian ibu jari."

untuk kaki plak,mula kuku jari kelingking daripada kaki kanan and laz sekali kuku jari kelingking daripada kaki kiri..xpaham sangat?sha tunjukkan gambarannye..

da tau kan?senang je nak ingat n follow kan? :)

tau x berapa lame had mase untuk kite potong kuku?
Dari Anas bin Malik bermaksud:Sudah ditentukan waktu kepada kami memotong misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih daripada 40 malam.
(Riwayat Muslim).
hanya 40 hari je ye kawan-kawan..take note this..penting tau..sometymes bile kite bz sangat,kite xsedar pun nak wat benda2 tu sume..huhu

then,trend orang zaman sekarang,iaitu bela kuku panjang2..bela kuku panjang ni sebenarnye perbuatan yang menyerupai ahli kitab dan orang musyrik..nauzubillah..

so,sekarang da tau kan serba-sedikit pasal potong kuku ni kan?pasni kite beramal dengan sunnah ye..jom kite hidupkan sunnah insan kesayangan kite,Nabi Muhammad SAW..kate sayang Nabi kan? :)

credit to : buku Tafsir wanita dalam Al-Quran

titah Tuan Puteri : selawatlah selalu ke atas Nabi SAW tanda kecintaan kepada Baginda.. :)
x_96f4529

fifa 2012

Bismillahirrahmanirrahim..

Bukan sha nak bercerita tentang bola ye..fifa tu adalah singkatan bagi kos Fiqh dan Fatwa..gempak kan name ni?haha..xtaula sape yang pandai2 reka singkatan tuk kos kitorang ni.. =.='

alhamdulillah..da sebulan sha menyambung kembali pengajian di sem 2..dalam kos yang same..u yang same..(skema jap..huhu)..banyak dugaan yang harus ditempuh sepanjang sem ni..jujur sha katekan,mule2 rase macam nak nangis,fedup n macam2 lagi..tapi bile memikirkan,tu la dunia sebagai seorang pelajar..nak xnak,kena harungi jugak walaupun pahit..

until now,minggu keempat,sha masih lagi dalam proses menyesuaikan diri ngan keadaan n lecturer..yeahhh!dapat plak lecturer oversea..kompem2 la slang english kite n dia xsame..tu yang wat kite jadi susah nak tangkap ape yang dia sampaikan..especially dalam subjek bisnes..

Introduction to business - Dr.Setiayawan Gunardi (Indonesia)
General Principle of Malaysia Legal System - Dr. Mariam Saidona Tagoranao (Filipina)
Komunikasi Dalam Dakwah Islam - Dr.Musbah Mansour Mousa (Mesir)

paling tension,bile masuk kelas bisnes..kitorang satu kuliah xley paham ape yang lecturer tu cakap..laz2 sekali,kitorang request suh lec tu ajar kitorang dalam bahasa arab..sedangkan sepatotnye subjek tu diajar dalam bahasa inggeris..bile dia ajar dalam arab,barula kitorang paham skit2..better daripada cakap english,tapi kitorang xpaham pape..

minggu first,masuk2 kelas je kitorang da kena critical thinking kaw2 punye..balik tu terus letih sangat2 sebab penat memerah otak memikirkan setiap penyelesaian kepada masalah..untuk sem ni,kitorang akan lebih ditekankan or focus kat critical thinking..lecturer akan sentiase bagi masalah n kitorang kena pikir ngan teliti untuk menyelesaikan masalah tu..mencabar betol rase nye..baru tau,susahnye untuk menjadi seorang peguam ni..huhu

untuk video arab,kitorang da dapat esaimen..kena berlakon lagi..yahooo!!! (=.=')dan sha tentunye memegang waktu sebagai mangsa keadaan..sabau jela..sob3..terasa macam kitorang ni belajar kat Aswara plak..tiap sem kitorang kena wat esaimen bervideo..nak xnak,opkoz la kena berlakon..tapi sejujurnye,sha tabik ngan kawan2 sha..mostly ebat2 dalam lakonan n mengedit video..macam diorang attend kelas editting plak..sedangkan xpernah pun belajar tu sume..mungkin keadaan mendesak,tu yang tibe2 ley jadi pandai.. :p

ape2 pun,sha mengharapkan agar sem 2 ni memberi kenangan terindah dalam idup sha dan Allah permudahkan segala urusan..insyaallah.. :)

Titah Tuan Puteri : belajar kerana Allah taala..bukan kerana nak dapatkan pekerjaan..inna a'malu binniat..(segala perbuatan bermula dengan niat) (^_^)
x_96f4529

tak perlu kata apa2 #7


titah Tuan Puteri : da lame teringin nak ke sini..moga Allah permudahkan urusan untuk menjadi tetamuNya nanti~
x_96f4529

hari pertama perkahwinan

Bismillahirrahmanirrahim..

Percaya atau tidak,ari pertama perkahwinan kite telah memulakan kehidupan baru dengan mengabaikan perintah Allah..

Nape sha kate kan macam ni?rata-ratanye pengantin akan meninggalkan solat terutama sekali solat zohor kerana sibuk menyiapkan diri untuk acara bersanding atau sebagainye..n sha pasti,kebanyakan orang xamik kisah pun pasal hal ni..masing2 lebih sibuk melayan tetamu atau bergambar daripada menghadap diri,menadah tangan kepada yang Maha Esa agar perkahwinan lebih diberkati..

