cinta si bunga tembam

Bismillahirrahmanirrahim..
after dinner ngan family tadi,kitorang berjalan2 la pusing satu bandar klang..
then,tibe2 sha ajak abah g pelabuhan klang..
saje jalan2 nak tengok gelagat orang tym malam2..
selalunye ramai orang berdating n mat2 rempit..
tapi malam ni xde pun..
kecewa?xdela kecewa..
malahan bersyukur sebab xde orang nak wat maksiat dalam tempat yang terbuka..
eventhough duduk berdua2an..tpi still menimbulkan fitnah..


sampai2 umah je da kul 10 malam..
terus la terpacak depan tv tu duk tengok cinta si bunga tembam..
comey betol orang yang berlakon tu..walaupun saiz dia agak besar..
yg kesiannye,dia minat sorang laki tu..n dia ingatkan laki tu minat kat dia..
laki tu pernah janji yang dia akan lindungi pompuan tu daripada diejek..
kerana cintakan yang lawa tapi perangai buruk,laz2 dia yang jadi salah sorang pengutuk yang gemok tu..
sayang sangat ngan girlfriend dia tu..
ish3..sampaikan kawan baik pun dia ketepikan..
tak guna punye lelaki!(ter emo plak)
sha rase macam nak lempang2 je..
xmenghargai betol orang n perasaan..layak campak dalam sungai klang je..
ingat orang gemok xde perasaan ke..
da nak jadi camtu,nak wat camne lagi..
sumorang nak lawa..cantik..tapi kalau da ditakdirkan jadi camtu,redha jela..
bagi sha,kecantikan yang sebenarnye datang dari hati..
walaupun muke lawa tapi perangai cam langsuir,xgune gak..nampak buruk jugak di mata orang..
biarlah xlawa mana pun,janji hati baik..
n orang yang kurang lawa ni(di mata manusia)sebenarnye lebih banyak kelebihan daripada orang yang lawa(perasan)
ni antaranya :
RAJIN
Isteri yang tidak berapa cantik ni, mereka agak rajin bekerja. Mereka tidak banyak mengharap. Tak perlu orang gaji. Tak seperti isteri cantik. Mereka takut kulit mereka gelap, takut tangan kasar dan macam-macam lagi la. Memasak pun takut tepercik minyak panas la. TETAPI, agak malang la kepada si suami yang beristeri tidak cantik tetapi isterinya malas.


LEBIH SELAMAT
Sebagai suami kepada golongan ini mereka juga akan berasa lega dan tidak perlu takut jika isteri kita curang. Peluang mereka untuk curang adalah tipis. Seperti contoh ketika bershopping, tidak ada yang akan mengorat isteri kita. Bila tiada yang nak mengenyit mata, tiadala yang nak mintak phone number, email dan sebagainya la.


KOS RENDAH
Boleh dikatakan begini kerana mereka tidak memerlukan banyak set kecantikan yang mahal-mahal. Cukup sekadar ada. Mereka tidak akan meminta untuk pergi ke salon yang mahal, rawatan spa, menyedut lemak, pembuangan selulit, pakaian branded dan macam-macam lagi lah. Senang kata mereka ini tidaklah cerewet dalam kecantikan.


LEBIH MENTAATI
Ramai yang mengatakan bahawa isteri yang cantik nih selalunya ego tinggi. Menafikan bahawa lelaki nih ketua dalam keluarga dan peratus yang tinggi untuk si isteri nih menjadi ‘Queen Control’. Selain itu, isteri-isteri yang cantik nih tidak risau kehilangan suami mereka kerana lebih ramai lelaki lagi menanti mereka di luar sana.
Walau apa pun, ini adalah pandangan sahaja. Tak semua isteri cantik tuh tak ada kebaikan. Tak semua isteri tak cantik tu baik sangat. Bagi si suami juga adalah penting. Tak guna beristeri tak cantik tapi terhegeh-hegeh kat perempuan muda yang cantik. Bagi isteri yang tak cantik juga haruslah anda menjaga penampilan anda. Jangan la kusut masai ja. Ok?


jadi,janganlah kite merasa rendah diri sangat dengan kekurangan diri n jangan pula terlalu bangga dengan kelebihan yang ade..
xde manusia yang sempurna kat dunia ni..
kalau rase diri tu da bagus sangat,ade lagi orang yang lebih bagus dari kite..
n tiap2 kejadian tu ade hikmahnye..
la tahzan..sesungguhnye sebaik2 kejadian adalah manusia..


Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya..(surah at-tin:4)


bersyukurlah kite dilahirkan dalam nikmat iman dan islam..alhamdulillah..
selingan~anak sepupu sha yg sekarang tinggal kat china n hanya faham bahasa cina je..kalau orang cakap melayu,mula wat muke pelik dia..adei~

No comments:

Post a Comment