pengalaman pertama

Bismillahirahmanirrahim..

tengok kat luar umah,ujan rintik2 menimpa bumi..huhu
jap lagi,nak xnak memang kena kuar umah jugak gi pejabat pos..settle kan borang ptptn..
ati ni rase xsedap je..n terbayang macam2 perkara buruk yang akan berlaku..tapi sedapkan ati,yang sume tu hanya mainan dari syaitan je..

after balik dari umah kawan..sha pun reverse keta dengan lajunye..n yakin kat belakang keta tu xde pape..
lagipun ujan tengah lebat..memang xnampak sangat ape benda yang ade kat belakang..
duk syok reverse keta kat belakang..tibe2 je......"dum!!!"
ya Allah..sha nampak spoiler keta wira aeroback mama da melekat kat cermin keta belakang..
terus berkejar kat belakang keta..tengok2 memang bengkok bahagian belakang keta tu..
sha asyik terpikir je yang sume ni mimpi je!
sha xdapat nak time kenyataan yang sha da rosakkan keta mama..
panik Tuhan je tau..
dalam renyai2 ujan tu+keseorangan lagi,sha xtau nak mintak tolong sape..
nak call abang,takot dia xtau sha duk kat mane..lagipun rasenye keta ni still lagi bley gerak..
tym tu,dalam ujan,duk pikir camne nak wat..spoiler xley nak cabut sebab wayar lampu belakang ade kat situ..
so,amik keputusan,sha bawak keta tu slow2 supaya spoiler tu xjatuh ke bawah..

sampai kat umah,diorang sume terkejut tengok bahagian keta tu da kemek camtu sekali..
sha rase takot jugakla sebab terpaksa wat abah kuarkan duit tym nak raye ni n takot dia marah langgar tiang..
balik tu,pas gitau mama n dapat lecture skit,sha terus masuk bilik..
satu ari sha xbercakap ngan diorang sebab rase bersalah sangat2..
laz2 abah kate dia xkisah pun..normal la bawak keta mesti penah accident..bile kite accident,barulah kite belajar dari kesilapan..
lega sangat2 bile abah cakap camtu..terharu pun ade sebab abah sangat2 memahami..
pagi raye nanti nak mintak maaf la sambil nangis2 dekat abah..sob3.. (T_T)

sebenarnye sha terpikir yang accident ni ade hikmahnye..
kalau sha xlanggar tiang elektrik tu,rasenye sha akan masuk parit plak..sebab lepas tiang tu ade parit..
kalau keta terbalik dalam parit,rasenye lagi haru kot..
silap2 sha beraya kat hospital n mesti trauma nak bawak keta pastu..
ni pun,sha xley nak lelap sebab asyik teringat je camne accident tu bley jadi..macam mimpi!
ape2 pun,sha panjatkan kesyukuran ke hadrat ilahi sebab beri kesempatan,panjangkan umo sha untuk terus bernafas kat muka bumi ni..alhamdulillah..
lepas ni sha akan lebih ati2 lagi n yang paling penting,xmo reverse keta laju2 lagi dah..
serik rasenye~

pesanan Tuan Puteri : bile kite lalai sesaat,nyawa di ambang bahaya!
x_96f4529

SEGMEN DIMANA ANDA BERAYA PADA TAHUN INI BERSAMA PHAT CORNER

Bismillahirahmanirrahim..

selepas da belasah kak beauty lover sebab tag sha semalam,arini sha mencurik sedikit mase sha untuk join segmen ni..lagipun tengah xde keje sekarang ni..hoho

tahun ni as usual,sha memang akan beraya kat kampung belah abah dulu kat tangkak,johor..sha rase ramai yang tau tempat ni..tempat yang menjual kain2 yang murah kan..xdinafikan..bagi gurlz especially mak2 memang menggila la kot tengok harga2 kain kat sini..tapi bagi sha,bese je la kan..da memang selalu balik situ..n sha bukan beli kain or baju kurung kat situ..jauh sangat nak balik semata2 nak beli benda tu je..hehe

