aku terima....

Bismillahirahmanirrahim...
perlu ke time?
oohhhh..dalam dilema..
rase nak time..tapi xyakin..
bley ke?
ati da berkenan..tuannye tengah tunggu jawapan je..
da seminggu lebih duk berkira2 ngan jawapan..
kadang2 rase nak time..kadang2 rase xnak time..
tanye abah,abah kata xyah..mama plak kate time..
tanye orang sekeliling,sume menyokong..
akhirnye,setelah timbang buruk baik,sha menerima..
xtau nak gambarkan macamana perasaan sekarang..
macam2 yang sha pikirkan..
tapi sha yakin,Allah Maha Mengetahui ape yang terbaik wat hambaNya..


SAMBEST..
sehebat namenye..
xlame lagi,sha akan menjadi salah seorang pendidik kat situ..
cuak3..nak mengajar budak form 1 plak tu..
subjek bahasa arab..
fuhhh..hebat x?(padahal menggigil ni..)
memang Allah takdirkan sha untuk mengajar bahasa arab supaya sha dapat membaiki bahasa arab sha..
tu la..dulu benci sangat dengan bahasa arab..siap berazam lagi xnak langsung terlibat dengan subjek bahasa arab..tup tap tup tap..masuk usim,bahasa arab kena strong..lagi2 amik syariah..perghhh~
padan muke!tu la..len kali jangan benci2 lagi..
kan da kena amik..
tapi tu dulu..sewaktu zaman jahiliyah..yang xtau ape pentingnye kena belajar bahasa arab..
sekarang ni da dapat kesedaran betapa pentingnye bahasa arab untuk memahami agama Islam..
n sebagai seorang bakal lawyer or pakar motivasi or pakar kaunselor,seharusnye sha menguasai bahasa ketiga ni..
lagipun,xdelah nak baca kitab agama dalam versi bahasa Melayu je..Bahasa Arab lagi menarik sebenarnye..dan keterangannya yang lebih detail..
bile bace Al-quran pun dapat menghayati tanpa melihat makna dalam Melayu..at the same tym,kite dapat menguji minda kita untuk menterjemah ke dalam Melayu tanpa melihat makna terlebih dahulu..
bile memikirkan yang sha sendiri pun xde la terror mane nak mengajar arab..tapi sha cube gak untuk wat yang terbaik..
bile lagi nak berkhidmat kat sekolah sendiri?bile ade mase ni lah kite amik peluang..
Teacher pun suh kitorang manfaat kan cuti ni..so,dia suggest kat kitorang suh time tawaran bekerja sebagai guru tuisyen..
gaji pun agak lumayan..sape nak bagi rm80/jam,cik sha oi..
mule2 terkezut gak bile dapat tau kena mengajar bahasa arab form 1 or 2..
dahla bahasa arab sendiri pun terkontang-kanting..ni plak nak mengajar anak orang..
mau ajaran sesat diwatnye..
bile tanye subjek len ade kosong x?,ade math untuk form 4 or 5 je..
haihh..pitam mendengarnye..
kang xpasal2 nagn sha2 sekali diorang buli..xjadi la nak time..
so,laz sekali decide nak amik bahasa arab jela..
setelah wat research sukatan untuk subjek tu,akhirnye dapat lah keyakinan untuk mengajar bahasa tu..


tengok ade iklan kat tol sebelah umah ni..
gaji RM1000++..
wow!!!bley tahan gak..(bagi student asasi macam sha ni,kompem la kate RM1000 tu lumayan gler dah..bley tampung makan untuk 3bulan)
tapi adik sha cakap,bukan keje siang je..ade shift malam gak..
tu yang mahal..pastu,bukan tol kat sebelah ni je..sukati dia la nak anta mane2..
dengar bab shift malam tu,terus meremang bulu roma..
ohhh..sangat cuak..diwatnye sha dengan pak guard je..
xke naya..malam2 buta xde sape2 kat highway..
jadi pape,kan susah..
tapi transport xjadi masalah..
pihak tol tu da sediakan..
susahnye nak wat pilihan..tol ke..cikgu?
emm..jadi cikgu jela..keje pun xpenat..
ok..dah..xyah nak pikir banyak2 lagi..
kang gler plak jadinye..


