chef shafiza

Bismillahirrahmanirrahim..
bile nak raya ni,makin sibok gamaknye..
bukan ape..banyak urusan yang xselesai lagi sebelum memulakan biznes..
insyaallah..sha akan jual jubah sempena raya ni..
xsemestinye raya je..xraya pun ley pakai jugak tau..
so,korang support la ye..
ni pun sementara nak isi tym cuti ni n mengisi poket yang hampir kosong saban waktu..huhu
maybe,after raya,kurang skit kot nak berbiznes ni..
sebab nak bagi stabil dulu study..
baru sambung biznes balik slow2..


arini umah terasa sunyi..
bosan sangat2..
so,on9 jela kejenye..nak abiskan keje yang bertimbun2 lagi..
buka mata je terus menuju kat dapur..
kuarkan ayam dari peti..
rasenye arini nak wat ayam masak kicap cili api..
memang berapi~
pas mandi,kemas2 umah dulu..lepak2 sambil tengok tv bersama secawan kopi..
i feel lonely..rase nak nangis lak.. ='(
pas da breakfast tu,terus goreng ayam..n masak kicap cili api..
ni resepi baru sha sebenarnye..
mama pun xpernah wat..bile da keadaan mendesak,tibe2 ley jadi pandai plak..haha
first tym try masak menu ni dari mula sampai abis..selalunye mama wat skit..sha sambung skit..
rase berdebar gakla..takot xsedap je..karang diorang tu sume xmo makan..membazir je..
lepas siap sume tu,abang nak makan..
dia nampak cam berselera je..sha da terus xde selera..xtau nape..
tengok macam xmenarik je..haha
"abang,ok x?sedap x?"
abang senyum je.."boleh tahan la..ok je.."
"tu la..jangan ingat orang xreti masak tau..malas nak tunjuk je.."kata sha sambil takbur..kah3..xdela..nak usik abang je sebenarnye.. =)
"ceyhh..puji skit je nak kembang.."sambil menambah nasi lagi..
"yela..memang xreti masak pun..kalau xsedap,xyah makan pun xpe..len kali masak sendiri.."ugut sha..
sha sambung balik tengok tv..malas nak bertekak lebeyh2..


tengah hari tu abah kol..
tanye masak ape..dia ingatkan nak beli je..tapi sebab sha da masak,dia xkisah la..dia xpaksa pun suh masak..
sha teringat mama pesan suh goreng ayam..
sha wat jela..xkan nak makan megi selama mama xde..
nak tanye resepi kat mama lagi la xley..
seksa tol rase..huhu
arini abah balik awal dari bese..
terus dia menuju ke meja makan nak tengok ape sha masak..
abah : masak ape,kak?
sha   : xtau la..masak ayam kicap je..xsedap pon..
abah : masak kicap ke..masak air?(tersenyum)
sha    : masak air kicap..
abah mule merasa lauk tu..
abah : mm..taste dia ok je..but u need to 
           improve a little bit..kuah dia je..
sha   : xtaula..kakak bukan reti masak..
          kalau xsedap,abah xyah la makan..
          masak yang len je..(wat muke sedey)
abah : la..nape nye..ok dah ni..da pandai
          pun masak..xpe..kite masak balik..
          wat resepi baru..kite tambah ngan 
          yang len plak..
lega dengar bile abah kate camtu..setakat ni..memang abah xpenah marah sha kalau masak xsedap pun..
sentiase bagi kata semangat..
rase nak nangis je sebab terharu..
abah appreciate ape yang sha wat..
after that,kitorang same2 masuk dapur,n try resepi baru ngan ayam tadi..
laz2 memang bez betol taste dia..
thanx abah sebab sudi masak walaupun penat baru balik keje.. =')

so,sepanjang 3 ari ni,sha amik alih sepenuhnye tugas mama..
mengemas..membasuh..memasak..amik adik dari skolah..
memang penat..
happy holiday to my mum..
really miss her so much..
mesti mama duk kat indon teringat kitorang kat sini..
walaupun kitorang sume da besar,mama still risau2 gak..
takot jadi pape tym dia xde..

baru sehari mama xde,umah ni macam kusam je..
xberseri langsung..
xdengar gelak tawa mama..
xdengar leteran mama..
everything about u,mom..
mama memang begitu berharga.. 
(^_^)

4 comments:

  1. satu bnda yg baik/mmberi mnfaat knela dpaksa dl br la mnjadi biasa.. :)

    ReplyDelete
  2. btol2..
    rse seksa je nk wat..
    ngn takot xjdinye..
    haha

    ReplyDelete