gila kasut!

perempuan dengan kasut memang xley dipisahkan..sha salah sorang pengumpul koleksi kasut2..satu almari tu memang penuh kasut sha n mama..macam2 kaler ade..mama pon ade minat yang same macam sha..saiz plak same..so,kitorang berdua memang selalu la tukar2 kasut..huhu


korang minat x pakai high heels?hee..sha minat sangat kot..dan kesemua koleksi kasut sha high heels..xde yg flat pon..sebabnye sha rase sangat berkeyakinan bile pakai high heels..alhamdulillah..setakat ni xde la nak terpelecok lagi..cume kalau pakai high heels,kompem xley jalan laju..tu yang sha xberapa suke sangat..huhu..n kasut ni(dalam gambar),kasut yang paling sha sayang..sebab ni direka khas ala2 princess tapi simple punye je..n dibeli pakai duit sha sepenuhnye..agak mahal..tu yang sha sayang sangat n jaga dia elok2..(baru tau menghargai sebab pakai duit sendiri..huk8)
nampak xtinggi..tapi sebenarnye tinggi sangat..kasut ni paling tinggi sha pernah ade~


sha ngan sorang kawan sha kat kuliah tu memang penggemar high heels..tapi kalau g kuliah,sha jarang pakai sebab sakit kaki kalau pakai lame2..kuliah dari pagi sampai petang..xlarat nak pakai lame2..huk3..sha n kawan tu memang selalu orang tegur..katenye gaya macam lecturer..ala2 mak datin n berani pakai high heels tinggi2..huhu..sebenarnye bile sha pakai high heels lame2,sha sakit belakang bile tym malam..sha rase pun memang xelok pakai high heels..banyak keburukannye..n baru tadi sha search mr.google..akhirnye terjumpe la maklumat pasal benda ni..memang terkezut!meh nak share ngan korang~


FAKTA: Risiko kasut tumit tinggi :
1. Jejaskan peluang untuk dapat anak (tidakkkk!!!!)
2. Punca rambut gugur (patotlaaa...)
3. Kasut tumit berukuran 12.7 sentimeter boleh jejaskan organ dalaman dan kesuburan wanita
4. Boleh sebabkan pening kepala, dan gangguan haid
5. Achhilles menjadi pendek dan menyebabkan sakit tumit kaki


Menurut pakar kesihatan dan kecergasan, Dax Moy berkata, gaya berdiri yang tidak seimbang setiap kali memakai kasut bertumit tinggi setinggi 12.7 sentimeter memberi kesan kepada organ dalaman dan kesuburan wanita.


"Jika wanita menghargai kesihatan mereka, elakkan dari memakai kasut bertumit tinggi dengan apa cara sebab ia tidak berbaloi dengan risiko"


"Kedudukan pinggul cuba ditolak ke depan oleh pemakai membolehkan isi perut bergerak ke depan, menimbulkan keadaan yang ramai wanita menyangka ia adalah 'perut buncit'".


"Oleh itu, mereka memampatkan organ dalaman dalam keadaan yang dikenali sebagai visceroptosis. Ia tidak berhenti di situ- leher, belakang, sakit bahu, sakit kepala malah keguguran rambut ialah hasil tidak mempedulikan cara tubuh anda dicipta untuk bekerja," katanya.


Visceroptosis ialah keadaan pernah dideritai wanita memakai korset atau barut dan kini ia tidak lagi menyakitkan pinggang sebaliknya menjadikan kaki sebagai mangsa.


Dax Moy menambah: "Paling penting ialah masalah besar yang berpunca dari pemakaian kasut bertumit tinggi berkaitan dengan kesuburan, kitaran haid dan fungsi bahagian atas tubuh.


Malah menurut Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) S.M Mohamed Idris, memakai berkasut bertumit tinggi selama bertahun-tahun akan menyebabkan tendon Achhilles menjadi pendek hingga menyebabkan sakit tumit.


Tambahnya, memakai kasut tumit tinggi akan mengubah cara jalan seseorang dengan mengenakan pusat graviti ke atas bebola kaki dan meletakkan tekanan berlebihan sehingga 26 peratus pada lutut iaitu kes biasa osteoprosis. Masalah lebih menyakitkan berkaitan pemakaian kasut tumit tinggi iala neuroma iaitu kaki dipaksa masuk ke dalam kasut tumit tinggi yang ketat dan runcing di depan.


ok..baru dapat tau sume ni..pasni kena kurang skit la pakai tumit tinggi..lagi2 dia asyik sebut pasal ade kaitan ngan kesuburan la..bla..bla..bla..jadi cuak lak..so,after this,kena la beli kasut tumit rendah je..huuuu..xbeznye....


4 comments:

  1. huhu.lagi pon high heels banyak bunyik la syek
    ketak ketuk ketak ketuk =)

    ReplyDelete
  2. haha,..bgtw cik ruby tau psl post nie,.haha

    ReplyDelete
  3. ali~tau xpe..kdg2 memekak je..
    rase nk cabut ksut tu sbb malu org tgk..
    haha

    sid~ok2..nti aku gtau dia..
    tau plak ko ye..
    tu dia..
    hehe

    ReplyDelete
  4. ali~tau xpe..
    btol3..
    memekak je..
    hahaha

    sid~ok2..nti aku gtau dia..
    tau je ye ko..
    tu dia..
    hahaha

    ReplyDelete