jom men2 ngan kek coklat..nyum3~

Bismillahirrahmanirrahim...

korang penah wat kek coklat x?
mesti ade yang kate penah wat..n mostly kate xpenah wat.. grrr..
meh sha nak ajar korang camne nak wat kek coklat..xsusah pun..senang je..
sha pun xbelajar wat mende ni..juz tengok kawan buat n try kat umah..
lagipun,sha ni memang memang minat sangat wat kek..
kalau rase bosan je,memang sha akan buat kek..
xkirelah tym tu tengah malam ke..pagi2 buta lagi ke..
bile datang mood nak wat,sha akan wat!

tapi bab lauk-pauk sha kurang ske nak wat..
sebab benda2 tu sume kena pandai agak2..
sha kalau bab agak2 memang kureng skit la nak reti.. =.='
lebih suke kalau ade sukatan..xde la terlebih org terkurang kan..
lepas ni,korang pun bley try wat..kalau da berjaya,jangan lupe pos kat umah sha k.. =)

ok..first skali,korang mesti pakai topi chef yang tinggi tu..
then,jangan lupe sediakan bahan..
kalau xde bahan,korang nak masak pe plak kan..erk

BAHAN-BAHANNYA :
2 bijik telur (kalau kcik,amik 3 bijik telur..telur ayam tau..bukan telur dinasour atau seumpamanye)
2 cawan tepung
1 1/2 cawan gula
1/2 cawan koko
1/2 cawan minyak
1/2 cawan susu pekat
1 susu teh bikarbonat
1 cawan air panas
chocolate chips(kalau nak)

TOPPING
1/2 cawan koko
1/2 cawan gula
2 sudu minyak
chocolate rice(kalau nak)

CARA-CARANYA
mule2,pukul telur sampai kembang..sha lagi ske pakai blender..so,xdelah tangan penat nak mengacau selalu..lagipun nak tunggu kembang tu,agak lame jugak..bergantung kepada kelajuan tangan..hehe
then,lepas telur jadi kembang,masukkan gula..kacau lagi sampai sebati..
masukkan minyak plak..pukul lagi sampai sebati..
laz sekali,masukkan susu pekat..pukul la bahan2 tadi sampai sebati jugak..baru masukkan air suam dan pukul lagi..
so,memang sha amat2 menggalakkan korang,supaya menggunakan blender..dapat jimat tenaga n keje pun cepat..
da siap sume adunan tadi,tinggalkan kejap..


amik tepung,soda bikarbonat n koko..anyakkan ketiga2 bahan tersebut..soda bikarbonat jangan terlalu banyak..agak2 jela ye..

lepas anyak sume bahan tu,masukkan adunan tadi ke dalam campuran tepung,soda bikarbonat n koko..kacau perlahan2..masukkan chocolate chips plak bagi yang nak saje2 letak..hehe..kemudian,tuang dalam loyang n masukkan dalam pengukus..bagi sape2 yang suke kek nye kering,masukkan dalam pembakar..kalau pengukus,kek nye jadi basah sedikit..kukus kan selama 40 minit..jangan lebey..nanti hangit plak..bagi yang gune pembakar,sha xtau berapa minit,sebab xpenah pakai pembakar..hehe =p

untuk topping plak,letak atas dapur ngan api yang sederhana..kalau kuat sangat,nanti koko korang akan hangit..satukan bahan2 topping dan campur sedikit air..kacau sampai pekat..
then,tuang kat atas kek tadi..
kalau korang nak yang lebih menarik,bley la letakkan chocolate rice..taburkan atas kek.. (^_^)
pakai hp kamera je..tu gambar xlawa~

tips kalau nak dapatkan tekstur kek yang sedap n lembut,waktu korang kacau adunan tu,pastikan kacau hanya menggunakan satu hala je..kalau arah lawan jam,sampai sudah kacau adunan tu arah lawan jam je..jangan tukar2..lagipun cara begini mengikut sunnah nabi s.a.w..n jangan lupe,kalau bley,berzikir la sekali supaya makanan yang dihidangkan tu akan menjadi sedap..
bab mengacau arah lawan jam tu,banyak fadhilatnye..antaranye,menghasilkan tenaga positif..kalau nak tau lagi,tanye encik google ek..sebab explaination nye terlalu panjang =)

ok..da siap..next tym,sha akan ajar cara wat kek batik plak ye.. (^_^)

pesanan penaja : kalau xsedap,tu salah korang la xikut resepi ni ngan betol..HAHA =p

x_96f4529

4 comments:

  1. Assalamualaikum puteri shafieza..
    wow rajinnya.. dah blh nikah ni...mesti sedapkan kek yg dibuat puteri shafieza.. bila rasanya nak bg ct rasa?? sanggup pg usim utk rasa kek ni... =)

    ReplyDelete
  2. wassalam kak ct..
    xrajin pn..cme minat je..
    xley kawin lgi la kak ct..
    xkan asben sha nak mkn kek je..mau gmok nti..haha
    kak ct mehla dtg umah sha..
    kompem sha bley wat kan utk kak ct..hehe

    ReplyDelete
  3. sha

    aku mlas nak wat.hahaha

    so,bawak la g usim nanti!! hahaha

    ko tak bawak ak kejar ko satu kk1 :kejar

    ReplyDelete