camne nak potong kuku?

Bismillahirrahmanirrahim..

lame betol xupdate blog..kebizian yang melampau-lampau dengan esaimen yang makin bertimbun + kelas malam hampir setiap ari + bizi cari umah sewa for the next sem..fuhhh!tu la student's life..bile berjuang memerlukan pengorbanan..sabar jela..sumorang mengalami benda yang same..yang penting,jangan pernah berputus asa untuk mencari mardhatillah..yeah!

arini sha nak share satu ilmu kat korang..pasal ape?cube teka..cepat..cepat..teka..huhu..sha nak share something that related to us..sape yang xde kuku kat sini?sume ade kuku kan..even zombie pun ade kuku..panjang plak tu..hoho~ :P

quote from Imam Malik "Disunnahkan bagi perempuan, memotong kuku dan mencukur bulu kemaluan, sebagaimana kedua-duanye juga disunnahkan bagi lelaki"so,dah jelas2 memotong kuku dan mencukur bulu tu adalah SUNNAH..senang kan nak dapat pahala sunnah.. :)

sekarang,sha nak ajar plak cara untuk memotong kuku mengikut sunnah Nabi SAW..
Imam Asy-Syaukani berkata dalam Nail Al-Authar(1/143), "Imam Nawawi berkata,disunnahkan untuk memulakkannya daripada kedua-dua tangan sebelum kuku kaki.Maka hendaklah dia memulakannya dengan kuku tangan kanan,dimulakan dengan jari telunjuknya,lalu jari tengahnya,kemudian jari manis,kemudian kelingking dan yang terakhir adalah ibu jari.lalu dia memotong kuku tangan kirinya dengan memulakannyadaripada kelingking,lalu jari manis,diikuti dengan jari tengah,jari telunjuk dan kemudian ibu jari."

untuk kaki plak,mula kuku jari kelingking daripada kaki kanan and laz sekali kuku jari kelingking daripada kaki kiri..xpaham sangat?sha tunjukkan gambarannye..

da tau kan?senang je nak ingat n follow kan? :)

tau x berapa lame had mase untuk kite potong kuku?
Dari Anas bin Malik bermaksud:Sudah ditentukan waktu kepada kami memotong misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih daripada 40 malam.
(Riwayat Muslim).
hanya 40 hari je ye kawan-kawan..take note this..penting tau..sometymes bile kite bz sangat,kite xsedar pun nak wat benda2 tu sume..huhu

then,trend orang zaman sekarang,iaitu bela kuku panjang2..bela kuku panjang ni sebenarnye perbuatan yang menyerupai ahli kitab dan orang musyrik..nauzubillah..

so,sekarang da tau kan serba-sedikit pasal potong kuku ni kan?pasni kite beramal dengan sunnah ye..jom kite hidupkan sunnah insan kesayangan kite,Nabi Muhammad SAW..kate sayang Nabi kan? :)

credit to : buku Tafsir wanita dalam Al-Quran

titah Tuan Puteri : selawatlah selalu ke atas Nabi SAW tanda kecintaan kepada Baginda.. :)
x_96f4529

11 comments:

  1. oooo...gituuu...baru tau...tankiyu lawyerr

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum puteri shafieza..

    terima kasih sudi kongsi info..info yg bagus..

    ReplyDelete
  3. @faiz fakhirin
    hehe..gitu la gamaknye.. :)

    ReplyDelete
  4. selame ni aku hentam je potong2 kuku. hihi

    yang pasti aku sangat nyampah dengan orang yang simpan kuku panjang2. walauapun nampak bersih. grrr.

    thanks sha for sharing =)

    ReplyDelete
  5. @syerah
    sme la ngn aku..
    aku men ptong je..
    pas da tau ni,try gak folo walaupun kdg2 xingt..hehe
    la syukr ala wajib.. :)

    ReplyDelete
  6. salam sha.. :)
    sharing yg bagus..
    nak mintak gmbar potong kuku tu boleh? nk share.. :)

    ReplyDelete
  7. @atie musfirah
    wassalam..
    bley je..
    amikla..
    sha pn cilok kat google sbnarnye..hehe

    ReplyDelete
  8. sheda memang amalkan macam tu and Alhamdulillah setiap seminggu sheda potong kuku :)

    ReplyDelete
  9. @sheda
    bgusla..alhamdulillah..
    kalau konsisten lgi bgus.. :)

    ReplyDelete