tapi kalau ade majikan yang sudi amik sha bekerja,sha nak demand ni..HAHA
antaranye :
-keje xnak berat..kalau bley duk dalam bangunan je..siap ade air-cond(kalau bley)
-gaji RM1000++..
-xnak kena mengadap muka orang bukan2 cam keje cashier ke..tukang isi minyak ke..silap2 jumpe plak kawan lame..xpun cikgu2 dulu..heh
-keje yang xmemerlukan banyak tenaga..
-waktu keje singkat..kalu bley paling lame 6 jam je..huhu


ok..kalau ade majikan yang sudi,ley la contact sha..
cehhh..demand lebey2..pastu nak suh orang contact dia..
banyak comel muka aku..HAHA
alaa..keje jap je pun..
sementara nak tunggu masuk degree ni..bulan 9..
len la keje permanent..ley la demand macam2..huhu


disebabkan sha ni banyak kerenah dalam hal memilih keje,mama cite la yang orang bangla keje rajin sangat..
even weekend pun diorang still keje..
sebab diorang tau kesusahan yang ditanggung oleh family diorang kat negara sane tu..(negara diorang la)
so,tiap bulan memang diorang akan kirim duit,masuk akaun nak dianta ke anak-baranak dia..
mama penah la interview pekerja abah dari bangladesh..
dia kate,1 bulan dia ley kirim kat family diorang beribu ringgit..
lagipun,diorang nak beli ape je duk malaysia..
umah majikan da bagi..gi keje jalan kaki or naik beskal..
cume makan je nak kena tanggung..
makan pun berapa ringgit la sangat kalau setakat satu mulut..
ley la saving tiap bulan..
owhh..baru tau..diorang kat malaysia nampak miskin je..tapi padahal kat negara dia,kaya-raya woo..


sha penah tanye abah.."nape abah xsuke amik pekerja Malaysia..kan ramai penganggur tegar?"
"abah bukan xnak amik..tapi orang Malaysia ni memilih keje sangat..abah bukan xnak tolong sesama melayu..tapi bile kena keje lebey skit,mule la berkira..kalau ikutkan abah,xabis nak berkira dengan pekerja2 ni.."
"owhhh..demand lebey..keje nak skit..gaji nak banyak..bese la tu..hehe"(wat muke xbersalah)
"orang bangla xkisah pun..siap mintak ot lagi nak dapat duit lebey..xde merungut2..pastu keje on tym..kalau kate masuk keje kul 8 balik kul 5,camtu la diorang wat ari2..kalau orang kite,masuk keje nak lambat,n balik kemain lagi on tym..tu belom masuk lagi bab curi tulang tym keje..mane kualitinye?"
"alaa..abah..mostly worker memang camtu..kadang2 majikan yang terbeban..diorang xtau.."
"lagi satu,asyik nak berhenti je..baru keje beberapa bulan,da nak berhenti..cepat sangat bosan ngan keje..mane nak berjaya.."
dummm!terasa betol2 kat kepala ni macam kena hempas batu..
ade la statemenat abah yang kena kat batang idung sendiri..haha
tu la..demand lebey2..kan abah da wat luahan perasan..hehe
betol tu ape abah sha cakap..sebagai anak,sha tengok sendiri..walaupun bos,tapi bos tu lagi penat dari orang bawahan..sape kate keje nye mengarah je?bos la kena tau banyak benda..kalau xtau,alamaknye lingkup la syarikat..


ade orang tanye sha,nape xkeje ngan abah je..kan abah ade syarikat..xyah nak g interview..xyah nak susah2..kompem diterima..nak bahagian ape,bley je..
uit..senang betol kamoo wat andaian ye..kamoo xtau abah sha camne..
that's why sha xnak apply keje ngan dia..kalau x,da lame sha keje ngan abah..huhu
sha tau abah sha camne..sorang yang komited dengan keje..
once da menjejak kan kat tempat keje dia sebagai pekerja dia,no more anak-bapa..hanya employee-employer..ok?
nanti dia treat kite sama macam pekerja bangla tu..eee..xnak sha..
xsanggup2..sha lebey rela keje ngan orang len..
biala orang tu nak kate ape pun..sebab dia xde kaitan ngan sha..
huhu~

No comments:

Post a Comment