2nd raya,baru balik kampung belah mama kat endau,johor..dekat2 ngan jeti Tanjung Gemok(tempat untuk ke Pulau Tioman) n Hutan Lipur Endau-Rompin..tapi jangan tanye sha ape yang ade kat sane..sebab sha xpernah pegi pun..xberkesempatan lagi nak menjengah haiwan2 di sane..hehe..
tapi sha lagi seronok duk kat kampung mama sha sebab umah pusaka atok dekat ngan pantai..so,bile bosan2 n nak gi release tension,memang bez sangat la idup udara segar kat situ..rase tenang sangat2..
so,kalau korang rase nak mandi-manda kat laut or saje nak holiday,kat sini ade pantai Penyabong n Pantai Pasir Lanun..ganas kan name tu?al-kisahnye dulu kat situ tempat lanun2 berlabuh..sebab tu name pantai dia Pantai Pasir Lanun..setakat ni sha gi situ,xdelah jumpe harta karun lagi..xtau la akan datang kan..hek3

VVIP yang kena tag :
penganjur segmen :
nak join..klik je banner ni k.. (^_^)

pesanan Tuan Puteri : ati2 bawak keta bile pulang ke kampung ye.. (^_^)

x_96f4529

apakah sume ni??

Bismillahirahmanirrahim..
hampir seminggu sha xonline..
disebabkan ke'bz'an yang melampau..hoho
tu pun xabis lagi settle kan hal nak masuk u..
hal raye lagi la xprepare pape..juz ade baju raye je..
yang len2 xbeli lagi..selalunye malam raye baru la sibok cari sume benda..
tym tu,memang xde orang n jalan xsesak..barang2 yang tinggal pun sume da xbez..sebab yang bez2 sume orang da kebas awal2..sob3 (T_T)
ni pun gara-gara abah bz sangat keje..nak bayar bonus pekerja la..luluskan cuti diorang la..so,kitorang da sisihkan seketika..huhu

tym sha bukak fb,tibe2 je ade orang tegur..
macam kena virus tu la..
yang sha pelik tu,siap cakap'sory2..dis is virus'
erk?ade ke sape2 yang kena virus dia cakap camtu?
sepanjang sha kena yang sebenar2 'virus' tegur,xde plak cakap camtu..
tu yang sha nak tergelak..
bijak gak virus ni..
ntahla..sha pun xreti sangat pasal hal ni..
arap2 janganlah laptop sha kena virus..
menangis meraung sha nanti..lagi2 nak raye n start kuliah balik ni..huhu

macamana 10 malam terakhir ni?
korang sibok x kejar malam lailatulqadar?
jangan biarkan ari2 yang berlalu kosong tanpa beribadah tau..rugi sangat2..
sha tengok kat masjid pun da makin kurang orang..sekarang tinggal satu saf je untuk perempuan..
tu pun xpenuh..ade la dalam 16 orang je tiap malam..
tu pun da tua2..yang muda sebaya ngan sha pun da xnampak..
yang ade pun,budak2 yang xaqil baligh ni wat 20 rakaat..
respect betol sha tengok diorang..
walaupun cara solat xberapa betol pun,sha nampak keazaman diorang yang nak ikut maknye wat 20 rakaat jugak..
standard budak2 la kan solat pun macam xsolat..pandang sane sini..garu sane sini..tapi ikut je imam..
xpela..kalau dari kecik da bese camtu,bile besar nanti xde masalah nak wat ibadah banyak2..
keep it up,dik! =)

pesanan Tuan Puteri : mudah-mudahan tahun ni dapat bertemu malam Lailatulqadar.. (^_^)
x_96f4529

adab lambang diri

Bismillahirahmanirrahim..
special dedication :
selamat pulang untuk seketika ke malaysia kepada sahabat sha,Aliyah Ahmad Bahari..
dan selamat berangkat ke United States (kalau xsilap sha) kepada sahabat sha jugak,Iffah Munirah a.k.a orang yang rajin komen n silent reader blog sha.. =)
hopefully,ifa balik bawak kejayaan nanti k..jangan pulak bawak balik mat salleh..hehe
sha mintak maaf sebab xdapat anta ke airport..maybe next tym sha akan usahakan jugak jumpe ifa..
time kasih sebab selalu ade dengan sha bile susah n senang..dan banyak bagi nasihat if sha tersalah dalam perbuatan..sha bertuah dapat kawan macam korang.. (^_^)

