ramadhan & kakak

Bismillahirrahmanirrahim..
sambil mata menjeling jam kat laptop,tangan sibok menaip..
da kul 2.35 pagi..mata still lagi dalam keadaan mood 'segar'..
apasal ntah mata langsung xngantok..
tibe2 rase nak update blog plak..

sok da start solat tarawikh..xsabar rasenye..
rindukan ramadhan..xsangka dapat jumpe lagi..alhamdulillah.. =)
juz sha nak gitau,ati2 k dalam penyebaran hadis tentang kelebihan ramadhan..
jangan men letak je kat blog..
kadang2 ade yang xtau,sanad @ taraf sesuatu hadis tu..
sama ada dhaif,palsu atau sebagainye..
before antum (skema jap) letak hadis2 tu untuk share,better check dulu ngan orang yang pakar..
xkate bloggers..kadang2 ustaz sendiri pun da sebok sebar pasal hadis palsu..
yang paling popular,pasal 3 fasa dalam bulan ramadhan tu..
sha rase,sumorang tau kot..
sebab kalau g majlis ilmu tym bulan ramadhan,mesti akan kedengaran hadis tu..
katenye awal ramadhan adalah rahmat,pertengahan keampunan dan pegakhiran kebebasan api neraka..
hadis ini mungkar ye kawan2..jangan ikut!

hadis ni ade banyak bahagian..
maybe next tym,sha akan post tentang bahagian hadis..
supaya kite xtersesat dalam mengetahui jenis hadis tersebut..
even tau yang asas pun da ok..
karang kalau sha gitau detail,pening plak kepala nak paham..huhu
sha pun xkhatam lagi part detail tu..
banyak lagi cabangnye..

sha harap ramadhan kali ni lebih baik dari ramadhan sebelumnye..
kalau ramadhan tahun lepas,sha xsempat nak khatam Al-quran,sha harap tahun ni dapat la wat.. (T_T)
erkk..xlupe gak..setelah 6 tahun di perantauan,akhirnye sha dapat gak merasa sebulan berpose di umah..
rase da lupe camne berbuka pose ramai2..(padahal duk usim pun tiap minggu balik berpose kat umah)
tapi sedey gak..sebab adik n abang sha xde nak pose same2..duk la korang kat U diam2..
makan megi je..HAHA

cabaran ramadhan tahun ni,sha kena wat preparation sendiri nak masuk usim..
mama da serahkan kereta dia untuk sha drive..
minggu depan nak settlekan sume..medical check-up n sebagainye..
pening kepala eden memikirkannye..
sebab 7 september nak register dah..
arap2 xkelam-kelibut la nanti.. =.='

petang tadi sha g dating ngan mama..
yang len sume balik kampung..so,disebabkan xde keje,kitorang plan nak g makan KFC je..
xyah masak kat umah..
lagipun mama kate dia mengidam sangat nak makan KFC..
tym kat kaunter tu,akak KFC tu tanye,"akak nak makan kat sini ke?"
erk..sha pun senyum dalam kepahitan.."makan kat sini"
pastu dia panggil lagi kakak..
xpela..redha~

pastu petang tu,abang water filter call sebab nak servis filter kat umah sha..
dia suh sha kuar umah nak sign form..
sha pun berlari2 amik tudung..n buka pintu..
"aik..ni kakak ke adik?nak panggil ape?"<sambil garu2 kepala>
"adik la..saya lagi muda dari awak.."balas sha dengan muka masam..
amboi..tua sangat ke muka sha??dush3x!(lepas geram)
kalau g mane2,mesti orang yang lebih tua panggil sha akak..pastu bile sha betolkan panggilan,diorang wat muka pelik..
tu ok lagi panggil akak..lagi bez,ade yang panggil sha puan..
siap tanye suami keje mane la..ape la..ini la..
sha senyum jela..
kawin pun x lagi..mane plak datang suami??
mungkin matured sangat muka ni..tu yang diorang kekeliruan pangkat jap..
punye la muke ni ala2 babyface(perasan..haha),panggil akak..
mane bley!
tapi setakat ni,xde lagi la panggil sha moyang ke..nenek ke..kalau ade,memang dia da tempah flying kick sha awal2..
siap sedia jela nak kena..huhu

ok..nak tido..da penat mengarot..
sok nak g dating ngan si dia..(bukan pakwe..asben..kekasih gelap atau sebagainye)
kena tido awal(awal la sangat)..karang drive sambil pejam mata plak..haha
tido..tido..
sape yang tengah blogwalking lagi tu,baik korang tido..
karang mata ade eyebag plak..da xensem/lawa..kih3

semoga ramadhan kali ni memberi pengertian dalam jiwa kite bersama..amin..

pesanan penaja : selamat bertemu kembali ramadhan kareem.. (^_^)
x_96f4529

6 comments:

  1. penah jugak dengar pasal hadis yang macam tu..tersebar luas btul..hmm

    semoga urusan nk msuk usim cpt2 abes ye =)

    muka matured? ada hikmah rase ni..kn2?

    ReplyDelete
  2. hadis tu mmg pemes pn abg naz..
    nti sebar2 kan la pda mereka yg xtau ye..
    jgn beramal dgn hadis tu..

    insyaallah..arap dipermudahkan urusan..

    erk..bese je mka ni..xde matured2..huhu

    ReplyDelete
  3. betul2..kena hati2 dalam pilih hadis..selamat menyambut ramadhan sha..:)

    ReplyDelete
  4. abg shy~
    moga kite sme2 beramal dgn hadis yg sahih..
    slmat mymbut ramdhan jgk.. =p

    ReplyDelete
  5. ifa~
    really miss u..
    slmt mybut ramadhan gak..
    bljar kat obersea elok2 tau.. =)

    ReplyDelete