facebook adalah ........

Bismillahirrahmanirrahim
Mostly,I think sumorang de facebook..dari sekecik-kecik manusia yang belum aqil baligh lagi sampailah sebesar-besar manusia..sume duk sibok men facebook..kalau dulu,atok nenek kite xtau pun benda ape facebook tu..binatang ke?tumbuhan ke?tapi sekarang,atok nenek dia plak yang overdose..ni lah namenye dunia globalisasi..

For certain people yang xminat facebook macam parenz sha,they said facebook ni banyak sangat keburukan..lebey terdedah kepada ancaman n idup da xde privacy lagi..mungkin korang xperasan..dalam korang syok2 duk update status dengan harapan orang komen,sebenarnye korang sangat terdedah kepada bahaya..contohnye : currently at kampong..bla..bla..bla.. so,indirectly perompak,penyamun,perogol bersiri n so on dengan senangnye dapat trace alamat tempat tinggal n sebagainye..yang lagi gempak,bile korang sendiri dengan suke atinye,letak segala maklumat peribadi kat profile dengan jujur..nak jujur bley..tapi biarlah bertempat..

Tang ni paling annoying gler..xtau la bagi orang len kan..tapi bagi sha,sangat annoying kot..bile pompuan tag gambar personal kat lelaki..xtau la pe niat kan..tapi xperlu kot buat camtu..macam nak jaja diri plak..*sori to say* nak tag bley,tapi biarlah kawan pompuan je..xperlu rasenye lelaki ade gambar personal kite..bahaya kalau dia wat macam2..yela..da nama pun manusia..xsume berperangai macam malaikat..ade gak perangai syayatin nye..kalau nak letak gak gambar personal sebab takot orang xkenal sape,letak la sekeping dua..xperlu banyak2 walaupun anda comel/cantik/hensem bergaya..sebab sume tu hanyalah pinjaman sementara..

Kalau yang jenis suke sangat update status tu,agak2 la ye..takkan tiap saat nak update status..penuh dekat news feed tu ngan nama dia je..kadang2 nak stalk member len pun susah (kantoi..HAHA)..rase berbulu je mata duk tengok..mungkin dia kebosanan..sebab tu everytime keje nye nak update status je..(agaknye…..)
Sha xdelah nak kate gler ber’fb’ je..kadang2 berhari2 xbukak pun..walaupun nampak je on9..hakikatnye minda dan roh duk ber’blogwalking’ kat blog orang len..hua3..tu pun untuk menambahkan ilmu pengetahuan..berbanding duk kat fb,xde benda pun nak wat..duk komen2 je kejenye xsudah2..bosan arh camtu!

Tapi sha amat menyokong bagi mereka yang share ilmu agama..at least terisi gak fb tu dengan perkara manfaat..but sometimes better be careful with the hadis2 kalau korang nak share..ade yang hadis palsu..nak share pun biarlah korang berilmu..jangan men share je benda tu kalau xpasti..better gi wat research skit..karang xpasal2 sebarkan benda yang xbetol..

Ape2 pun,its depends how u take it..as a positive..or negative.. =)

Titah Tuan Puteri : makin banyak jenayah berpunca dari laman sosial.. =.=’

x_96f4529

18 comments:

  1. sangat setuju dgn anda , cik shafiza ;) Hehee.

    bak kata upin ipin ' betul3x ' !

    ReplyDelete
  2. yup.. stuju sgt.. but in certain cases maybe org tuh update status utk mak dia/familiy tahu dia buat ape lg2 sbb dy jauhh.. maklumla kt perantauan.. :D and sgt stuju ngn msg anda bout personal picture.. shafiza, satu lg yg wt org nympah to org yg post status yg nmpk cm
    murah.. cth: busyan lorh, bf pegi men bola, sapew2 dtgla umah kiteww.. kdg2 rase cm nk ckp, kang org dtg btol3 buat jhy baru tau.. phm x mksud kte? :D

    ReplyDelete
  3. yup..stuju sgt..terutama tang tag gmbar psonal n owez update status..tiap jam muka yg sama jek.benda yg sama jek dorg update..nk mkn pown bgth, nk mandi pown bgth, nk tdo pown nk bgth gak.pelik....naik muak mbacanyer hakhakhakhak lain la lau nk mghilangkan diri, br la leh bgth kan ekekekekeke

    ReplyDelete
  4. @amal
    kalau anda xstuju pn,anda kna stuju gak ngn sha..haha

    ReplyDelete
  5. @iffah munirah
    fhm2..hehe
    yg psl utk family tu xksh la..
    ni kalau stiap ketika update status bkn2,nyampah gak..hee

    ReplyDelete
  6. @oyuki
    kalau nk mndi pn bgitau,tu mmg da gler ngn fb sgt..
    mcm la org nk tau sgt psl aktiviti dia..
    haha

    ReplyDelete
  7. setuju sgt2..!
    bru nk 1mggu deaktif fb..
    sebab ? bosan. xde pe dlm tuh
    hehe :)
    1st time here..trus komen2.. hehe

    ReplyDelete
  8. @iffah munirah
    mnusia gler fb mmg cmtu..hehe

    ReplyDelete
  9. @mielajasmin
    mmg xde ape pn dlm tu..
    =.='
    welcome ya.. =)

    ReplyDelete
  10. sha!! :hah kantoi stalk belog reyn :malu..bhaha...
    mm,mmg betul tu,tag2 gmbr seme..aish..xtau la nak ckp ape dah =='

    ReplyDelete
  11. hide je update dr org yg selalu sgt update tu kan sonang. :D

    ReplyDelete
  12. @reynn
    slalu stalk reynn..
    mne ley gitau..
    hahaha
    :lari

    ReplyDelete
  13. yg plg menyampah bila guna bahasa mcm manja la konon, buhsyarn lar.. apa kejadahnya bahasa mcm nih!

    maaf, sedikit emo disitu, ahaha

    btw, salam kenal ya? :)

    ReplyDelete
  14. @yna
    haha..btol2..bajet manja tu..pdhal xmnje pn..hehe
    salam kenal jgk.. =)

    ReplyDelete
  15. betul tu sya sokong. penggunaan facebook harus digunakan dengan lebih berhati-hati. Semuanya bergantung kepada kita..

    ReplyDelete