tadi petang..dalam satu jam before berbuka pose..
sha,abah n mama kuar jap jalan2..mencari umah baru..
da rase bosan sangat2 duk dalam komuniti cina..
so,tibe2 rase teringin plak nak ade jiran melayu..
abah sha sebenarnye xberapa nak setuju duk dalam komuniti melayu..
sebabnye dia takot mama wat mesyuarat tingkap plak ngan jiran2..walaupun mama sebenarnye,xde la camtu orangnye..huhu
out of blue,sha ternampak sepasang couple cina ni kat bus stop..
tau x ape awek dia wat tym tengah cakap ngan pakwe dia tu?
ce teka..
ce teka..
haaa
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
awek dia tengah korek idung tym cakap ngan pakwe dia..*sori terkasar bahasa..xtau nak ganti perkataan korek dengan ape.. =.='
sha terkejut gak la..ntah ape2 je wat benda xberadab tu depan orang..
kaver2 la skit kalau bukan depan pakwe pun..
bagi sha,macam kurang ajar pun ade gak..agaknye kalau la ade orang wat macam tu depan sha,sha plak terasa segan..bukan orang yang wat tu patot segan..huhu
nasib baik cina..kalau melayu+islam,sila la beradab skit ye..malu kat orang len yang tengok..
dahla bus stop tu tepi jalan..orang lalu-lalang ade gak yang terpandang..
ape reaksi orang bile tengok camtu?
opkoz orang akan pandang negatif kat kite kan..
so,adab sopan sangatla kena jaga lagi2 bile depan orang ramai..
jangan men 'belasah' je wat benda bukan2..

sha agak sensitif skit bile sentuh part adab n akhlak ni..sha rase,bukan sha je..tapi ramai lagi yang amik kisah pasal hal ni..especially orang tua2 kan..
kalau nak cari menantu,first tym jumpe tu dia da bley tengok perangai kite..
that's y la orang memang agak menggelabah bile jumpe bakal mertua masing2..
bajet ayu n gentleman je bile depan diorang..bak kate orang,pijak gajah pun xmati..hoho

adab ni dididik dari kite kecik lagi..mak ayah duk berbuih mulut pesan tu..pesan ni..
sha ingat lagi tym kitorang adik-beradik kecik2 lagi..mama selalu pesan kalau gi umah orang,duk diam2..jangan masuk bilik orang sesuka ati..pastu,jangan pegang2 barang2 orang..tengok je..
so,sampai ke besar ni pun,xwat benda camtu..
alhamdulillah..
kalau dari kecik xpernah dipesan dan ditegur,sampai ke besar,memang xkenal erti adab sopan..

justeru itu,(ayat skema..ceyhh)hidup kena lah ade adab..barulah penganut agama len memandang tinggi kepada islam..
jangan kite cemarkan islam dengan sifat2 buruk dan negatif..
lagipun kite ni orang melayu..orang melayu memang terkenal dengan budi bahasa nye..
bak kata pepatah,"budi bahasa budaya kita"

pesanan Tuan Puteri : adab dijaga,peribadi mulia.. (^_^)
x_96f4529

tak perlu kata apa2 #3

Bismillahirahmanirrahim..



pesanan Tuan Puteri : bakal mengadap benda ni sume xlame lagi..rindu~ (^_^)v
x_96f4529

