hadiah dan harapan

"hepi bufday!!!!"laung abah kat dalam fon..
'aik..arini baru brape ari bulan..btol ke x ni?'
sha terus mengalihkan cursor ke tarikh kat laptop..
smbil tersenyum n berkata dalam ati.."mm..abah ni..ske camtu..'
"abah..belom lagi la..ari sabtu ni kan bufday kakak..bukan arini..hehe"
"eh..yeke..ingatkan ari ni.."usik abah..
abah sha memang camtu..suke betol mengusik sha tym bosan2..
ni call pun mesti kes mama da tido..abah bosan xtau nak borak ngan sape..
tu lah dia call sha..sebenarnye sha pun tengah rindukan mama n abah..
ingatkan nak call soknye..
tengok2 tym tengah study,abah call..
memang benarlah kate orang..
saat kite sedang merindui diorang,sebenarnye diorang pun tengah rindukan kite..

dan 'seseorang' telah menghadiahkan sha lagu ni :


buat wanita solehah-amar
Tangisan sanubari telah terhenti
Kala suram suria memancar sinarnya
Pertemuan seindah bayangan firdausi
Menjadi zikir kasih yang suci

Lukisan dua jiwa menjadi satu
Terkenang detik bertemunya kau dan aku
Santun berhikmah mengingatkan diri
Hidup dan mati hanya untuk Ilahi

Mengenggam janji cinta ini
Bertemu kasih tanpa jasad
Bicara tanpa suara
Hanya tulisan bahasa indah
Mengeratkan antara kita
Hinggalah ke akhirnya

Kau ku sanjung kerna pengorbanan
Bagai puteri di kayangan
Tika ku lesu hadapi hidup
Kau hembuskan nafas semangat
Penawar hati

time kasih atas dedikasi lagu ni..
sha sangat menghargai..
tajuk lagu dia macam menyimpan 1001 makna..
insyaallah akan menjadi pembakar semangat sha..





8 comments:

  1. memang best ada org ambk berat tentang kte trutamanye abah n mama.. tp skrg bru kte tau pentingnye org keliling kte.. tp ble org yg syg kte dh xde,kte rse kekurangan.. tiada dh org yg ambk berat tntng kte.. dulu abah slalu kol tp skrg xde.."anak abah dpt berape result"?? ayat yg slalu abah tanye.. tp skrg dh hilang... hmmm.. syglh abah sha elok2..

    ReplyDelete
  2. insyaallah..sha kan memanfaatkan mse yg ade dgn mereka sebaik mgkin..sygi mereka mcm nyawa sha sndiri..gembirakan ati mreka tiap mse dan ktka..saat posting ni dicoretkan,sbnarnye,kwan sebilik sha baru dpt brite ttg khilgn ayah tcinta..sha rse sha blom ckup kuat lgi utk khilgn abh n mama wat mse ni..sha hrap bile tibe msenye,sha tabah utk mnerima qada n qadar ilahi..

    ReplyDelete
  3. hmm.. benda cmtu bkn kte yg tetapkn.. ape yg kte blh buat hanya manfaatkn mse dgn mereka n simpan sbyk mane kenangan bersama mrk.. cik menyesal sbb xmanfaatkn mse bersame abah semasa hayat die.. kini mse berlalu tanpa sedar..

    ReplyDelete
  4. sha
    aku pon bajet bday ko semalam
    da menggelabah da terlewat wish
    haha

    ReplyDelete
  5. cik..bnda yang lalu,biakan berlalu..jgn ulangi bnda yg kte da pnh wat..
    bykkan bdoa wat abah..
    hya doa anak yg soleh dpt menolong ibubapa tika mereka di alam sne..
    tebuslah balik ksilapan mse lalu dgn doa yg xputus2..
    dan hrgai lah ma rid yg msih idup..bhgiakan dia dan jge dia sebaik mgkin..

    ReplyDelete
  6. aliyah..ayah aku mmg cmtu..
    tym tu dia bosan..
    tulah konon2 wat2 lpe tarikh bfday aku..
    sje nk mgusik..
    mak aku tdo..dia call la aku ajk borak..hehe
    bkn ko sorg je fkir cmtu..
    ari smlm lgi da brape org anta msg wish bfday..
    tu yg aku cam org pelik je tgk msg tu..hehehe

    ReplyDelete
  7. shafiza, happy belated birthday.. sorri sbb i'm quite preoccupied.. ttbe check2 hp tgk ur bday smlm.. haha.. sorry bos! hopefully ur day will be a blast! =) xtw nk bg adiah ape.. XD any request send la kt emel.. XD

    ReplyDelete
  8. alaa...ifa..
    xde apela..
    kte xksah pn..
    hehehe..
    yke ni..nk umah sbijik bley?hahaha

    ReplyDelete