pertama kali..

Bismillahirrahmanirrahim...

sekarang ni adam da xnak duk atas walker..
kejenye nak merangkak je..
abis satu umah dia tawaf..perabot jati mama memang bebas habuk sebab ari2 adam akan isap perabot tu sampai berkilat..
pastu sume tempat dia nak berdiri..siap lepas tangan lagi..
kadang2 bergolek la jugak kat lantai 2 3 kali..
da makin besar,makin aktif la dia..
sha pun makin kurus diwatnye sebab sibok duk mengejar dia..(perasan kurus..haha)
kalau nak wat keje kat dapur,sibokla menangis mintak dukung..
pagi tadi sha saje je suh adam merangkak satu umah..
dan sore sha pun terjerit2 duk bagi warning sambil membebel2 macam mak nenek kat budak xreti bahasa tu..
bile tengah hari,sha syok mengadap tv,dia pun duk sibok menjengah bawah tangga penuh ngan barang..
nak dekat setengah jam baru sha perasan,yang adam senyap je kat celah tangga..
ati mule da risau..
karang jadi pape,naya nak menjawab kat mak dia..
sha pun bergegas ke bawah tangga..
tengok2.....
"adam..alaa...ciannye adik..adik nape duk sini.."
rupe2nye adam da terlentok tido atas walker..
comel betol la baby kalau tido..hehe
dia pun tersedar pas sha panggil name dia..
sha ingatkan pas angkat dari walker terus segar..
tapi dia still tido jugak..
'ngantok sangat la tu..sampai mata pun xley bukak..letih men tadi..'
pas masuk je dalam buai,nak dekat 3 jam dia tido..selalunye 2 jam je..
sha pun gi bersiap nak kuar..
bile turun bawah je,tengok2 adam da merangkak nak capai botol susu dia yang kat atas kerusi..
sha ingat mama yang turunkan..mama cakap yang adam terjun sendiri dari buai..
budak nii..xpadan ngan umo baru 8 bulan..
ganas nye kemain lagi...adoi~

pastu,sha pun pegi la amik ic baru..
excited sangat2 nak tengok rupe baru camne kan..
da berapa bulan dok tangguh2 nak gi amik..
arini baru berkesempatan nak menjenguk pejabat Jabatan Pendaftaran Negara..
first tym la gak menjejakkan kaki seorang diri kat sini..selalunye adik sha ade teman..
so,sejak dia masuk u,everything sha kena belajar wat sume benda sendiri2..xde orang nak tolong temankan n mintak tolong kalau de pape..
after amik ic baru,sha pun ke Western Union plak..
korang tau x ape tu Western Union?
name restoran?
SALAH
name pasaraya?
SALAH
name kedai baju ke?
SALAH jugak..
Western Union tu adalah tempat nak transfer duit ke luar negara..
sha ke situ pun sebab nak transfer duit ke Indonesia..
masuk2 je kat situ,sha macam blur dah jadinye..
macam pejabat pos je..
pastu bangla guard tu pun tegur sha..
"mau buat apa?"
"saye nak transfer duit ke indon..camne ye?"
"amik borang di situ.."
mungkin muke sha tersangatlah blur..so,dia pandang sha pun macam pelik je..
tym sha isi borang tu,tibe2 dia datang kat sebelah sha..
tengok sha isi borang..
'ape hal la plak bangla ni..'kata sha dalam ati..
"isi ini nombor"sambil jarinye tunjuk kat tempat ruangan nombor telefon penerima wang..
"alamak..saya xtau la plak..poskod jakarta berapa?tau x?"
"tarak tau..mungkin ada di situ kot.."dia pun blah sambil mencari2 poskod kat dashboard yang tergantung..
'baik plak bangla ni tolong aku..padahal pakcik yang sorang tu duk terkial2 isi borang,dia wat xtau je'
sementara bangla tu gi cari poskod jakarta,sha pun tanye lah sorang india tu a.k.a pekerja kat situ..
pas dia ajar cara sha isi borang sume,baru lah sha tau..
sumpah..blur gler tym tu!
mem'baby' buta je ikut cakap orang..

dah masuk dalam keta,sha pun tanye abah..
"abah..jakarta xde nombor poskod ke?kakak xtulis pun"
"eh..memanglah indon xde poskod.."
"la..yeke..ingatkan ade.."
perghh~rase macam something menyerbu kat muke..
malu betol..patotla india tu pelik semacam je bile sha tanye berapa no poskod indon..
rupe2 nye xde!
tu la sha..bakal peguam..tapi pengetahuan am pun xde..teruk sungguh..huhu
xpe..belajar secara xlangsung..
pasni mesti ingatnye..'Indon xde poskod'..HAHA

pesanan penaja : len kali amik tau pasal hal sekeliling..ok? (^_^)

8 comments:

  1. siyes geram tengok muke baby adam! huhu

    erk..yg poskod tu pun ak baru tau...!=p

    ReplyDelete
  2. ok...ko jgn geram2..tu ank angkat aku..
    hahaha..
    dia putih gler sbnarnye..tpi dlm gmbar jdi gelap..hehehe

    ko pn bru tau?ade gak geng aku..haha

    ReplyDelete
  3. waduh2,. Ambe pon baru taw jgk..
    Lama banget xlawat blog cik kak sorg nie..
    Rasa kangen la plak..

    ReplyDelete