came on..kite bukan kanak2 lagi..

Bismillahirrahmanirrahim
baru je lepas stalk satu group ni dekat fb..
ni lah keje sha sebenarnye bile boring..hehe
woahh..bley plak diorang ni bergaduh..siap kuar dalil la bagai..
masing2 dengan ego n nak mempertahankan diri..
geleng kepala sha tengok orang yang masih berpikiran kanak2 ni..hakikatnye umo masing2 da mencecah 20-an..
yang paling bez,bile masing2 penuh ilmu di dada,sibok mengeluarkan hujah dengan dalil..
mm..hebat..ley jadi peguam syari’e..xpayah dilatih untuk menjadi peguam,da ade talent semulajadi.. =)

ape yang sha nak kate kan kat sini..
xperlu la kot gaduh2 dalam group..
kalau rase xpuas ati,gi jela anta PM (private message) kat dia..xdelah satu dunia tau yang korang tengah perang dingin..
pastu plak,ade ‘hantu2’ yang sibok meng’api2’kan korang..lagi la makin hot..
lagi pun,kan xmanis kalau korang gaduh2 dalam group tu,pastu orang len baca..then,tym korang gaduh2 tu ade plak kuar perkataan bukan2..
tak ke menambah dosa orang yang membacanye sebab korang cakap benda yang bukan2?
Came on la..sume da besar..sume da ley pikir sendiri..
Jangan sebab perkara kecik,korang nak bagi satu dunia tau..
Da bley dikatakan jadi trend kat fb ni,orang nak bergaduh,tulis kat status ngan ayat makan dalam n so on..
Why not korang face to face sendiri orang tu?kan lebih gentle..masalah pun selesai..
Xde pun orang nak jadi syayatin (syaitan2) menghasut korang untuk menimbulkan amarah..
Nape fb disalahguna?

Sebab pergaduhan ni pun kerana tegur-menegur dalam keadaan tidak berhemah..
Ade orang terasa ati..n menyebabkan misunderstanding n miscommunication..
Keadaan makin berlarutan bila anasir2 jahat menggoda ati n perasaaan supaya bermusuh-musuhan..
Siyesly,cam nak tendang je makhluk macam ni..bukan nak mendamaikan..tapi wat orang makin bergaduh.. =(
Ape yang sha nak tekan kan kat sini,nak menegur biarlah kena dengan cara..
Means tegurlah secara berhikmah..walaupun niat kite baik nak menegur seseorang tu,tegurlah dengan kasih sayang..
Bukannye dengan perlian,menengking,meninggi suara atau sebagainye..
Percayalah..teguran dengan penuh berhikmah n lemah-lembut lebih menyentuh hati untuk berubah..compared than,kite tegur orang dalam marah..n lagi kesian,bile kite menegur orang di khalayak ramai..menyebabkan orang tu malu n menjatuhkan air muka..
Especially pompuan..perasaannye lebih sensitive berbanding lelaki..so,kalau korang(lelaki) nak menegur pompuan ni,korang berlembut lah..kompem diorang akan berubah..

Sha tau,seganas-ganas or sejahat-jahat lelaki tu,ade jugak baiknye..bile tang moodnye nak menegur pompuan tu ke arah yang lebih baik,dia men bantai je tegur depan public..
Sudahnye,pompuan tu terasa ati..niat dia nak suh pompuan tu berubah pun xkesempaian..
Kan da rugi tu..mana la tau,kalau dia cakap elok2,pompuan tu ley dengar ke kan?
Cube kita amik contoh cara Rasulullah s.a.w dalam berdakwah..baginda sangat menjaga ati orang sekeliling..dan baginda menegur orang dalam keadaan yang sangat baik n lemah-lembut..
Lagipun,cara kita bercakap n len2 sume melambangkan peribadi diri kite sebenarnye..
So,kalau dia suke cakap benda yang xelok tu,agak2 orangnye tu positif x?
Sebenarnye,sha nak menegur lelaki2 di luar sane,nape mostly lelaki suke mencarut ye..xpon cakap lucah..
Memang sha xpaham..ape kepuasannye bile cakap macam tu..
Sha tau,ade je pompuan yang macam tu..tapi jarang la ade..
Xtau la sebab sha dari kecik idup dalam biah islamik jarang nak dengar benda2 camtu..mungkin kat luar sebaliknye..
Ape2 pun,persoalannye,nape kena melucah or mencarut bile marah?