blogging

Bismillahirahmanirrahim..
1st tym sha wat blog sebenarnye suke2 je..
xdelah nak siyes2..macam cari duit via blogging..
n sha xreti sangat pun pasal benda2 ni sume..
tau pasal blog pun bile adik sha start blogging tym umo dia 15..
so,selalu la gak nampak dia duk mengadap komputer sampai rabun mata..
sha xpaham pun pasal code html la..gadget la..n macam2 lagi la..
bagi sha,sume tu merepek je..
start tahun lepas,bile masuk u,sha tengok bley dikatakan ramai jugak coursemates yang ade blog..
skit2 update blog..ade mase je update blog..
eh..macam bez plak..HAHA
yela..sesuai la nak isi mase lapang..kot2 tibe tym tu terboring plak kan..
xtau nak watpe..ade la gak keje nak wat..huhu
nak layan cite korea macam diorang,sha xde fanatik mane..
sha cepat bosan dengan cite korea..sebab ending dia lebih kurang..da ley predict..(marah plak fans korea nanti..hehe)
lagi satu,sha xminat sebab name diorang pelik2 n susah nak sebut..mau tergeliat lidah sha ni..panjang2 plak tu..
cube letak name samad ke..bedah ke..senah ke..mungkin bley wat sha jatuh hati kot..sebab name pendek..senang nak ingat..MUNGKIN la.. =p
satu ari tu,terbuka la pintu ati nak belajar pasal blog..
search google n try wat skit2 sampai sekarang..
pasal hias2 n tips sume sha cedok ilmu dari blogger2 otai..
time kasih la ye sebab sudi share ilmu tym sha blogwalking..
bagi sha,niat sha berblogging sebab nak jadikan blog ni salah satu wadah untuk berdakwah..
mungkin secara realiti sha xmampu untuk bersuara di hadapan orang..jadi,blog ni la salah satu cara untuk share ilmu..menegur ape yang salah..n mengingatkan diri kite..
tapi sha pelik,mostly blog yang berunsur islamic..cite pasal hadis..pasal Al-quran..kurang followers..tapi kalau blog merepek-meraban,banyak plak followers..*xde kaitan ngan yang hidup atau mati
ok..terpulang la masing2 kan..nak follow sape pun..husnuzzhon jela..maybe ade silent reader untuk tempat2 islamic camtu..who knows,right?

secara jujurnye,sha xkan follow blog yang dalam blog dia asyik cite pasal boyfriend(ramai je buat kan..selalunye girl..boy xpenah plak tengok..=p)..pasal aktiviti2 terlarang yang diorang wat..such as clubbing la..(ade ke?)..n xmemberi manfaat..
sha hanya berminat nak follow blog2 yang memberi kesedaran secara xlangsung(dengan niat supaya diri ni xlupe)..bagi info..fakta2 menarik..pelik2..n dirasakan bez..
janji isi blog korang tu menarik n ade ilmu..insyaallah sha akan follow ye..
sha amat menghargai followers sha sebab sudi follow blog picisan ni yang hanya layak dipandang sebelah mata je..(terharu..sob3)
sha dalam usaha untuk memperbaiki lagi..
sebenarnye,sha xreti sangat nak share pape melalui penulisan..sha seorang yang sangat peramah malas nak taip panjang2..jadi,cakap secara face-to-face tu lagi puas kalau nak mintak nasihat ke..tanye2 soalan ke ape..
sha ley bagi ceramah free sape yang nak..hehe
karang membebel kat sini panjang2 orang xlarat nak bace..
insyaallah sedikit sebanyak ilmu yang sha ade,sha akan share..
same2 kite kutip ilmu yang xseberapa ni ye..

kalau ade salah n silap,sha dengan berbesar ati menerima teguran..
dun wori..
sha xkan kecik ati kalau komen tu membina..
malah sha menghargai sangat2.. =')
thanx ya kat sume yang support sha selama ni..
nanti sha kawin,sha bagi tempat duduk VVIP untuk korang sebagai tanda menghargai..HAHA*merepek xsudah.. =.='

pesanan Tuan Puteri : kite idup saling memerlukan..saling melengkapi..lianna al-muslimin ikhwah(kerana umat islam itu bersaudara)..jadi bantu la ape yang patot ye.. (^_^)v
x_96f4529

dengki kat ain!!!

