percutian part1

hari pertama-(Khamis)-4pagi...


mama start mengetuk pintu untuk mengejutkan sha bangun dari tido..da bangun ingatkan dapat mandi terus,rupe2 nye abang masuk tandas dulu..
memang lama..pagi2 lagi da bertekak ngan dia gara2 da terlewat..
diorang sume da siap2..tinggal sha belom lagi..
n seperti bese,sha akan kena marah ngan mama sebab lambat..
abah stay cool..bile da nak cepat,mule lah sume benda nak terjatuh..
ngan tudung yang men sarung je,barang kiri kanan,ngan muke xbersalah,terus masuk dalam keta sambil wat muke tension..
sepanjang perjalanan tu memang xley tido..
n kitorang berhenti rehat jap untuk solat subuh,then,teruskan perjalanan..
dalam pukul 9 kitorang da sampai kat Gua Musang,Kelate..
rase macam jadi alien jap bile masuk kedai situ sumorang pandang(perasannye..)haha..
dengan kasut high heels sha berbunyi kuat,memang menarik perhatian..rase nak cabut je kasut tu kat situ..huhu
sepanjang perjalanan tu memang menarik..dapat tengok tempat orang..lagipun da lame sangat xbalik kelate..gara2 jauh sangat..
n yang paling menarik perhatian sha,bile lalu kat satu tempat ni..
serta-merta teringatkan dua insan yang tinggal kat situ..tersenyum sha sendiri..huk8
akhirnye,sampai jugak kat Wakaf Bharu..but kitorang sume xsempat untuk menghadiri pengebumian Tok Ngah..rase sedey..
tapi xpela..sebab sumenye da selamat..alhamdulillah..
petang tu jugak kitorang rushing ke Jelawat plak untuk melawat sedare-mare kat situ..
agak xselesa bile duk kat umah orang yang kite xkenal..lagi2 bile menantu lelaki dia ade kat situ..payah betol..lagi2 bile tau dia keje kat JAKIM,imam plak tu..lagi la rase segan nak wat cam umah sendiri..huhu
malamnye plak,kitorang melawat atok2 sedare yang xpernah kenal seumo idup..
ohhh..baru sha tau..betape ramainye sedare-mare sha kat sini..
agaknye kalau jumpe kat luar pun wat xtau sebab xkenal..padahal sedara..
paling syok bile jumpe ngan sorang nenek ni..sangat kelakar..
sha memang gelak abis bile dia wat kelakar..n dia sangat suke mengusik adik2 sha..


nenek : kite 'berbese' la..nanti ikatan kekeluargaan xputus..
mama : nok berbese guane..budok2 ni sekoloh lagi..
nenek : ape?sekoloh nak berbini?
(gelak giler kitorang tym ni..sebab nenek tu salah faham..ingatkan adik sha duk belajar cara nak berbini..adoiyai nenek ni..hak9)


nenek : mu nok hok guane?hok ite?hok putih?hok comey?hok huduh?sume ade..cakap je..aku ley bagi cucu aku..
mama :meme la..tapi budok ni xabis sekoloh lagi..guane nok berbini?hehe
nenek : berbese la ngan orang sini..senang nak jengok2 sedare-mare..barulah ikatan kekeluargaan xputus..(sambil nenek tu pandang sha n memegang tangan sha..sha pun membalas dengan senyuman malu2..hahaha)
dalam ati sha tym ni,ohh..nenek ni..pandai sungguh..cam dia tau je yg cucu sedare dia ni kebanyakkannye ade awek kat kelate ni..serta merta sha pandang uda n abang..sebab awek2 diorang sume orang cini..wat2 la macam xpaham bile nenek tu cakap camtu..huk8


p/s :kepada mereka yang xpaham,wat2 jela paham..hehe..ni loghat kelate yang telah dicampur ngan melayu baku..huhu


bertandang kat umah atok2 tu sampai lah pukul 11..
memang letih..but sha sangat hepi..dapat kenal2 ngan diorang..huk8
kesimpulannye,sha sangat sedey melihat umah diorang..besela..orang tua..umah pun bese2 jela..xberapa terurus..ape2 pun,at least sha tau jugak,sha masih de ramai lagi sedare-mare yang xkenal..ngan care camni jela,ziarah-menziarahi dapat mengenali mereka dengan lebih dekat lagi...


TO BE CONTINUE>>>>>>>>>>>






No comments:

Post a Comment