kita hamba ilahi

even arini xbrape chat,tpi demi memenuhi tuntutan yg sntiase ber blogging,still je la truskan..
pas telan ubat,tdo jap,then,ble bgun mcm da ok skit..rse da xpning2 lgi..huhu
teringat tym on da way nk blik Nilam(hostel kat Nilai),dlm keadaan ujan lebat pas jenguk adik sha kat ASIS,KL..
tbe2 je ade stu motor terjatuh kat tepi jln..mybe jln tu licin,then,terjatuhlah motor tu btul2 tepi jln..
nsib baik la xde pape..ble sha toleh ke blkg,tgk ade stu motor stop..mybe nk tlg org yg jtuh tu..
simpati dlm ati bertandang..
smntara tgu traffic light kat stu simpang tu,kete abah duk kat dpn skali..as usual,of coz motor slalunye akn duk dpn..
ksian diorg!basah bju,seluar,beg..sha tgk jela org kat sblah sha tu..
tym tu terdetik dlm ati,syukurnye kat Allah..dgn nikmat2 yg diberikan..
sha xpyah blik hostel bersusah-pyah..
xmeredah ujan..
terselamat dri kemalangan..
xbasah2 bju n brg..
selalu dpt ape yg nak..
xpnah merasa kesusahan hdup..

Kemudian Dia menyempurnakan dan meniupkan ke dalamnya roh (ciptaan)-Nya dan Dia menjadikan bagi kamu pendengaran, penglihatan dan hati; (tetapi) kamu sedikit sekali bersyukur.  ‘’Dan mereka memperoleh manfaat padanya manfaat-manfaat dan minuman maka mengapakah mereka tidak bersyukur???’’(Yasin : 73).


selama ni slalu tgk org yg lebih baik dri kte,then, timbul lah dlm diri sifat xbersyukur dgn ape yg ade..
npe dia dpt cmtu?aku xdpt??
jrg sgt kte melihat org yg jauh lebih dhaif dan serba kekurangan..
sbnarnye,itulah yg mjadikan kte lebih redha dan mengingati Tuhan dgn nikmat yg diberikan..
Allah menentukan sebaik2 penentuan wat hambaNya..tpi jrg skali kte nk bersyukur..even, rzki tu sgtlah sedikit..
tpi itu lebih baik dri mereka yg xde lgsung..kte asyk fkir nk lbih,lbih n lbih..tpi kesyukurn??


sha bersyukur sgt ditempatkan di klgn mereka (sahabat2) yg sntiasa mgingatkan sha ttg akhirat..
ttg tjuan idup kte yg sbnar..
ttg kebenaran yg perlu disampaikan..
tpi sha sndiri blom ckup kuat utk berubah..
tinggalkan bnda yg sptotnye kte tglkan..
byk hukum2 baru ttg hdup ni yg sha bru tau..ttg ibadah kte..
astaghfirullah..terlalu mudah kte memandangnye..
sbnarnye,byk yg perlu diperbaiki..sha sgt kagum dgn seorg kwan sha..
dia syadid dgn bnda2 cmni..sha pn blom ckup kuat nk berubah..
tpi sha sntiasa bdoa,moga Allah mempermudahkan sgala urusan dan diberi hidayah sntiasa..
Ya Allah..tkotnye utk mghadapi stu bnda bru dlm idup..slame ni,idup pnuh dgn kejahilan..
rse sumenye ape yg kte wat mmg ikut syariat..
hakikatnye,xpn cmtu..
diri sndiri pn rse susah nk berubah,apatah lgi org len yg lgsung xde basic utk fhm ttg stu2 hukum tu..
kdg2 air mata ni menitis ble terkenangkan shbat2 pjuangan yg smakin myimpang dri jln Allah..xtau cmne nk tarik diorg semula..
cme sha tanamkan azam dlm diri..yg stu ari nti,sha nk shbat2 sume sedar ttg sume tu..
cara idup yg salah..
kte kna berubah!
tiap ari sha tnamkan smgt dlm ati sha,yg sha nk berubah mjadi yg lbih baik..nk amik sume peluang yg ade..ilmu yg ade dri lecturer yg sha sgt kagumi..shbat2 yg xpnh putus2 mcri bnda bru dlm idup..then,share sme2..
stu kemanisan yg sha rse di situ..ble ktorg wat discussion,msing2 mengeluarkan hujjah..then, sme2 btulkan ape yg slh..atau taukid kan ape yg btol..di sokong2 dgn dalil2..rse snok menimba stu bnda yg bru..
sbnarnye,ape yg terlintas kat fikiran sha ble dpt stu bnda yg bru,sha nk share ngn masyarakat kat luar sne..nk perbetulkan pemikiran yg salah..
kte idup bkn atas dsar MELAYU..tetapi ISLAM..
Allah xkn nilai kte di akhirat nti bdasarkan kaum..tetapi AGAMA yg dianuti..
fkir2 kan lah wahai shbat yg sha syngi,adakah cra hdup kte bdasarkan ISLAM ataupn MELAYU semata2??kaji blik apakah kte mgikut jln islam yg sbnar atau pn tdak dlm khdupan seharian??dri celik mata hinggalah terpejamnye mta semula..tepuk ati,tye lah iman..




No comments:

Post a Comment