bertudung itu ketinggalan zaman

Bismillahirahmanirrahim..
arini sha shopping di Carrefour Klang plak..
setelah dua hari menghabiskan masa di tepi pantai..
so,kite jalan2 plak kat shopping complex..
tengok gelagat n fesyen terkini..
lepas beli barang tu,sha teman mama ke farmasi..
sha tunggu kat luar n mama kat dalam..
ketika membosankan diri tu,terpandang lah sorang minah ni..
uikkk..pelik semacam je pakai tudung..
pesen kebenda ntah..
cam gaya2 orang asli pun ade..(muka da ala2)
pakai tudung macam xnak pakai je..
selekeh..serabai..sebeban..sume ade..haihhh~lemas menengoknye!
dia pandang sha,sha pandang dia..wat babak romantik plak kat situ..xtahan eden!
lepas pandang dia,sha pandang cashier plak..ni lagi pelik..
siap letak pengepit rambut kat belakang tudung dia plak..dahla besar gedabak..ape kena la cik kak oi??
ntahla..pening kepala tengok pesyen orang zaman sekarang ni..
macam2 gaya pun ade..tu belom cite yang pakai tudung n sarung legging plak..macam da xpakai seluar gamaknye..
ni lah yang dikatakan,tudung berpesyen..
arini sha bace paper pasal sorang artis ni yang sedang hot cite pasal tudung dia la..ni pun lagi sorang..tudung berpesyen gak..katenye dia camtu sebab nak pomot tudung kat negara orang len..
masalahnye negara len pun xpandang pesyen tudung camtu kak oi..tengok macam terpaksa je kena pakai tudung..
men letak je atas kepala..nak kata selendang,memang bukan selendang..agaknye memang pesyen sekarang camtu kot..
sha pun bukan amik kisah sangat pasal pesyen tudung ni..
sha lebih selesa pakai tudung bawal tu..besar..ley je lilit2 atas kepala ni..
walaupun ramai je orang duk kata2 sha xup-to-date..xikut perkembangan semasa..duk lagi kat tampuk lama..tudung bawal tu zaman kuno..sekarang orang da pakai jenama ariano la sha!
huh..ade sha kisah??ariano ke?ariana ke?janji xsuke tudung camtu..dahla kebanyakannye kecik..xley nak lilit2 kat kepala..satu pesyen je..wahaha..xsuke3..   =(
sha menyimpan keazaman untuk memakai purdah satu ari nanti..(doakan la ye)..jeles bile dapat tau ade kawan sha yang pakai purdah..sha xcukup kuat lagi nak ke arah itu..orang sekeliling sha xdapat men'support' perubahan sha yang pelik tu lagi n sha pun belom bersedia sepenuhnye untuk mengalami situasi yang 'memelikkan'..tapi sha dapat rase kan seruannye semakin hampir..

sha paling marah bile orang mengatakan yang bertudung xsemestinye baik.,kadang2 orang yang xbertudung tu lebih baik akhlaknye..
sepanjang observation sha la kan..tuduhan tu xberasas..pada pandangan mata sha,orang yang bertudung tu baik2 je..sha tau la sebab kawan2 sha mostly bertudung labuh..n alhamdulillah,akhlak diorang still terjaga..
awak nak kate yang bertudung tu xsemestinye baik tu pun tengok2 dulu la 'cara' dia pakai tudung tu camne..
setakat berselimpang..xpun gaya macam mak datin..opsss..atau pakai tudung macam kena paksa..atau pakai tudung xikut syariat islam. jenis2 macam ni lah yang merosakkan imej orang yang bertudung sebenarnye..
anda reti xmaksud BERTUDUNG YANG SEBENARNYE??
Bertudung yang sebenarnye iaitu mengikut syariat islam..bukan sekadar tutup rambut tu..(tu pun nampak gak rambut lagi..adess)


“Hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dada mereka” [TMQ An-Nur (24):31].


bertudung bukan sekadar meletakkan tudung di atas kepala je..tapi mestilah menepati syariat islam..seperti xjarang..xsingkat dan xmenampakkan bentuk leher..seperti dalam firman Allah..


“Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak darinya.” [TMQ An-Nur (24):31].


biasa nampak di sini hanyalah muka dan tapak tangan sahaja..so,kalau nampak leher tu ape cerita plak?(berfikir sejenak)
xde kewajipan untuk memakai tudung labuh..asalkan tudung yang dipakai tu menepati syariat islam..pakai tudung labuh ni lebih selamat..da kompem tutup dada..n tebal jugak..
seriously,sape yang pakai tudung lebih nampak cantik compared dengan yang free hair macam hantu pontianak..
lagipun,ade hikmah disebalik kewajipan menutup aurat ni..n mostly,ramai yang sibok bercerita tentang isu ni..alhamdulillah..masih ramai lagi yang still ade kesedaran amik berat pasal hal ni..


satu je nasihat sha,kalau anda rase anda bley tahan dengan panasnye api,anda ley la menayangkan rambut yang lawa tu..sebabnye panas api neraka tu 70x daripada panas api di dunia..so,fikir2 kanlah..sume da besar..kalau nak rase kepanasan api neraka,anda dipersilakan untuk menunjukkan 'keindahan' yang awak miliki kat ajnabi..
lagi satu,hentikan lah persepsi negatif anda terhadap orang yang bertudung labuh ni yang berkaitan ngan perangai buruk..
bertudung tu hal len..perangai buruk tu hal len..at least,dia da cube untuk menjaga maruah diri..dan melaksanakan kewajipan kepada Allah taala..


sebagai seorang perempuan pun,sha malu bile melihat kaum sejenis sha berpakaian xmelambangkan wanita muslimah..
kadang2 rase macam nak jerit je kat kaum adam yang ade kat sekeliling perempuan tu supaya jangan melihat 'kecantikan' perempuan tu..tapi yang sedey nye,dalam ati jela ley jerit..huhu
adik2 sha pun ley tahan gak kalau bab mengutuk..da name pun lelaki kan..(bukan nak kata sume lelaki suke mengutuk,kebanyakannye camtu la..jangan marah ye!)kalau dia nampak je perempuan pakai seksi,kompem ade je ayat yang kuar dari mulut diorang..tanda protes sebab pompuan tu pakai camtu..
kalau lelaki pun xsuke,apatah lagi la perempuan2 yang sangat mementingkan aurat ni..xtau nak kate camne..hanya mampu mengelipkan mata jeeee..
ni salah satu contoh bertudung sebab ikut pesyen..ntahla..ape sebab pakai camni pun xtau la..nauzubillah..
umat akhir zaman..amarallah diperlekehkan..jadikan sebagai bahan jenaka je..
moga orang camni diberi hidayah oleh Allah..


khulasatul qaul,setiap perintahNya ade sebab..Allah xkan menjadikan satu2 perintah tu sebagai beban untuk kite..sebagai Pencipta Yang Maha Agung,Dia tau ape yang terbaik wat hambaNya..ingatlah..sape yang memperlekeh hukum Allah,akhirnye dia akan menyesal..xrugi kite menurut perintahNya,malahan mendapat ganjaran syurga lagi..semoga kite menjadi hamba yang diredhaiNya..


2 comments: