camne nak potong kuku?

Bismillahirrahmanirrahim..

lame betol xupdate blog..kebizian yang melampau-lampau dengan esaimen yang makin bertimbun + kelas malam hampir setiap ari + bizi cari umah sewa for the next sem..fuhhh!tu la student's life..bile berjuang memerlukan pengorbanan..sabar jela..sumorang mengalami benda yang same..yang penting,jangan pernah berputus asa untuk mencari mardhatillah..yeah!

arini sha nak share satu ilmu kat korang..pasal ape?cube teka..cepat..cepat..teka..huhu..sha nak share something that related to us..sape yang xde kuku kat sini?sume ade kuku kan..even zombie pun ade kuku..panjang plak tu..hoho~ :P

quote from Imam Malik "Disunnahkan bagi perempuan, memotong kuku dan mencukur bulu kemaluan, sebagaimana kedua-duanye juga disunnahkan bagi lelaki"so,dah jelas2 memotong kuku dan mencukur bulu tu adalah SUNNAH..senang kan nak dapat pahala sunnah.. :)

sekarang,sha nak ajar plak cara untuk memotong kuku mengikut sunnah Nabi SAW..
Imam Asy-Syaukani berkata dalam Nail Al-Authar(1/143), "Imam Nawawi berkata,disunnahkan untuk memulakkannya daripada kedua-dua tangan sebelum kuku kaki.Maka hendaklah dia memulakannya dengan kuku tangan kanan,dimulakan dengan jari telunjuknya,lalu jari tengahnya,kemudian jari manis,kemudian kelingking dan yang terakhir adalah ibu jari.lalu dia memotong kuku tangan kirinya dengan memulakannyadaripada kelingking,lalu jari manis,diikuti dengan jari tengah,jari telunjuk dan kemudian ibu jari."

untuk kaki plak,mula kuku jari kelingking daripada kaki kanan and laz sekali kuku jari kelingking daripada kaki kiri..xpaham sangat?sha tunjukkan gambarannye..

da tau kan?senang je nak ingat n follow kan? :)

tau x berapa lame had mase untuk kite potong kuku?
Dari Anas bin Malik bermaksud:Sudah ditentukan waktu kepada kami memotong misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih daripada 40 malam.
(Riwayat Muslim).
hanya 40 hari je ye kawan-kawan..take note this..penting tau..sometymes bile kite bz sangat,kite xsedar pun nak wat benda2 tu sume..huhu

then,trend orang zaman sekarang,iaitu bela kuku panjang2..bela kuku panjang ni sebenarnye perbuatan yang menyerupai ahli kitab dan orang musyrik..nauzubillah..

so,sekarang da tau kan serba-sedikit pasal potong kuku ni kan?pasni kite beramal dengan sunnah ye..jom kite hidupkan sunnah insan kesayangan kite,Nabi Muhammad SAW..kate sayang Nabi kan? :)

credit to : buku Tafsir wanita dalam Al-Quran

titah Tuan Puteri : selawatlah selalu ke atas Nabi SAW tanda kecintaan kepada Baginda.. :)
x_96f4529

fifa 2012

Bismillahirrahmanirrahim..

Bukan sha nak bercerita tentang bola ye..fifa tu adalah singkatan bagi kos Fiqh dan Fatwa..gempak kan name ni?haha..xtaula sape yang pandai2 reka singkatan tuk kos kitorang ni.. =.='

alhamdulillah..da sebulan sha menyambung kembali pengajian di sem 2..dalam kos yang same..u yang same..(skema jap..huhu)..banyak dugaan yang harus ditempuh sepanjang sem ni..jujur sha katekan,mule2 rase macam nak nangis,fedup n macam2 lagi..tapi bile memikirkan,tu la dunia sebagai seorang pelajar..nak xnak,kena harungi jugak walaupun pahit..

until now,minggu keempat,sha masih lagi dalam proses menyesuaikan diri ngan keadaan n lecturer..yeahhh!dapat plak lecturer oversea..kompem2 la slang english kite n dia xsame..tu yang wat kite jadi susah nak tangkap ape yang dia sampaikan..especially dalam subjek bisnes..

Introduction to business - Dr.Setiayawan Gunardi (Indonesia)
General Principle of Malaysia Legal System - Dr. Mariam Saidona Tagoranao (Filipina)
Komunikasi Dalam Dakwah Islam - Dr.Musbah Mansour Mousa (Mesir)

paling tension,bile masuk kelas bisnes..kitorang satu kuliah xley paham ape yang lecturer tu cakap..laz2 sekali,kitorang request suh lec tu ajar kitorang dalam bahasa arab..sedangkan sepatotnye subjek tu diajar dalam bahasa inggeris..bile dia ajar dalam arab,barula kitorang paham skit2..better daripada cakap english,tapi kitorang xpaham pape..

minggu first,masuk2 kelas je kitorang da kena critical thinking kaw2 punye..balik tu terus letih sangat2 sebab penat memerah otak memikirkan setiap penyelesaian kepada masalah..untuk sem ni,kitorang akan lebih ditekankan or focus kat critical thinking..lecturer akan sentiase bagi masalah n kitorang kena pikir ngan teliti untuk menyelesaikan masalah tu..mencabar betol rase nye..baru tau,susahnye untuk menjadi seorang peguam ni..huhu

untuk video arab,kitorang da dapat esaimen..kena berlakon lagi..yahooo!!! (=.=')dan sha tentunye memegang waktu sebagai mangsa keadaan..sabau jela..sob3..terasa macam kitorang ni belajar kat Aswara plak..tiap sem kitorang kena wat esaimen bervideo..nak xnak,opkoz la kena berlakon..tapi sejujurnye,sha tabik ngan kawan2 sha..mostly ebat2 dalam lakonan n mengedit video..macam diorang attend kelas editting plak..sedangkan xpernah pun belajar tu sume..mungkin keadaan mendesak,tu yang tibe2 ley jadi pandai.. :p

ape2 pun,sha mengharapkan agar sem 2 ni memberi kenangan terindah dalam idup sha dan Allah permudahkan segala urusan..insyaallah.. :)

Titah Tuan Puteri : belajar kerana Allah taala..bukan kerana nak dapatkan pekerjaan..inna a'malu binniat..(segala perbuatan bermula dengan niat) (^_^)
x_96f4529