Bismillahirrahmanirrahim..
erk?tibe2 je sha nak dengki..
xde kaitan ngan tajuk ni..bukan sha nak cite pasal sha dengki kat sape2 pun ek..
juz nak cite skit..ramai yang xtau..ape tu ain?
ain?
name orang ke?kembar ekin ke?
no..no..no..ape kes plak sha nak cite pasal dia..huhu

meh sha nak gitau ape maksud ain tu..
ramai orang xtau n memiliki penyakit ni..tapi xperasan..
ain tu bermaksud penyakit yang disebabkan oleh pengaruh buruk pandangan mata..iaitu pandangan mata yang disertai perasaan takjub atau iri hati dan dengki terhadap apa yang dilihatnye..
bese x kite wat?yeke xbese buat...hehe
contohnye..kawan kite beli henpon yang lebih canggih dari kite..kite pun tengok benda tu ngan pandangan ain..sambil dalam ati berdetik,'eleyh..berlagak je..xlama lagi rosak la tu..henpon mahal2 sekarang bukan tahan..kejap je rosak..'
xpon,kite tengok kawan kite dapat result lebih baik dari kite..ati jahat mula berdetik yang kite akan wat benda2 yang xbaik kat dia..supaya result dia jatuh..
see..kadang2 kite xperasan pun benda2 yang kite rase simple camtu,bley menyebabkan orang len menderita atas sikap ain kite..

cite benar ni ye..
ade sorang kawan sha ni,beli kasut baru..dia on the way nak turun tangga,tibe2 nak terjatuh..nasib baik dia sempat berpaut kat satu tempat tu..
after that,datang sorang perempuan ni..mintak maaf kat kawan sha..sebab tadi sebelum kawan sha nak jatuh tu,dia pandang kasut tu dengan perasaan iri hati..HANYA dengan pandangan mata yang beunsur iri ati!
jadi,penyakit ain ni memang benar2 ade dan berlaku disekeliling kite tanpa sedar..

Dari Ibnu Abbas r.a, Nabi s.a.w bersabda : “Ain (mata jahat) itu benar-benar adanya, jika seandainya ada sesuatu yang mendahului qodar,maka akan didahului oleh ain.Apabila kamu diminta untuk mandi maka mandilah. (hadist riwayat Muslim)


Dari Aisyah r.a,Rasulullah s.a.w bersabda :Mintalah kalian perlindungan kepada Allah dari ain (mata jahat) karena sesungguhnya ain itu haq (benar) (HR ibnu Majah) 
one more thing,kite selalu dengar orang tua2 selalu cakap,kalau bayi nangis xhenti2,orang tua kite suh tukar name kan?katenya xsesuai ngan nama bayi tu..that's why baby tu nangis2..
for this fact,sha xtau la kebenarannye tang mane..
tapi kemungkinan bayi tu da terkena penyakit ain..
hadis berkaitan dengan bayi terkena pengaruh buruk ain ni :

Aisyah r.a berkata : “Suatu ketika Nabi s.a.w masuk (rumahnya) kemudian mendengar bayi sedang menangis.Beliau berkata,”Mengapa bayi kalian menangis?Mengapa tidak kalian bacakan ruqyah-ruqyah (supaya sembuh) dari penyakit ‘ain?) (Shahihul jami’ 988 n0.5662)
xmustahil bayi tu bley terkena penyakit ni disebabkan bagi masyarakat kite sendiri,common la sape yang baru lepas dapat anak baru,orang ramai berkunjung nak tengok baby tu kan..
so,tym orang tengah tengok baby tu,MUNGKIN ade yang iri hati dengan kecomelan bayi tu ke..ape ke..
kite pun xtau kan..n indirectly,baby tu bley kena penyakit ain..
tapi jangan plak lepas ni korang dapat baby,korang xbagi langsung orang len tengok..
katenye takot orang pandang dengan penyakit ain kan..
benda ni bley di halang dengan bacaan ayat2 Al-quran kat baby tu..
ayat2 Al-quran kan pendinding..so,baby tu xkan terkena infection even ade orang ade penyakit ain kat dia..
gaya aku macam ade baby je