Itu baru solat yang kite pandang ringan..blom masuk dari segi tabarruj(berlebih-lebihan) dari segi pakaian dan solekan..pakaian yang dikenakan sangat ketat dan menampakkan susuk badan..tudung xlagi menutup dada disebabkan mahu menunjukkan sulam-sulaman dan labuci yang menghiasi baju..solekan tebal 5 inchi mengalahkan opera cina gara-gara ingin kelihatan sempurna dan cantik dimata orang len..solat sanggup ditinggalkan disebabkan takot ilang mekap yang penat di’tacap’ berjam2 lamenye..syariat Allah pun telah diketepikan..bulu mata palsu jadi pilihan..sedangkan Rasulullah saw telah bersabda :

Dari Ibnu Umar RA ia berkata, "Nabi SAW mela’nat wanita yang menyambung rambut dan wanita yang minta disambung rambutnya, (dan mela’nat) wanita yang mencacah (mentatto) dan wanita yang minta dicacah (ditatto)". [HR. Bukhari juz 7, hal. 63].

Bagi pengantin lelaki pulak,rantai dikalungkan di leher sebagai penambah seri.Sedangkan islam melarang lelaki menyerupai wanita dan begitu juga sebaliknya.

Dari Ibnu ‘Abbas RA, ia berkata, “Rasulullah SAW mela’nat orang laki-lakiyang menyerupai wanita dan para wanita yang menyerupai laki-laki”. [HR. Bukhari]

Suami..
Janganlah kamu menjadi dayus pada hari pertama perkahwinan..sesungguhnye isterimu itu telah menjadi tanggungjawabmu seusai melafazkan akad nikah..maka,tegurilah sekiranye dia berbuat kesilapan..kerana…

Rasulullah s.a.w. bersabda yang maksudnya: “Suami adalah penjaga (pemimpin) terhadap kaum keluarga dan dia dipertanggungjawabkan terhadap orang-orang di bawah jagaannya, dan isteri adalah penjaga (pemimpin) di dalam rumah tangga suaminya dan anak-anaknya dan dipertanggungjawabkan terhadap orang-orang yang di bawah tanggungannya.” (Riwayat Bukhari)

Jadi,hiasilah hari pertama perkahwinan dengan benih-benih islamiah..agar benih-benih itu terus subur dibajai dengan teguran ke arah membina istana cinta yang dirahmati Allah..

Selamat menempuh alam baru untuk mereka yang bakal mendirikan rumahtangga..moga redha Allah sentiase mengiringi kalian.. :)

Titah Tuan Puteri : semoga ‘imam’ku nanti mengerti mengapa hari perkahwinan kami biasa2 saja.. ^^


x_96f4529

aktiviti cuti

Bismillahirrahmanirrahim..

perghhh~berhabuk blog..da lame sangat xmenjenguk blog sendiri..nak blogwalking lagi la xde mase..bizi ngan assignment n final exam lagi..memang xmenyempat la nak menjenguk kat sini..nak update pun rase malas sangat..ade je idea tapi nak menaip tu yang memerlukan kerajinan yang tinggi..huhu

sekarang tengah bercuti selama sebulan lebih..tu pun xbercuti sangat..still kena gi u nanti minggu depan n stay kat sane seminggu untuk program bahasa arab..sabau jela..tym cuti ni la segala aktiviti nak diwat..tapi apakan daya..ikut jela..nasib baik seminggu..kalau xde cuti langsung,memang wat demo la kat depan canselori tu..hehe~

bile cuti ni,ari2 kejenye bukak peti sejuk,cari makanan..ade mase je,gi dapur cari makanan..asyik makan je kejenye..yela..kat kampus,kalau bab makan ni,sha berkira skit..(sume bab pun memang berkira..hehe)nak makan sedap2 kena tunggu balik umah..boleh makan berapa banyak pun..tibai duit abah..hek3..plan nye,cuti ni nak menambah ilmu di dada..arap2 la dapat manfaatkan cuti ni dengan sebaik2 nye walaupun mase yang ade cukup singkat..tapi kalau kite pandai manfaatkan mase tu,mesti lebih bermakna kan.. =)
                                            
Titah Tuan Puteri : malas nak balik kampus seminggu..kalau xnak gi,boleh tak?hehe
x_96f4529

selamat menduduki exam 2012!

Bismillahirrahmanirrahim..

Secara rasminya,arini tanggal 01 Januari 2012..maka bermula lah episod baru dalam idup..
ramai manusia menyambutnye dengan gembira..hakikatnya,masih ramai lagi xsedar yang kita semakin menghampiri kematian dan juga kemusnahan dunia..
da bersedia ke kita?da banyak sangat ke amalannya?
moga kita xpernah lupe untuk terus memperbaiki diri dan bermuhasabah mendekatkan diri kepadaNya..

di kesempatan ni jugak,sha nak mengucapkan gud luck kepada kawan2 kat USIM especially..kawan2 kat UITM Shah Alam..dan jugak UM..
gud luck guys!wat yang terbaik..yang penting,belajar kerana Allah..jangan jadi hamba sijil..belajar semata-mata nak mendapat pujian,kerjaya atau ape2 je yang tidak bermatlamat langsung kepada Allah taala..hanya dalam sijil je tertulis cemerlang..hakikatnye dalam diri,kosong tanpa ilmu..

Usaha+berdoa+tawakal=insyaallah kejayaan akan menyusul..

titah Tuan Puteri : kurangkan main,tumpukan pada pelajaran.. (^_^)
x_96f4529