SEGMEN ILMIAH : jom kongsi hadis bersama-sama

Bismillahirahmanirrahim..
walaupun tekak terasa amik perit arini,gara2 cuaca panas n kurang minum air kosong,terpaksa gagahkan diri jugak wat post..
nanti cik syerah tu marah plak kat sha xwat post lepas dia tag..hihi

ok2..meh sha share kat korang hadis mengenai kiamat..
MUSUH ALLAH DI HARI AKHIRAT : 
diriwayatkan dari Abu Hurairah ra. : Nabi Muhammad Saw pernah bersabda, "Allah berfirman, 'tiga golongan akan menjadi lawan Ku pada hari kiamat, yaitu :
1. orang yang bersumpah dengan nama-Ku, tetapi mengkhianati sumpahnya
2. orang yang menjual manusia merdeka, dan memakan hasil penjualannya.
3. orang yang memperkerjakan seseorang dan pekerjaan yang diberikan telah dikerjakan olehnya sepenuhnya, tetapi upahnya tidak dibayar.(RIWAYAT BUKHARI)

ANAK PEREMPUAN SEBAGAI PERISAI API NERAKA
Diriwayatkan dari Aisyah ra. : seorang ibu bersama dua orang anak perempuannya menemuiku untuk meminta (sedekah), namun ia tidak menemukan apa pun padaku kecuali sebuah kurma yang kuberikan kepadanya dan ia bagi dua untuk anak-anaknya, sedangkan ia sendiri tidak memakannya, setelah itu ia pun bangun dan pergi. Kemudian Nabi Muhammad Saw menemuiku dan kuberitahukan kejadian itu kepadanya. Nabi Muhammad Saw bersabda, “siapa pun yang diuji dengan anak-anak perempuannya dan ia menyenangkan mereka dengan kebajikan maka anak-anak perempuannya akan menjadi perisai mereka dari api neraka”.(RIWAYAT BUKHARI)

hayatilah makna disebalik maksud2 hadis di atas ok..
jangan sekadar baca je,tapi xmengambil pengajaran pun..
harap2 segmen yang diwat ni,dapat menambah ilmu agama di dalam dada kite dan dalam mase yang same,kite meyebarkan kebenaran..
 moga Allah merahmati kite bersama..insyaallah =)

penganjur segmen : 

special tag :
amalina nadri
pesanan penaja : ilmu yang xdiamalkan bagai pohon yang tak berbuah.. (^_^)
x_96f4529

No comments:

Post a Comment