dah tu,ape nak buat kalau korang rase takjub gler la kat satu2 benda ni?
kegeniusan dia..kecantikan dia..kecomelan dia..kehenseman dia..n ape2 jela..
so,korang ucapkan la "MASYAALLAH..TABARAKALLAH" ataupun "BARAKALLAHU FIK"
means,semoga Allah memberkatimu..
dulu sha pun xtau pasal penyakit ain ni..
lecturer mabadi (usul fiqh) sha gitau..then,sha wat research skit bagi paham,baru la sha tau..ape itu penyakit ain..
ain ni dalam bahasa arab means mata..
so,penyakit ain tu,penyakit yang datang dari mata yang jahat..
lecturer sha sangat marah bile kitorang suke sangat dalam kelas tutor usik2 kawan kan,kalau diorang dapat jawab sesuatu ngan betol,budak laki (especially) suke cakap "fuyooo..hebat gler!"
satu ari tu ustaz tegur kitorang..xbaik cakap fuyoo..dibimbangi akan timbul iri ati..lebih baik cakap masyaallah..tabarakallah..
dalam mase kite berdoa keberkatan orang len,sebenarnye kite pun turut sekali mendoakan yang terbaik untuk kite..
sejak daripada tu,kitorang try amalkan..kadang2 tersasul gak duk cakap fuyoo2 bile kagum dengan something..tapi mesti akan ade ingatkan suh cakap masyaallah..
dari situ,kite latih diri kite suh jauh dari penyakit ain ni..

moga2 kite sume terselamat n xde penyakit ain..insyaallah..

pesanan Tuan Puteri : latih diri kite supaya menjadi insan yang cemerlang dalam ramadhan ni.. (^_^)
x_96f4529

tak perlu kata apa2 #2

Bismillahirahmanirrahim..
pesanan penaja : akan kubina sebuah usrah yang berbumbungkan keimanan..berlantaikan ketaqwaan..bertiangkan ketaatan kepada Allah..dan diterapkan dengan biah solehah bersama si dia..insyaallah.. (^_^)v

x_96f4529

hidup dalam dua nafas

Bismillahirahmanirrahim..

HIDUP KITA CUMA DI DALAM 3 HARI:
Semalam ~ Sudah menjadi sejarah.
Hari Ini ~ Apa yang sedang Kita lakukan.
Esok ~ Hari yang belum pasti.

Hisablah Hari pertama semoga Hari yang kedua
Kita lebih baik kerana mungkin ajal Kita pada Hari yang kedua.

HIDUP CUMA DALAM 2 NAFAS:
Nafas Naik.
Nafas Turun.

Hargailah Nafas yang naik kerana udara yang disedut
Adalah pemberian Allah secara percuma Dan
Carilah keredhaan~Nya dalam menggunakannya.

Bertaubatlah dalam Nafas yang kedua kerana mungkin itu
Nafas yang terakhir keluar dari tubuh bersama
Nyawa Dan roh untuk meninggalkan dunia yang fana ini.

HIDUP CUMA ADA 2 PILIHAN :
Hidup dalam keredhaan Allah.
Hidup dalam kemurkaan Allah.

HIDUP YANG ABADI CUMA ADA 2 TEMPAT :
Kekal di dalam neraka.
Kekal di dalam syurga.

Ingatlah kecelakaan neraka itu amat mengerikan
Dan Kita hanya diyakinkan oleh keyakinan Kita kepada rukun IMAN.
Rukun Iman itu pula Ada 6 Dan apabila
Hilang salah satu daripadanya maka hilanglah IA.

Kelazatan Dan kesejahteraan syurga itu maha HEBAT.
Tidak terduga oleh fikiran Kita Dan untuk mendapatkannya
Terjemahkan rukun ISLAM yang 5 itu
Dan puncaknya adalah SOLAT .. . Amat sukar untuk dipercayai
Bagi yang ingin ke SYURGA tetapi tidak bersolat,
Umpama seorang yang mahu menaiki kapal terbang,
Tetapi tidak mempunyai boarding pass.

Dan mereka yang sengaja melalaikan solat,
Umpama mengeposkan sepucuk surat tanpa melekatkan setem ....
Apabila ditanya bagaimana surat itu akan sampai
Pada penerimanya .... Lalu dia pun berkata
Setemnya akan dihantar kemudian.

Ada 2 penyelesaian dalam kes ini :
Dia mungkin didenda ... Atau, suratnya masuk tong sampah.

