atok

Bismillahirrahmanirrahim..
da lame sangat rasenye xupdate blog sebab terlalu bz promoting my new biz..
alhamdulillah..setakat ni usaha membuahkan hasil..
kena rajin skitla survey tempat nak promot..
bersaing ngan ramai orang lagi..
sume nye lumrah berniaga kan..
moga2 Allah murahkan lagi rezeki ni..


selamat pergi dan balik kepada atok,pak long,mak long and kak piah..
moga selamat tiba dengan selamat dan mengerjakan umrah dengan tenang..
dua ari atok(panggilan utk nenek) duk umah sha..
kesian jugak tengok dia..sebab umah kitorang senyap-sunyi je..
paham2 jela..sume nye da besar2..umah da xriuh..
bile baby adam ade je baru kecoh skit umah ni..


tym atok tengah buka zip beg tu,baru sha perasan tangan dia cam bengkak je..
bile ditanye,upe2nye dia sendiri pun xtau camne bley jadi bengkak..sampai bernanah plak tu..
rase geram betol..cam nak cucuk2 je biar kuar sume liquid dalam tu..hee
pastu abah pun suh sha jadi nurse atok jap..rase takot gak la nak suh cucuk2 buang nanah ni..
sha memang suke je sebenarnye..tapi takot terkasar nanti,sakit plak..
sha ni nampak je lembut(ecehh..)tapi bile wat keje,xserupa pompuan dah..memang kasar skit..
sha da awal2 lagi surrender bile abah suh buangkan nanah kat jari atok tu..tapi atok pujuk gak suh buangkan..
sebab dia sendiri xsampai ati nak cucuk jari dia..
ade plak camtu..kalau sha lebih rela cucuk sendiri kot..pandai2 la nak wat camne..janji xmenyakitkan diri sangat..
laz2 sekali sha pun mengalah n wat jugakla..
fuhh..akhirnye selesai..
keesokkan arinye,kitorang terus bawak ke klinik..
abang yang teman atok masuk bilik doktor..merangkap translator xbertauliah..hehe
atok sha sangat pekat slang jawa..kompem2 orang xpaham,bley tercengang je..dia dahla cakap laju..
kadang2 bile dia cakap ngan sha pun,sha xpaham..terpaksa sha suh dia ulang balik..mesti atok pikir cucu dia ni pekak..huhu
2 ari tido ngan atok..pagi2 lagi dia kejut bangun subuh..padahal lom masuk waktu lagi..
bangunla gak bukakan lampu dia nak g toilet..pas solat subuh,memang perangai sha akan tido balik..(korang jangan ikot ye)..tapi dia still lagi solat sunat pas tu..sangat kagum ngan atok..
walaupun umo da 84 tahun,tapi cergasnye macam umo 60 tahun..
mata dia ok..sha jugak yang da rabun..huhu..gigi pun still tahan lagi..siap ade gigi emas lagi..dahsyat ah..kaya sangat..sampai emas pun wat gigi..hek3..
tapi satu perangai atok ngan orang,dia sangat peramah walaupun xkenal..
sume dia tegur..bagus betol..
kire xsusah nak bawak dia g majlis mane2..dia bley bersosial ngan sape2 walaupun baru kenal..
hopefully,atok dipanjangkan umo dan dimurahkan rezeki..
sha sangat bangga ngan atok sebab berjaya besarkan 4 orang anak lelaki dan kesemuanye menjadi ahli perniagaan yang berjaya.. =')


pesanan penaja : contohilah orang terdahulu mendidik anak..mereka xpernah memanjakan dengan memberi segala kehendak anak..tapi mereka mengajar supaya berusaha mencari sendiri..barulah menghargai hasil yang diperolehi..

2 comments:

  1. hahaha.. da mcm host rncgn ibu2 n ank2.. :D

    ReplyDelete
  2. ley apply ni smntara nk msuk degree..
    hee

    ReplyDelete