Titah Tuan Puteri : mau’izah(peringatan) biarlah lemah-lembut..tu melambangkan identiti mu’min sejati..moga redha Allah mengiringi selalu.. (^_^)

x_96f4529

35 comments:

  1. Haha. Cam kenal je grup ape ni. Betul laa diorang tu da besar panjang cuma tak matured dari segi akal lagi kot. Insyaallah tak lama lagi, kes tu akan dibubar jugak. Keh3!

    ReplyDelete
  2. bila mara o gduh..mle la nk mnybut sgle yg x ptut..ish2.. =)

    ReplyDelete
  3. @Cik Ladies
    hahaha..syap2 je dah..hehe
    tu la psl..arap2 cmtu la.. =.='

    ReplyDelete
  4. @Mimi Nur Farahin Hassan
    tu la..da mcm jdi trend skrg kot..huhu

    ReplyDelete
  5. macam2 la korang ni yer... kehidupan budak2 USIM...hehehehe

    ReplyDelete
  6. yang tak bagosnye orang yang api2 kan tu.. saje je nak tambah dosa.. macam2..

    ReplyDelete
  7. @hawa ahmady
    besela..manusia mmg cmtu selalunye..

    ReplyDelete
  8. Sanagt menarik sepertinya.Tapi maaf mbak ada kosakata yang belum saya fahami.hehehe bisa di bantu menterjemahkan.Silahkan berkunjung

    Happy blogging

    ReplyDelete
  9. dah jadi lumrah untuk mengutuk orang dalam laman sosial..huhu

    ReplyDelete
  10. @wawa wadzir
    mungkin la..
    tpi lebih manis kalau kte tkar budaya tu kan.. =)

    ReplyDelete
  11. @ayien ocaca
    nme group adalah rhsia kerajaan Puteri..hek3

    ReplyDelete
  12. salam pekenalan ..ummm umi pun pernah tengok kwn gaduh fb ..sangat menyalahgunakan fb.. tu kan jaring komunikasi untuk mengeratkan silaturahim tapi ada segelintir tak menggunakan kemudahan dengan baik hrmm

    ReplyDelete
  13. @my life's journey
    salam perkenalan jgk..
    yup..
    zmn skrg ni,sume jdikan fb sbgai tmpt utk luahkan perasaan..sbb tu la bley menimbulkan perkara yg xelok..

    ReplyDelete
  14. hehehe...den rimas la tgk gaduh2 ni..serabut kan :(

    ReplyDelete
  15. laman sosial yg dh mnjadi trlalu sosial...huhu

    ReplyDelete
  16. bile masing2 rase da cukup bagus..mcm itulah jadinya..biarla kita memerhati dan mengambil teladan dari itu..

    ReplyDelete
  17. nak tegur kesalahan org lain biar bertempat dan dgn cara yg btol..kita dah besarkan..=)

    ReplyDelete
  18. gaduh mmg tak membawa apa2 kebaikan malah mendatangkan keburukan

    ReplyDelete
  19. @miss eiza
    mmg serabut je..
    kdg2 rse mcm nk blasah2 je org yg gdh ni..hehe

    ReplyDelete
  20. @ungu violet
    da nme pn laman sosial,mmg sosial la..hehe

    ReplyDelete
  21. @aten
    yup..
    yg baik kte amik..
    yg buruk kte jdikan teladan.. =)

    ReplyDelete
  22. @bluewendy
    nk tegur biarlah belaku dlm keadaan yg pnuh berhikmah.. =)

    ReplyDelete
  23. @bluewendy
    nk tegur biarlah belaku dlm keadaan yg pnuh berhikmah.. =)

    ReplyDelete