Oleh itu, tidakkah Kita semestinya bersyukur
Atas segala nikmat yang Allah kurniakan kepada Kita ....
Sekurang-kurangnya Allah telah memberi udara
Secara percuma untuk Kita berzikir mengingati~Nya
Setiap detik Dan ketika, hinggalah Kita kembali
Kepada Allah dalam keadaan jiwa yang tenang .. .
Lalu masuk ke dalam syurga dalam keadaan
Kita redha Dan Allah meredhai.

semoga kita sentiasa di bawah lembayung rahmatNya..
amin..

pesanan penaja : moga Allah sentiase mengingatkan kita tika terleka.. =)
x_96f4529

makcik...bukan saya je

Bismillahirrahmanirrahim..
al-kisahnye ari tu sha gi solat kat satu masjid ni..
tym tu,da nak start solat isyak..sha nampak ade tempat yang xde sejadah kat tengah2..
sha pun dengan baik atinye,gi la nak amik sejadah nak letak kat situ..
tym on the way nak gi letak sejadah tu,tibe2 ade sorang makcik ni wat announcement..
"sape2 yang lepas solat tu,tolonglah lipat balik sejadah..kesian orang yang laz kena kemas sejadah"
xpasal2 sume mata makcik2 yang ade kat situ tertumpu kat sha..
sebab tym tu,sha tengah bawak sejadah n menuju kat diorang..
disebabkan sha xpakai spek,sha rase,sha pandang makcik yang tengah buat announcement tu ngan pandangan tajam kot..
ustazah sha penah tegur,sha kalau xpakai spek,pandang orang macam nak makan je..hehe
tapi sebenarnye,xterlintas ape2 pun kat ati ni..nak melawan ke ape..
sebab memang kebiasaannye,lepas sha solat,sha memang akan lipat sume sejadah yang ade..
yela..makcik2 yang tinggal untuk 20 rakaat tu,sume da tua2..
tengok nak solat pun macam xlarat nak bangun..
tapi gigih jugak nak wat penuh..
kite yang muda ni,sibok nak lari balik umah bile 8 rakaat..bajet macam lambat lagi nak mati..xnak tambah pahala bulan yang mulia ni(peringatan untuk diri sendiri)

sementara tunggu nak solat tarawikh tu,tibe2 ade sorang makcik tu tegur sha..
"adik..adik skolah tingkatan berapa?"
"saya da masuk u,makcik.."jawab sha dengan sopan-santun..hik3
"hah..kat u?kecik nye badan.."muka makcik tu terkejut..
masuk dalam keta,bantai kena gelak ngan abah n adik lepas cite benda tu..
uwaaa..bukan salah sha yang sha xnak tinggi..
abah wat suggestion suh sha gi bergayut ari2..
xnak sha..xpasal2 nanti beruk belakang umah ni join sekaki..
ingatkan sedara diorang jugak.. =.='

kesian sekian entry merepek dari sha..

mood : tengah cari idea untuk zaman kanak2..
syerah gi tag plak..dush3x

pesanan penaja : rase nak berhenti berblogging =.=
x_96f4529

tak perlu kata apa2 #1

Bismillahirahmanirrahim..
pesanan penaja : (^_^)v
x_96f4529

making tempoyak

Bismillahirahmanirrahim..

lepas hantar barang kat customer tadi,sha pun memecut keta balik ke umah..
tengok jam da kul 4 petang..xmasak lagi!
ni pun nasib baik adam xde..
kalau x,susah gak sha nak kuar umah..nak tolong mama masak lagi..
memang letih jaga si kecik tu..xreti duk diam..
rase nak ikat je kat tiang umah.. ='(

arini sha nak ajar korang cara wat tempoyak plak..
sha mule2 ingatkan wat tempoyak ni susah tau..
tapi rupe2 nye xde la susah mane pun..hehe(ayat orang jarang masuk dapur)
disebabkan sha da lame mengidam nak makan tempoyak..
pastu ngan musim buah sekarang ni,sha memang buat banyak la..
lagipun kat umah ni,sha ngan mama je makan..
abah orang jawa xmakan sangat..n adik-beradik sha yang len memang xske makan..
tengok pun xnak..huhu
diorang ske makan tempe je..tapi sha plak xske..hehe
citarasa orang sume len2 kan.. =)

BAHAN-BAHAN
-durian(semestinye)
-cili api
-gula 
-garam

mule2 sekali,korang asingkan isi durian tu ngan bijik nye..karang xpasal2 tercekik makan bijik plak..lagipun tempoyak memang orang amik isi je..xtau la kalau korang nak wat kelainan letak bijik sekali..huhu..then,cili api tu tumbuk sampai lumat..agak2 la berapa banyak pun..terpulang kepada selera kepedasan masing2..hehe
da lumat cili api,gaulkan dengan isi durian tadi..letak sedikit garam n gula..tapi selalunye,sha xletak gula..sebab durian da memang manis pun..akhirnye,siap!
senang je kan?xde pun susah2..ni resepi simple jela..sha bukan pandai sangat bab memasak ni..bagitau ape yang tau je.. (T_T)

so,bley la bulan pose ni berulamkan tempoyak ari2..
jangan sampai jemu dahla..
xpun parenz korang pandang pelik je sebab satu bulan menu tempoyak je..
HAHA

*sori..xde gambar..saje xnak letak sebab takot korang terliur..abis basah keyboard plak nanti..HAHA

pesanan penaja : chef xbertauliah~ (^_^)
x_96f4529

hadis sahih tentang bulan ramadhan

Bismillahirrahmanirrahim..
mule2 sha ingatkan nak explain serba-sedikit tentang jenis2 hadis..tapi disebabkan buku rujukan sha tu xditemui lagi,jadi sha terpaksa menangguhkan jap tajuk tu..
arini 1st ramadhan kite berpose kan..
arap2 kite bukan hanya menahan lapar dan dahaga,tapi kite kurangkan buat aktiviti lagha(xelok) dan ditambah dengan ibadah2 sunnah yang digalakkan..

Daripada Abu Said al-Khudri ra berkata, bersabda Rasulullah saw: “Tidak ada seorang hamba yang berpuasa sehari dijalan Allah kecuali Allah akan menjauhkannya dengan api neraka sejarak tujuh puluh tahun perjalanan”. (Hadith sahih riwayat al-Bukhari (6/35), Muslim (1153).

 Daripada Uthman bin Abi al-‘As, telah bersabda Rasulullah saw: “Puasa itu perisai, yang akan melindungi seseorang hamba daripada api neraka”. (Hadith sahih riwayat Ahmad (4/22).

 Daripada Abu Umamah ra berkata: Aku bertanya kepada Rasulullah saw: Ya Rasulullah! Tunjukkan kepadaku satu amalan yang membolehkan aku memasuki syurga dengannya. Maka Rasulullah saw bersabda: “Hendaklah kamu berpuasa, tiada lagi yang seumpamanya”.(Hadith riwayat al-Nasai’ (4/165), Ibn Hibban dan al-Hakim (1/421) dan sanadnya adalah sahih).

sabda Rasulullah saw di dalam hadith sahih yang bermaksud: “Apabila datangnya Ramadhan akan dibuka pintu-pintu syurga, dan ditutup pintu-pintu neraka, dan dibelenggu syaitan-syaitan”. (Hadith riwayat al-Bukhari (4/97), Muslim (1079).

semoga matlamat ketaqwaan daripada ibadah bulan ramadhan ini dapat diperolehi dan sebagai bekalan untuk menempuhi kehidupan di akhirat kelak..
Sesungguhnya ibadah puasa telah dijanjikan pelbagai kelebihan dan fadhilat bagi sesiapa yang menunaikannya. Cukuplah beberapa hadith ini sebagai pemangkin dan peniup semangat untuk kita..
jangan cemari kemuliaan bulan ramadhan dengan hadis2 palsu ye,kawan2.. =)

Firman Allah swt yang bermaksud: ((Bulan Ramadhan yang padanya diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan keterangan daripada petunjuk dan perbezaan (antara yang haq dan batil)). (al-Baqarah: 185)

pesanan penaja : pose jangan xpose tau.. (^_^)

x_96f4529